Odunpazarı Belediyesiyle alakası yok!

Geçtiğimiz günlerde ‘Buhara’ya var, Emek Mahallesi’ne yok’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım.

12 Şubat 2020 08:47
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Geçtiğimiz günlerde ‘Buhara’ya var, Emek Mahallesi’ne yok’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
Yazımın özeti şöyle: Emek Mahallesinde yer alan 24 Kasım İlkokulu binası, riskli bina olduğu gerekçesiyle 2017’de yıkılmış. Bununla beraber okul, Gündüzalp Ortaokulu binasına taşınmış ve bir binada iki okul birden hizmet vermeye başlamış. Yıkılan binanın veya Gündüzalp Ortaokulunun yanındaki arazinin olduğu yere yeni ilkokul binası yapılmasına söz verilmiş, ancak üç yıl geçmesine rağmen okul yapılamamış. Bu nedenle de öğrenciler ile veliler ciddi mağduriyet yaşıyormuş.
(Özetini okuduğunuz ‘Buhara’ya var, Emek Mahallesi’ne yok’ başlıklı yazının tamamına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Özetini okuduğunuz yazıdan sonra bir araştırma daha yapmış ve ‘sorumluların’ adım atıp atmadığını öğrenmiştim.
‘Emek Mahallesine neden okul yapılamıyor’ başlıklı yazımda, yetkililerin ortak ifadesini ise şöyle aktarmıştım:
 
190 HİSSENİN 40’I KAMULAŞTIRILMIŞ
“Hem yıkılan 24 Kasım İlkokulunun bulunduğu arazide, hem de Gündüzalp Ortaokulunun yanındaki boş arazide vatandaşların hisseleri var. Toplam 190 hisse var. Bu 190 hissenin 40’ı kamulaştırılabildi. Kamulaştırma çalışmalarına devam ediliyor. Bazıları parayla, bazıları bağış yoluyla kamulaştırılıyor. Bulunamayan hisse sahipleri de var. Onlara da ulaşılmaya çalışılıyor. Kamulaştırmaların bitmesiyle beraber, okul binası yapılacak.”
 
*
 Utku Çakırözer 24 Kasım ilkokulunda 12 02 2020
 Milletvekili Utku Çakırözer Emek Mahallesine giderek  24 Kasım İlkokulu öğrencilerinin velilerinden bilgi aldı 

Dün, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer aradı ve konuyu yakından takip ettiğini söyledi.
Emek Mahallesine giderek 24 Kasım İlkokulu öğrencilerinin velileri ve yetkililerle görüştüğünü ifade eden Çakırözer, resmi ağızlardan aldığı bilgiyi şöyle aktardı:
 
HAZİRAN 2020’DE KAZMA VURULACAKMIŞ
“Bir kere veliler arasında bir kafa karışıklığı var, önce bu kafa karışıklığını ortadan kaldırmak istiyorum. Bazıları, okul yapılamama sorununun Odunpazarı Belediyesi ile bürokrasinin anlaşamamasından kaynaklandığını düşünüyor. Ancak yetkili ağızlardan öğrendim ki, Odunpazarı Belediyesinin, yıkılan okul arazisi ya da Gündüzalp Ortaokulunun yakınındaki araziyle hiçbir alakası yok. Yani sorumluluk, tamamen İl Milli Eğitim Müdürlüğünde. Peki, sorun çözülecek mi? İl Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, 24 Kasım İlkokulu binasının yapımı için, projenin, yatırım programına alınması gerekiyormuş. Ancak alınmasa bile, okul binası kararlılıkla yapılacakmış. Okul inşaatının Haziran 2020’de başlatılması ve Ocak 2021’de okulun hizmete açılması hedefleniyormuş. Yani okul yapımı, yatırım programına girse de girmese de kazma vurulacakmış.”
 
*
 
Yazımı bitirirken şunu söylemek istiyorum…
Konunun takipçisi olacağım; Haziran 2020’de kazmanın vurulup vurulmayacağını, Ocak 2021’de ise yeni okul binasının hizmete açılıp açılmayacağını merak ediyorum.
 
 

Tarihi bölgeye okul yapılacak mı?

 
Dün bu sütunlarda, yine bir okul sorununu gündeme getirmiştim.
Neydi o sorun?
Şöyle anlatayım…
Odunpazarı tarihi bölgede bulunan Malhatun ilkokulu 2014’te yıkılmıştı, ancak yenisi yapılmamıştı; yıkılan okulun arazisi boş duruyor.
Dahası, civarda bulunan Turan İlkokulu da eğitim hizmetine son vermişti.
Durum böyle olunca öğrenciler ile veliler büyük mağduriyet yaşamaya başladı; öğrencilerin servisle başka okullara gitmek zorunda kalmasıyla beraber veliler üzerinde maddi külfet de oluştu.
(‘Odunpazarı okul istiyor’ başlıklı ilgili yazının tamamına burayı tıklayarak adresinden ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Odunpazarı tarihi bölgedeki okul sorununa ilişkin ‘yetkililerden’ bilgi aldım.
Aktarılanlar şunlar:
 
OKUL İHTİYACI VAR, AMA…
“O bölgede çok fazla öğrenci yok. Öyle olsa da bir okul ihtiyacı var ve yapılması gerekir. Onun öncesinde yatırım programı içine alınmalı. Ancak daha öncelikli yapılması gereken okul binaları var. Onlar yapılmadan Odunpazarı tarihi bölgeye yeni bir okul yapılabilmesi zor görünüyor.”
 
 

Büyükşehir anında müdahale etti

 
Yine, dolaylı da olsa okulu ilgilendiren bir problem…
Dün kaleme almıştım.
Yazımın başlığı şöyleydi: Güvenli olmayan güvenlik bariyeri!
Konu ise özetle şuydu…
Deliklitaş Mahallesi İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde bir imam hatip okulu vardı. Bu okul başka bir yere taşınınca, boşalan bina, hemen karşısındaki Murat Atılgan Ortaokulunun ek binası haline geldi. Sonrasında ise söz konusu ek bina, riskli yapı olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yıkılan okulun yerine yeni bir okul inşaatı yapılıyor. Müteahhit firma, inşaat alanının çevresini, insanlara zarar gelmesin diye güvenlik bariyerleriyle kapatmış. Kapatmış kapatmasına da, kapatmak için kullanılan güvenlik bariyerleri, ağaçlara çiviyle çakılan tahtalarla desteklenmiş! Bir kere ağaca yazık. İkincisi, o tahtaların altından çoluk çocuk geçiyor; çiviler atarsa insanların başına düşebilir. Görüntü kirliliği de cabası.
 
*
 
Söz konusu yazı üzerine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri hızla harekete geçti ve güvenlik bariyerlerini desteklemek için ağaçlara çiviyle çakılan tahtaları ortadan kaldırdı.
Bu noktada belediye ekiplerine teşekkür ediyorum.
Ve umuyorum müteahhit firma da, söz konusu bariyerleri güçlendirir ve kaza olasılığını ortadan kaldırır.
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Zekai 12 Şubat 2020 19:16

Okul arsasının tapu sahibi sahipleri kim? Bu kişileri hissedar yapan kim? Milli eğitim müdürlüğü mü seçti araziyi okul için? Gidin güzelce bedelini ödeyerek kamulaştırma yapın. Müzeler, otoparklar vs. nasıl yapılıyorsa aynen onu yapın. Her hissedara bedelini kim ödeyecekse ödesin! Öğrenci mağdur ise o arsanın hissedarlarının durumu ne?

0 2 Cevap Yaz
Ali Haydar 12 Şubat 2020 18:59

Okul alanları imar planlarında düzenlenirken yapılan hatanın sonucu bu! Imar planını milli eğitim ya da il müftülüğü mü hazırladı? Okul arsalarının tümünde bunun gibi yüzlerce hissedar var. Isteyen sorsun araştırsın tüm okul arsalarını! Bedelini verip kamulaştırmak yerine böyle yapıyorlar! Vatandaşa ödeyin bedelini, milletin sırtından kurban kesme işinden başka bir şey değil bu! Arsa belirlenir tıpkı otoparklar gibi bedelini ödersin sonra okul için tahsis edilir. Milletin rızası olmadan olmaz bu işler. Milleti hissedar yapıyorsun 5- 10 m2 gibi miktarda. Sonra vatandaşı bağışa yönlendiryorsun ufacık payın var falan filan diye. Işte sonrada bir kaç kişi çıkar rıza göstermez sonuç böyle olur. Çivi bile çakamazsan! Şimdi kim kabahatli, kim mağdur bu okul olayında?

0 2 Cevap Yaz
Nurullah 12 Şubat 2020 13:22

Yunus Emre Meslek Lisesinde Durum nedir . Acaba.

1 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi