Ramazan ayından beslenmeye dikkat

Ramazan ayı beslenmesinde ilk olarak dikkat çektiği mutlaka sahur yapılması. Çevremizde hala bir çok kişi sahura kalkmadan oruç tutuyor.

26 Mayıs 2019 09:54
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Ramazan ayının ortalarına geldiğimiz bu dönemde siz okuyucularımıza biraz beslenme düzeninden bahsetmek istedim. Bir çok kişinin kilo verebilirim düşüncesine ya da çok kilo alacağım kaygısına rastlıyoruz. Spor salonlarındaki çoğu üyelik donduruldu ve ramazan ayı sonrasına ertelendi. Peki bu dönemde ne yapmak gerekiyor? Hepimiz aşağı yukarı biliyoruz aslında. Ama ben bir de Canan Karatay’a kulak verelim istedim.
Zaman zaman yaptığı fantastik açıklamalarla hepimizi şaşırtsa da beslenme önerileri sayesinde bir çok diyete öncülük yapıyor. Ramazan ayı beslenmesinde ilk olarak dikkat çektiği mutlaka sahur yapılması. Çevremizde hala bir çok kişi sahura kalkmadan oruç tutuyor.
Yaz aylarına gelen ramazan ayında yapılan en büyük yanlış tartışmasız budur. Yaklaşık 17 saat oruç tutulan bugünlerde sahura kalkılmaması durumunda bu sürenin daha da uzayarak vücudun daha uzun süre besinsiz ve susuz kalmasına neden olduğunu, bunun da organların işleyişi açısından sağlıksız sonuçlar doğuracağını söylüyor. Sahur öğünü için Canan Karatay da mutlaka yumurta tüketilmesinin altını çiziyor. Peynir, zeytin, domates, salatalık gibi hafif yiyecekleri tavsiye ederken bir fincan kadar taze sıkılmış portakal suyunun da günlük C vitamini için yeterli olacağını söylüyor.
Kendisini gün içerisinde yorgun, halsiz ve uykulu hissedenler için ise zeytinyağını öneriyor. Özellikle sahurda tüketildiğinde insanların kendilerini daha dinç hissedeceğinin altını çiziyor. Kan şekerini dengelemedeki ve içimizdeki tatlı yeme istediğini bastırmadaki başarısını bildiğimiz tarçın, Canan Karatay’ın da öneri listesinde. Sahurda 1 su bardağı kadar sütün içerisine yaklaşık 1 çay kaşığı tarçın atılıp içildiğinde o gün tutulacak orucun çok daha kolay geçeceğini, çünkü kan şekerini dengeleyip vücudun ihtiyacı olan seviyelere geleceğini söylüyor. Gelelim Ramazan ayı içinde zayıflamayı hedefleyenlere...
Bunun kesinlikle doğru olmadığını belirtiyor. Vücudu aç bırakarak kilo vermenin yanlış bir yöntem olduğunu açıklayan Canan Karatay, sahurda ve iftarda vücudun ihtiyacından az olanı yiyerek kendini aç bırakarak kilo verenlerin, verdikleri kiloları ramazanın ardından fazlasıyla ve hızlıca geri alacağını söylüyor. Sağlığımızı da oldukça kötü yönde etkileyeceği kaçınılmaz bir sonuç. Vücudun aç bırakılması durumunda pankreas ve karaciğer başta olmak üzere organlarımız üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ekleyen ünlü doktor, bunun organların yağlanmasına neden olabileceğini de söyleyerek orucu zayıflamak için tutanların yanlış yolda olduğunu hatırlatıyor. Orucu ılık suyla açmak gerektiğini, mutlaka ev yapımı çorba içilmesi gerektiğini hatta iftar sofralarında salata, cacık, ayran, sulu ve zeytinyağlı yemeklerinde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Canan Karatay’ın söyledikleri hepimizin kulağına küpe olsun. Oruç tutmak kadar sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek de oldukça önemli, lütfen sağlığımıza dikkat edelim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi