Saçlarınız dökülüyorsa dikkat!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Saçlarınız dökülüyorsa dikkat!
A
a

Saçlarınız sürekli dökülüyor ve ne yaparsanız yapın şekil almıyorsa dikkat... Uzmanlar uyarıyor; şekil almayan saçlar ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Sütiş Eskişehir
Eğer saçlarınız topladığınızda şekil almıyor, dağınık bıraktığınızda ise düzgün durmuyorsa dikkat: Saçlarınız hastalık habercisi olabilir.

Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, kontrol altına alınamayan saçların zihinsel refah üzerinde etkiler gösterebiliyor.

Bu etkiler kadın ve erkeklerde özgüvensizlik, sosyal hayata güvensizlik ve yeteneklerini sorgulama olarak şekillenip daha da artabiliyor.

Kötü saça sahip olma düşüncesi ise insanların 'akıl' sorgulamasını ortaya çıkarıyor.

Kötü saça sahip olan insanlar sağlıklı saça sahip olan kişilerin daha akıllı olduğuna inanıyor.

Kadınlar saçlarının kötü göründüğünü düşündükleri günlerde utangaç hissediyor.

Erkekler ise saçlarının kötü olduğunu düşündüklerinde gergin hissediyor.

Yapılan araştırmalar kişilerin dış görünüşünün benlik saygısının yüzde 25'i oluşturduğunu ortaya koydu.

2010 yılında ShopSmart tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 19’unun saçlarını sevdikleri belirlenirken, yüzde 41’i saçlarını beğendiklerini söyledi.

Yanıt verenlerin yüzde 44’ü kötü saçlardan olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Yüzde 26’sı ise saçlarını kestirdikten sonra ağladıklarını itiraf ediyor.

İnsanların önem verdiği şeylerden ilk ikisi saç ve yüz. Kötü saç, kötü bir ruh hali ile eşleştiriliyor. Bu yüzden insanlar son kuruşlarına kadar saçları için harcama yapabileceklerini belirtiyorlar. Kuaförde para harcamak, hayatın doğal akışı gibi düşünülüyor.

Çünkü saçların sağlıklı ve şekil alıyor oluşu ruh halimizi olumlu yönde etkiliyor.

Üstelik sağlıksız saçlar sadece psikolojimiz için değil fiziksel sağlığımız için de belli risklerin işareti olabiliyor. Gelin bu risklere birlikte bakalım.
 

Saç dökülmesi


Saç dökülmesi, kontrol altına alamadığımız sorunlardan biri. Uzmanlar, günlük 100 tel saç dökülmesinin olağan olduğunu belirtiyorlar. Ancak daha fazlası sağlık problemlerine işaret edebiliyor. Mevsim geçişlerinde artan veya yanlış bakımlardan kaynaklanan saç dökülmeleri, doğru müdahalelerle yok edilebiliyor. Ancak; demir eksikliği, kullanılan kalp ilaçları, depresyon, gut ve yüksek tansiyon ilaçları, mantar hastalıkları, aşırı kilo kayıpları ve hormonal değişimler saç dökülmelerinin diğer nedenleri arasında yer alıyor. Bu nedenle ciddi anlamda bir saç dökülmeniz varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.

 

Saç derisi hastalıkları


Saç köklerinde ve saç derisinde çıkan egzama, mantar gibi saç rahatsızlıkları çoğu insanın yaşadığı bir sorundur. Saç derisi hastalıkları, alerjiler, stres ve ter bezlerinin çok çalışması gibi sağlık sorunlarından kaynaklı olabiliyor. Bu sağlık sorunlarını göz ardı ettiğinizde daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Saç dökülmeleri ciddi hastalıkların habercisi

Cildiye Bölümü Uzman Dr. Serra Hande Öcal, saç dökülmeleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Serra Hande Öcal, "Bir insanda ortalama 100 bin adet saç folikülü (saçın içinde büyüdüğü yapı) vardır. Bu sayı doğumda sabittir ve daha sonra artırılması mümkün değildir. Her bir saç folikülünden bir saç çıkar ve her saç da ortalama 2-7 yıllık bir ömre sahiptir. Günde 100 saç teline kadar dökülme normal kabul edilir. Her saçın ömür süresi kabaca üçe ayrılır. Büyüme evresi en uzun süren evredir, bu evrede saç ortalama ayda 1 cm uzar.

Bu evreyi tamamlayan saç daha sonra birkaç hafta süren dinlenme evresine girer. İlaçlar, ateşli hastalıklar, kilo kaybı, ağır diyet uygulamaları, dengesiz beslenme, doğum telojen saç dökülmelerinin sebeplerindendir. Hasta saçının avuç avuç döküldüğünü, lavabo deliğini tıkadığını ifade eder, saçını yıkamaktan ve taramaktan korkar, kel kalma korkusu içindedir. Saçın her tarafından eşit bir dökülme vardır. Telojen saç dökülmeleri tedaviye çoğunlukla iyi cevap vermektedir. Tedavi süresi en az 3 ay sürmektedir” dedi.

 

Erkeklerde daha sık görülüyor

 

Genetik zeminde androjenlerin etkisiyle ortaya çıkan saç dökülmesine “androgenetik saç dökülmesi” dendiğini belirten Dr. Serra Hande Öcal şu bilgileri verdi: “Erkeklerin yaklaşık yarısında, kadınların ise yüzde 20-25’inde görülür. Hastalar zaman zaman saç dökülmesinin şiddetlendiğini söylese de genellikle telojen saç dökülmelerinin tersine sinsi bir dökülmedir ve yıllar içinde tablo oturur. Bazen hastalar saç dökülmesinden ziyade saçının inceldiğini daha çok fark eder. Temel olarak saçın tepe kısmında saçların inceldiği görülür ve saçın arka kısmına göre bir seyrelme fark edilir. Özellikle kadınlarda başlangıç dönemlerinde tanı koymak zordur ve başka saç dökülmesi ile giden tablolarla kolayca karışabilir. Tedavinin yıllar süreceği bilinmelidir.


Alopesi areata

‘Alopesi areata’; aniden ortaya çıkan, değişik çaplarda, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlarla karakterize, sık gözlenen bir hastalıktır. Halk arasında ‘saçkıran’ adı ile bilinir; ancak adının çağrıştırdığının aksine mantar hastalığı değildir ve bulaşıcı özelliği yoktur. Sadece saçta değil; sakal bölgesinde de görülebilir. Genellikle birkaç ay ya da yıl içinde tedavi ile geriler. Eğer saç dökülmeniz devam ediyorsa bunu hafife almayın. Süreklilik gösteren dökülmelerde bir dermatoloji uzmanına başvurup muayene olmak ve gerekli testleri yaptırıp tedavi yoluna gitmek çok önemlidir.”

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi