O fotoğraftaki Eskişehirli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Milli Eğitim Bakanlığı'na gidererek, KPSS'de yüksek puan alan fakat mülakatla elenen gençlerin durumunu sormak istedi

3 Ocak 2022 08:47
A
a
Sütiş Eskişehir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Milli Eğitim Bakanlığı'na gidererek, KPSS'de yüksek puan alan fakat mülakatla elenen gençlerin durumunu sormak istedi. Ve yine AK Parti cenahı tarafından içeri alınmadı. Şimdi lafı hiç uzatmayayım; benim üzerinde durmak istediğim şey Kılıçdaroğlu'nun haklılığı veya haksızlığı değil. Ben işin algı boyutuna dikkat çekmek istiyorum. Siz eğer ki Ana Muhalefet Partisi Başkanını kapıdan içeri sokmamaya çalışırsanız, bir de kapıya zincirler bağlayıp asma kilit asarsanız, bunun anlamı kelimenin tam anlamıyla bir iletişim felaketidir. Bu manzara ve fotoğraflar – ağzınızla kuş tutsanız – iktidarın acizliği ve Ana Muhalefetten korkusu olarak algılanır. Allah aşkına Saray'da hiç mi aklı başında uzman kalmadı? Nereye gitti Siyasal İletişim Bilimlerinin kitabını yazan AK Parti?..

Tabii bir Eskişehirli olarak o fotoğraflardaki bir başka ayrıntı da dikkatimizi çekti. O da Kılıçdaroğlu'nun yanında bir iletişimci olan Milletvekili Jale Nur Süllü'nün de bulunuyor olmasıydı. Süllü'nün partisinde giderek daha çok itibar gören ve Genel Merkez tarafından tutulan bir isim olduğunu biliyoruz. Belli ki son zamanlarda genel merkezdeki etki ve etkinliğini de artırmış. Bu özelliği ona hem yeni milletvekili seçimlerinde hem de parti içindeki daha etkin görevler almada avantaj sağlayacaktır. İçimizden gelen bir ses, "2022 yılı Süllü için daha büyük başarılarla geçebilir" diyor.

 

Algı başka gerçek başka

TÜİK'in açıklamalarına göre Eskişehir'in Kasım ayı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 30 artmış. Şimdi enflasyonu yüzde 21 olarak açıklayan TÜİK'in itibarı hakkında bir yorum yapmayacağım. Ancak ihracat rakamları hakkında yayınladığı verilere güveniyorum.

Öte yandan, "İşte ihracatta şampiyon oluyoruz, Hollanda bizi kıskanıyor, Portekiz kafasını duvarlara vuruyor" edebiyatı yapmayalım. Çünkü TÜİK'in açıklamalarında küçük bir ayrıntı var; TÜİK 2020 Kasım ile 2021 Kasım ayları arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Oysa ki 2020 yılı çok özel bir yıldı. Doğru dürüst sokağa bile çıkamadık. Yalnızca Türkiye'de değil, bütün dünyada benzer kapanmalar yaşandı. Dolayısıyla siz duvara çivi çaksanız, zaten 2020'ye göre büyümüş olursunuz. Hükûmete yakın kaynaklar vatandaşın moralini düzeltmek için 2021'i sürekli 2020 ile karşılaştırıyorlar ve çok büyük yüzde farklılıklarını gösterip, algı yaratmaya çalışıyorlar. Oysa bizim 2020 sanki hiç yaşanmamış gibi davranmamız, ekonomideki rakamları 2019'la kıyaslamamız lazım.

Eskişehir'de 2019 yılındaki ihracat rakamlarımız (TÜİK'e göre) 107 milyon 661 bin dolar iken 2021 Kasım'ında bu rakam 112 milyon 699 bin dolar olarak gözüküyor. Yani ortada yüzde 30'luk bir artış filan değil, yalnızca yüzde 4 civarında bir artış var. İhracatta yüzde 4'lük büyüme elbette iyi bir şey. Tabii bu arada Amerikan Doları'nın yalnızca bir sene içinde yüzde 6,2 enflasyona uğradığını da hiç gündeme getirmiyoruz. "İhracatımız yüzde 30 yükseldi" gibi gerçek dışı algılara çok güvenmemek lazım. Gerçek şu ik Eskişehir kur avantajına karşın ihracatta büyümemiş. Hatta iki senelik hesapları ortaya koyarsak, "Yerinde saymış" bile diyebiliriz.

 

Fırsatçı lafı size geri döner

Sırf hükûmete toz kondurmamak için hayali bir takım düşmanlar yaratıp duruyoruz. Hain doktorlar, gaddar taksiciler veya terörist kebapçılar derken, şimdi de fırsatçı bakkalar diye bir düşman icat ettik. Efendim neymiş? Dolar düşmesine karşın bu bakkal olacak adamlar fiyatları düşürmüyormuş da, aslında yaşanan ekonomik krizin sebebi bakkal amcalarmışmış...

Bir kere doların bir yere düştüğü filan yok. Amerikan Doları uzun müddet 14 lira seviyesindeydi ve 3 – 4 gün içerisinde 18 liraya kadar çıkmıştı. Artık dövize bağlı mevduat hesabından dolayı mıdır, yoksa 9 milyar dolar para bozdurulduğundan mıdır bilemeyeceğim, doların ateşi biraz söndürülmüş oldu. Ancak 1 Ocak 2022 itibarıyla dolar 13 lira 40 kuruş civarında ve 1 Ocak 2021'de aynı dolar yalnızca 7 lire 41 kuruştu.

Bu mudur doların düşmüş hâli? Aman yavaş düşsün, düşerken bir yerini kırmasın sakın.

Bu arada 1 Ocak Cumartesi gününe de zam haberleriyle uyandık. Elektrikten, doğal gaza, benzinden kömüre kadar bütün enerji fiyatlarına yüzde 20 ila 130 arasında zam geldi. Şimdi siz bakkal amcalara "Fırsatçı" derken biraz daha ihtiyatlı olun isterseniz. Yoksa size yaptığınız zamları hatırlatırlar.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
millet 3 Ocak 2022 09:53

Bu nasıl bir saçmalık. Bu hanımefendi milletvekili Eskişehir için ne yapmış acaba merak ediyorum. Parti de iyi yerlere gelecekmiş.Zaten amaç ve bakış açısı bu parti de iyi yerlere gelebilmek için yapılan saçma sapan işlerde orada olmak. Yazık Parti başkanının yaptığı bu gereksiz harekete ,ortak olarak iyi yerlere gelme çabası. Şehrine hizmet etsin önce

3 11 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi