Soba zehirlenmelerine karşı bu uyarıya dikkat

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Soba zehirlenmelerine karşı bu uyarıya dikkat
A
a

Özellikle kış mevsiminde yaşanan soba zehirlenmelerinde, baca temizliğinin aksatılması ve bacanın üstünde şapka olmaması gibi eksiklikler ön plana çıkıyor. Uzun yıllardır soba tamirciliği yapan Gökhan Duru, sobanın bakımsız bırakılmasının hayati riskler taşıdığını belirtti.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
 Havaların soğumasıyla birlikte kullanımı artan sobalar, özellikle kış mevsiminde, dikkatsiz bir şekilde yakılması halinde sayısız tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Soba temizliğini düzenli olarak takip etmek ve gece yatmadan 1-2 saat önce kömür atmayı bırakmak ön plana çıkan tedbirler olarak göze çarpıyor.


"Sobanın üstü komple kömürle doldurulmamalı"

Soba kullanımının bilinçli olarak yapılması gerektiğini ve gelişigüzel bir şekilde kömür atmanın büyük risk taşıdığını belirten soba tamircisi Gökhan Duru, soba zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşların en çok kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Soba zehirlenmelerinde ön plana çıkan hususun, bilgisizlik olduğunu vurgulayan Duru, "Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey şu; baca temiz olacak. Ayrıca soba çatının mahyasından yüksek olacak. Üstünde şapka olacak. Bir de gece yattığı zaman, mesela sobanın üstünü komple kömürle doldurmayacak. Eğer doldurursa, zehirlenmelerin yüzde 99’u bu sebepten dolayı oluyor. Sobayı kurdurma olayı öyle aman aman önemli değil. Çünkü borular birbirine geçtiği zaman öyle sızdırma olayı olmaz. Ama şimdi alüminyum bantlar var. Eğer garantiye almak istiyorlarsa onunla bantlayabilirler. Asıl önemli olan mevzu, aşırı dirsek ve boru kullanmamak. İnsanlar sobayı diğer odalara da götürmek istiyor. Soba ne kadar uzun olursa, çekişinde o kadar sıkıntı olur. Bu durum zehirleme olaylarını etkiliyor" şeklinde konuştu.


"3-4 haftada bir temizliği yapılmalı"

Soba temizliğinin çok önemli olduğunu ve çoğu zaman hayat kurtardığını aktaran Gökhan Duru, konuyla ilgili şunları kaydetti:
"Soba temizliği ortalama 3-4 haftada bir kez yapılmalı. Öte yandan, yatmadan 1-2 saat önce kömür atması lazım ki, o attığı kömür hafif hafif kor haline gelsin. Kömürü attığı zaman, sobanın içindeki ateşin ya sağ tarafına ya sol tarafına ya da önüne veya arkasına çekmesi lazım çünkü oksijen alacak bir yer kalması gerekiyor. Zehirlenmeler genelde bu alan komple kapatıldığı için oluyor."
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi