Ramazan öncesi zam rüzgarı: Şekere yüzde 31, kırmızı ete yüzde 10 zam daha!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ramazan öncesi zam rüzgarı: Şekere yüzde 31, kırmızı ete yüzde 10 zam daha!
A
a

Şekerin 1 kilosu toptan 10 lira 28 kuruş, market fiyatı 12 lira 35 kuruş oldu. Ramazan'a birkaç gün kala ete bir zam daha geldi. Dana karkasın toptan kilo fiyatı 5 lira arttı. Buna göre perakende de etin kilosu yüzde 10 dolayında zamlandı.

Sütiş Eskişehir
Türkşeker, KDV dahil kilogramı 5,96 TL'den satılan kristal şeker fiyatını yüzde 31 artırarak 7,80 TL'ye çıkardı.

Türkşeker, raf garanti sistemi kapsamında perakende sektörüne sağladığı 5 kilogramlık toz şeker fiyatını ise 45 TL'den 55 TL'ye çıkardı.

Kırmızı ete yüzde 10 zam
27.11.2021 tarihinde, toptancının dana karkası perakende esnafına kilosu 49 liraya verirken, 29.12.2021 de 61 liraya çıktı. Ocak ile Mart 2022 arasında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Dünya'dan Ömer Gören'in haberine göre, bugün yapılan yeni zamla, dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken 31 Mart itibariyle yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıyacak.

Dana, koyun ve tavuk eti gelen son zamlardan sonra temel tüketim gıdası olmaktan çıktı. Esnaf et satmak yerine, fiyat tabelalarını yap- boz tahtasına çevirdi. Halkın büyük bir kesimi, zorunlu olarak sağlıksız yaşamak ve vejetaryen olmakla karşı karşıya kaldı. Kasap, sakatat ve market esnafı, esen zam rüzgârının durmayacağı kanaatiyle, çeşitli stratejilerle günü kurtarma çabası içine girdi. Önceki yıllarda yüzde 20 karla çalışan kasap esnafı, artan masraflar sebebiyle yüzde 40 ile çalışmak zorunda kaldı.

Altı ay sonra kırmızı et krizi kapıda
Sürekli artan fiyatlardan dolayı kasapların yanı sıra et kesimcisi ve dağıtıcısı olan tüccarda dertli. Girdi maliyetlerinin yükselmeye devam etmesi karşısında fiyatların artmaya devam edeceğinin altını çizen tüccarlardan Yücelen Et firmasının yetkilisi Erkan Diler, “Bayrama kadar kırmızı ete, 5-6 lira daha zam gelecek gibi gözüküyor. Arz ve talep dengesi piyasa şartlarını belirliyor. Ocak ve Mart 2022 arası perakendede olduğu gibi, toptanda da yüzde 10-15 civarında satışlar düştü. Toplu alım yapan yemek haneler, cateringler ve restoranlar gibi yerler etleri daha çok alıyor ve piyasayı onlar kurtarıyor. Hayvan varlığında sıkıntı yok ama dana yerine maalesef ki süt veren damızlık inekler kesiliyor. Aslında inek kesimi yasak ama bir şekilde yolu bulunuyor. Buda bizleri üzüyor. Böyle giderse, 6 ay içinde et krizi kapıda demek” açıklamasında bulundu.

Zamlar artık kabak tadı vermeye başladı
Her sene ramazan öncesinde fiyat artışlarının olduğunu fakat haftasında da normale döndüğünü söyleyen, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Her üründe olduğu gibi etinde fiyatı yükseliyor. Her sene ramazan ayında kasaplar olarak elimizden gelen fedakârlığı yapıyoruz. Vatandaşın satın alma gücüde bizim oluşturduğumuz bir politika olmadığı gibi, fiyat artırımı da elimizde olan bir şey değil. Müşteri kasaba geliyor, kıyma ne kadar diyor ve gidiyor. Demek ki burada bir rahatsızlık var. Artık zamlar kabak tadı vermeye başladı. Bir kısır döngü içerisine girdik” şeklinde konuştu.

Türkiye’de dana karkas etinin 85-90 lira arasında olma nedenlerinden birinin de, ete gelen 1 lira zammın Kars’ta ki dananın fiyatını 500 lira daha artırdığına dikkat çeken Yalçındağ,” Bundan kimsenin haberi yok. 85 liraya karkas eti aldığımızda kıyma 105-110 liraya geliyor ve para kazanmıyoruz. Bu 90 liraya çıktığında 130-140 lira olacak. Karkasta maliyetinin yüzde 50 si kadar masraf yükü var. Yüzde 20 kemik, yüzde 20 işletme maliyetleri, yüzde 10 da firesi ve ambalaj maliyeti gibi. Çok şükür ki KDV yüzde 1 e indirildi. Buda olmasa yandık. Herkes dükkâna kilidi vurup, geçer giderdi.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
HASAN 31 Mart 2022 19:11

Ramazanda nGaribanin sofrasina goz diktiler..Umarim Allahlarindan bulurlar yakin zamanda

0 2 Cevap Yaz
Marmara kazim 31 Mart 2022 18:06

Halk memnun guzel haber

0 2 Cevap Yaz
Yakışır 31 Mart 2022 11:46

Zaten şeker çiftçisinden öldüm fiyata pancar aldılar hep, üstüne birde zam. Vallahi yakışır niye mi ? Şeker fabrikalarını önce bilerek işlevsiz hale getirip, sonra birilerine ucuz ucuz fiyatlara satıp, daha sonra içindeki milyonluk makina ve malzemeleri bile hurda fiyatına satarlarken, sonra bu fabrikaların arsalarına Hayalkent evleri, royal kent evleri, bıdı bıdı panaroma, yaşam vadileri, paşam vadileri yükselirken bu halkın çoğunluğu; Avuçları patlarcasına alkışlıyordu ve Devlet şeker mi satarımış yavvvv.. Diye tezahürat yapıyordu. Hadi şimdi o şaksakçıların şekere muhtaç kalmasını izleyelim

0 4 Cevap Yaz
Eskişehirli Vatandaş 31 Mart 2022 11:31

Gıdaya zam zaten halk alıştı, arka planda kalan zamlarıda haber yapın. Mesela İnternet tarife, paket ve mobil internete %67 oranında zam var. Bu 100tl lik internet kullanımına 167tl, 200tl lik internet kullanımına ise artık 334tl ödeyecez anlamına gelir. Vatandaşlar ekmek yiyip su içtiği, et yiyip şeker tükettiği kadar internetide kullanıyor. Bunlarıda haber yapın ki insanlar bilgilensin

0 3 Cevap Yaz
Çetin 31 Mart 2022 11:20

Eminim ki birilerine 1 maaş yetmemiştir. Zam yaparak maaşı yetmeyenlere 3 4 maaş daha eklenmiştir

1 4 Cevap Yaz
Hong Kong 31 Mart 2022 11:08

Memleket orta direk şaban filmine döndü zam zam zam zam zam...

0 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi