Eskişehir’de yüzde 50 zam isyanı! Üretim duracak...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de yüzde 50 zam isyanı! Üretim duracak...
A
a

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, zamlar nedeniyle üretimin dibe vurduğuna dikkat çekerek, “Tarlamdaki elektriğe destek istiyorum. Yüzde 50 zamla bu üretimi yapamam” dedi.

Sütiş Eskişehir
Gübre, yem, mazot ve elektriğe arka arkaya gelen zamların üretimi azaltacağına dikkat çeken Buluşan, çiftçinin geçmiş yıllara göre toprağına daha az gübre attığını, bunun da üretimde verimi düşüreceğini kaydetti. Buluşan, üreticiye ürün bazında değil gelen zamlar bazında destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kuraklığın da üretimi etkilediğini belirten Buluşan, “2021 yılının sıkıntılarıyla özellikle kuraklık sıkıntısıyla verim düşüklüğü gerçekleşti. Bu nedenle 2022 yılının ekimleri, fiyatların yükselmesi, toprak altı gübrenin çok pahalanması nedeniyle üreticilerimiz özellikle hububat ekimlerinde gübre kısıtlamasına gitti. Hiç atamayan dahi oldu. Burada hükümet tarafından üreticinin toprak altı gübresine veya üretime daha fazla destek vermesi lazım. Destek var ama kuvvetli gelen zamlar üreticimizin ekimini durdurdu. Bu nedenle 2022 yılına girdik ve çok büyük bir kuraklık devam ediyor, yağışlar yok. Çimlenmemiz çok güzel ama bu yeterli değil. Perşembe gün ki hava gibi 10, 15 gün bu şekilde sıcak gitsin, bu da bir kuraklıktır. Yağış yok, toprak altında su yok” diye konuştu.

DESTEKLER ZAMLAR BAZINDA YAPILSIN
Buluşan, “Bizim için kuraklığın yanında en büyük sıkıntı elektriğe gelen yüzde 50 gibi bir zam. Bu tarladaki su için çok olumsuz bir etkidir. Bu üretimi çok büyük etkileyecek. Bu nedenle sulamada veya üretimde destekler farklı yapılmalı. Ürün bazında yapılan destekleri artık gelen zamlar bazında yapmamız gerekir. Bu sistemde üreticimiz ürününü sulayamaz. Gübrede bize destek verilmeli. Özellikle yüzde 50 gibi bir destek verilmeli. Üretici 20 kilo gübre atması gerekirsen 10 kilo gübre attı. Bu da üretimi etkileyecek. Üretime darbe vuracak. Ben evimdeki elektriğe destek istemiyorum ama tarlamdaki elektriğe destek istiyorum. Çünkü üretmek zorundayım. Ki yüzde 50 zamla bu üretimi yapamam” şeklinde konuştu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi