Pahalılık Eskişehir'de pazar alışkanlığını değiştirdi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Pahalılık Eskişehir'de pazar alışkanlığını değiştirdi!
A
a

Eskişehir Büyükdere Mahallesi’nde kurulan semt pazarında tezgah açan esnaf da alışveriş yapmak için pazara gelen vatandaş da ekonomik sıkıntılardan dert yandı. Fiyatların kendileri için çok pahalı olduğunu söyleyen Hasan Uyar, “Akşamları buralarda insanlar ezikleri topluyor. Akşamı bekliyorum ben de fiyatlar biraz düşer diye” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Büyükdere Mahallesi’nde kurulan semt pazarında vatandaşlar fiyatlara, pazarcı esnafı da artan maliyetlere ve satışların düşüklüğüne sitem etti. İşlerin eskiye oranla çok düştüğünü anlatan esnaf, maliyetlerin artmasından kaynaklı fiyatların yükseldiğini, bunun da vatandaşın alım gücünü etkilediğini belirtti. Eskiden daha bol bir şekilde alışveriş yaptıklarını ifade eden vatandaşlar ise, artık dönüşümlü alışveriş yaptıklarını ve her hafta bir meyve aldıklarını söyledi.

VATANDAŞ İNCİRİ TANEYLE ALIYOR
Esnaf olarak işin içinden çıkamadıklarını vurgulayan pazarcı Emre Terzioğlu, “Vatandaşın durumu çok kötü. 20 liradan aşağı meyve yok. Asgari ücretle geçinen bir kişi çocuğuna 1 kilo çilek, 1 kilo üzüm, 1 kilo incir, 1 kilo şeftali alayım dese sadece 100 lirayı muhakkak geçiyor. Hiç kimse memnun değil. Çok kötü bir gidişat var. Mazot çok yükseldi. Biz pazarcıların maliyeti arttı. Şu poşet 6 liraya alıyorduk. Şu anda 50 lira oldu kilosu poşetin. Giderlerimiz arttı. Giderler artınca bu çileği 15 liraya satamıyoruz. Daha fazlaya satmamız gerekiyor. Çok kötü bir gidişat var. Alamıyor insanlar. Geçen sene kazandığımız paranın yarısını kazanamıyoruz. Vatandaş her şeyden yarım kilo alıyor. İnciri sayıyla alıyor. Evde 5 kişi yaşıyorsa 5 tane alıyor. 30 lira kilosu incirin. Bu tezgâhta 3 kişi çalışıyoruz. Tezgâhın günlük 750 lira masrafı var. Biz çıkamıyoruz işin içinden” dedi.

GİDEN BİZDEN GİDİYOR
“Giden bizden gidiyor” diyen pazarcı İlelebet Anasız, “Eskisi gibi değil. Maliyetler arttı. Fiyatlar yüksek biraz duruma göre. Vatandaş azar azar alıyor. Geçen seneye göre 3’e katladı fiyatı. Eski talep yok. Eskiden kiloyla alınırdı ama eskiden ekonomi iyiydi. Artık kötü ekonomi maalesef. Bamya geçen sene 20 liraydı, bu sene 40 lira. Biz para kazanmıyoruz aslında. Çark dönsün. Karlılık oranı düştü. Maliyetler arttı. Akaryakıt, poşet fiyatı arttı. Giden bizden gidiyor”  diye konuştu.

PAZARIN TADI YOK
Pazarın eskisi gibi tadı olmadığını söyleyen pazarcı Nizamettin Kılıç, “İşler biraz durgun. Kendi yetiştirdiğimiz şeyi değerlendiremiyoruz. Masraflar ağır, gider fazla. Pazarın tadı yok. Bu sene sattığımız mal kendimizi kurtaracak durumda değil. Üretimi de azalttık bu yüzden. Bu yıl fiyatlar ikiye katlandı. İşçi masrafları, gübresi, ilacı derken masraf çok. Zararına devamlı cepten yiyoruz. Sermayeyi tüketiyoruz” şeklinde konuştu.

AKŞAM UCUZLAMASINI BEKLİYORUZ
Alışveriş yapmak için akşam saatlerini beklediğini anlatan Hasan Uyar, “Fiyatlar çok pahalı bizlere göre. Bu fiyatların düşmesi lazım. Fiyatlara bakıyorum. Uygunsa alıyorum, uygun değilse almıyorum. Öyle bitçe ayıramıyorum. 4 bin lira maaşla nasıl ayıracağım? Kiraya mı, ilaçlara mı vereceğiz? Alım gücü çok düştü. Akşamları buralarda insanlar ezikleri, bozukları topluyor. Akşamı bekliyorum ben de fiyatlar biraz düşer diye” diye konuştu.

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK
Vatandaş için fiyatların çok ağır olduğunu belirten Metin Sarı, “Ortam bozuk. Yalnızca domates alıp giden insan çok. Herkes evinin ihtiyacı olan şeyi kısıtlıyor. Benim durumum görece iyi ama ben bile kısıtlıyorum alışverişi. Bir araba bagajını doldururdum artık yarısından azını doldurabiliyorum” dedi.

PAZAR ARABASI DOLMUYOR
Eskiden pazar arabasını doldurduğunu ama artık bunun mümkün olmadığını söyleyen Şirin Kansız, “Fiyatlar yüksek. Her şeyi alamıyoruz. Pazar arabası dolmuyor. Eskiden dolardı. 150-200 lira ayırıyoruz ama o da yetmiyor. 1 kilo biber 20 lira olursa nasıl yetecek? Eskiden bu aylar ucuz olurdu. Pazar arabasını doldurur bir de etrafına asardım eskiden. Şimdi dolduramıyoruz” şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜMLÜ ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ
“Bu hafta karpuzu alıyorsam, kavun alamıyorum” diyen Mehmet Sabri Gözmen ise, “Eskisi gibi alışveriş yapamıyoruz. Yapınca da bütçeyi zorluyor. Haftalık 125 lira ayırıyorum pazara. Eskiden haftalık 40-50 ayırırdım. Ben kısıtlamak zorunda kalıyorum. Örneğin bu hafta karpuzu alıyorsam, kavun alamıyorum. Şeftali alıyorsam, armut almıyorum. Dönüşümlü alışveriş yapıyoruz. Eskiden böyle değildi” ifadelerini kullandı.

TEZGAHLARDAKİ BAZI ÜRÜNLERİN KİLOGRAM FİYATI:
Şeftali: 10 lira
Üzüm: 20 lira
Çilek: 20 lira
İncir: 30 lira
Bamya: 40 lira
Kıl biber: 20 lira
Fasulye: 12 lira
 
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Kadelen 9 Ağustos 2022 23:11

Müşteriye çok kötü davraniyorsunuz.secme yok sadece ezik çürük var

0 4 Cevap Yaz
Kardelen 9 Ağustos 2022 23:01

Zam yapmak için bahane bulursunuz Bayram geldi zam yağmur yağdı zam hep boyle

0 4 Cevap Yaz
Serdar 9 Ağustos 2022 17:26

Halil bey aynen dediğiniz gibi pazarlar belediye tarafından denetlemiyor, herkes tutturabildiğine

1 9 Cevap Yaz
Ali kaya 9 Ağustos 2022 16:33

Herşey ateş pahasi

2 5 Cevap Yaz
Halil 9 Ağustos 2022 13:08

Ben bu şehri taşınalı 6 yıl oldu 6 yıl önce geldiğimde de bu şehirde fiyatlar benim geldiğim şehirde böyle diğer şeylere göre 2 katıydı şu anda da değişen bir şey yok hatta daha da fazlası 3 katına yakın bir rakam çıkıyor ugün Adana'da Hatay'da Antalya'da Ankara'da İstanbul'daki fiyatlarla burayı fiyatlarsak zaten görürüz iki katı 3 katı Eskişehir'in özelliği nedir denetleyen yok pazarcı el değmez pandemi bahane oldu poşete insana verdiği paranın karşılığını dahi alamıyorlar çürük çarık ne varsa vatandaşa veriyorlar öyle konuş seçmece ben bunu istiyorum diyorsun Yok canım daha neler diyor yani bana eskişehir'i kimse anlatmasın arkadaş

2 20 Cevap Yaz
Çiftelerli

Eskişehir i beğenmiyosan doğru geldiğin yere

12 7
Vatandas 26 9 Ağustos 2022 10:57

Adaletin bumu dünya ??

0 11 Cevap Yaz
vahvah 9 Ağustos 2022 10:42

Siz akşamı bekleyin de yağmur a mı yoksa sele mi kapılırsınız orasını bilemem kışın karpuz almanız gibi geldi hesaplarınız

6 4 Cevap Yaz
Halil

Büyük ihtimalle sen pazartesi çıksın kardeş pazar gitme onun için vatandaşı ile eleştiriler git ankara-istanbul bilet kapattım yatıyorsun

4 1
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi