Seçimin en’leri

Cihan Yıldırım yazdı

16 Temmuz 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
12 kırsal ilçemizdeki seçmen sayısı her seçim giderek azalıyor.
71 bin seçmen sandığa gitmedi. 11 bin oy da geçersiz... MHP 56 bin oyla bir vekil çıkardı.
Seçime katılım oranı kent genelinde yüzde 89... Sol oyların yoğun olduğu mahallelerde katılım oranı düştü. Eskibağlar yüzde 81,5’e Yenibağlar yüzde 82’ye, Bahçelievler’de yüzde 84’e, Güllük’te yüzde 84’e, Deliklitaş’ta yüzde 85’e, İstiklal’de yüzde 85’e düştü.
18 yaşını doldurmuş ve oy kullanma hakkı olan yaklaşık 35-40 bin civarında kişinin seçmen kütüklerinde yer almadığı ortaya çıktı. Kimdir bunlar, neden seçmen olamadılar?
AK Parti oylarının yüzde 16’sını kırsaldaki 12 ilçeden aldı. CHP oyunun yüzde 9’unu kırsal ilçelerden aldı. Cumhur İttifakı 12 çevre ilçede, Millet İttifakı’ndan 16 bin 266 daha fazla oy alarak, merkezdeki farkı kapatıp, genel toplamda 5 bin 978 oyla birinci olmuş ve ittifak lehine dördüncü milletvekili kazandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’ndan yüzde 1,8 daha az oy aldı. Muharrem İnce, CHP’nin oyundan yüzde 8,5 fazla oy aldı. İnce, partisinden 47 bin oy fazla aldı.
Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin 1 Kasım’da yüzde 56,59 olan toplam oy oranı, 24 Haziran milletvekili seçiminde yüzde 48,39’a, cumhurbaşkanı seçiminde ise yüzde 46,51 geriledi.
Milletvekili seçiminde, Eskişehir genelinde var olan toplam 537 mahalleden 394’ünde AKP, 120’sinde CHP, 6’sında HDP, 5’inde İYİ Parti, 4’ünde ise MHP birinci parti olurken sekiz yerde oylar eşit çıktı.
Cumhurbaşkanı seçiminde 409 yerde Erdoğan, 121 yerde İnce, 4 yerde Demirtaş, 1 yerde ise Akşener birinci olurken, iki yerde de oylar eşit çıktı.
H Tipi Kapalı Cezaevi’nde milletvekili seçiminde MHP, cumhurbaşkanı seçiminde ise Muharrem İnce birinci oldu.
CHP merkezde oransal olarak en çok oyu Hoşnudiye, Büyükdere, Gültepe, Vişnelik ve İstiklal’den aldı. En az oyu ise Muttalıp, 71 Evler, Sakintepe, Emek ve Fevzi Çakmak’tan aldı.
AK Parti merkezde oransal olarak en çok oyu Muttalıp, 71 Evler, Fevzi Çakmak, Sakintepe ve Esentepe’den alırken en az oy aldığı mahalleler Hoşnudiye, Yenibağlar, Eskibağlar, Büyükdere ve İstiklal oldu.
MHP merkezde oransal olarak en çok oyu Emek, 71 Evler, Huzur, Gündoğdu ve Vadişehir’den aldı. En az oyu Hoşnudiye, Vişnelik, Büyükdere, Yenibağlar ve Mustafa Kemal Paşa’dan aldı.
İYİ Parti merkezde oransal olarak en çok oy aldığı ilk 5 mahalle İhsaniye, Alanönü, Kurtuluş, Yenibağlar ve Şeker olurken, en az oy aldığı 5 mahalle ise Gündüzler, Muttalıp, Çukurhisar, Fevzi Çakmak ve Gültepe oldu.
HDP oransal olarak merkezde en çok oyu Gündüzler, Yenibağlar, Eskibağlar, Cunudiye ve Büyükdere’den aldı.
CHP oransal olarak merkezde en çok oyu Akçağlan, Hoşnudiye, Mamure, Dede, Arifiye, Hayriye, Hacıalibey, İstiklal, Şeker ve Vişnelik’te kaybetti.
AK Parti oransal olarak merkezde en çok oyu Vadişehir, Emek, Aşağısöğütönü, İhsaniye, Batıkent, Ihlamurkent, 71 Evler, Cunudiye, Sümer ve Çamlıca’da kaybetti. 1 Kasım ile kıyaslandığında AK Parti merkezdeki büyük mahallelerin tamamında oransal olarak oy kaybederken sadece Muttalıp’ta yüzde 2,14 oranında oy artırdı.
1 Kasım’a oranla MHP merkezdeki büyük mahallelerin çoğunluğunda oransal olarak oy kaybederken, 71 Evler, Emek, Gündoğdu ve Fevzi Çakmak’ta oy artırdı.
1 Kasım seçimine göre CHP 14 ilçenin tamamında oransal olarak oy kaybetti.
AK Parti Mahmudiye’de 0,19 oranında oy artırırken, diğer 13 ilçenin tamamında oy kaybetti.
MHP Çifteler, Alpu, Günyüzü ve İnönü’de oransal olarak oy artırırken, diğer 10 ilçede oy kaybetti.
14 ilçenin tamamında AK Parti birinci parti oldu. CHP diğer ilçelerde ikinci parti olurken, Çifteler’de MHP’nin ardından üçüncü parti oldu.
Seçimlere ilk kez katılan İYİ Parti; Odunpazarı, Tepebaşı, Beylikova, Mahmudiye, Mihalgazi, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçelerinde MHP’yi geçerek üçüncü parti olurken, diğer 6 ilçede dördüncü parti oldu.
Not: CHP’li İbrahim Arslan 24 Haziran seçimleri üzerine yaptığı çalışmayı tamamladı. Üç bölümden oluşan raporun ilk bölümünü geçtiğimiz günlerde okurlarımızla paylaşmıştık. Bugün ikinci ve üçüncü bölümleri yayınlıyoruz. Arslan’ın detaylı çalışmasından çarpıcı bölümleri köşeme de taşıdım. Arslan’a demokrasiye katkısı yapan çalışması nedeniyle teşekkür ediyorum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Misafir 16 Temmuz 2018 21:35

Eski sanayi ne zaman kalkacak yeni sanayiye teksana tasinacak kazim kurt sozunu yerine getirecek mi?

0 0 Cevap Yaz
mert 16 Temmuz 2018 13:04

artık yerelde değişim zamamı

2 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi