Nohut çiftçinin yüzünü güldürdü

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Nohut çiftçinin yüzünü güldürdü
A
a

Teşviklerin artmasıyla çevre köylerinde nohut ekimine yöneldiği Kütahya’nın Domaniç ilçesinde çiftçilerin yüzü güldü. 

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Domaniç İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğul, ilçede bu yıl 200 dönüme yakın nohut ekildiğini belirtti. Devlet desteği ve artan fiyat nedeniyle çiftçinin iyi para kazandığına dikkati çekti.

Özoğul, bu yıl dönüm başına 150-200 kilogram arasında ürün elde ettiklerini aktararak, "Önceki yıllara göre artan nohut fiyatları, üreticilerimizi memnun etti. Yeni geliştirilen ve boyu biçerdövere daha uygun olan azkan nohudunu geçen yıl 2 ile 2.50 lira arasında satmıştık. Bu yıl azkan nohudunu kilosunu 3 ila 7 liradan satıyoruz. Ayrıca ilçemizde ilk kez biçerdöver ile biçilen nohut ile çiftçimiz hem zamandan hem de maddi anlamda rahatladı" ifadelerini kullandı.

Devlet desteği ile çiftçinin nefes aldığına işaret eden Özoğul, "Devlet desteği 2014 yılında kilo başına 10 kurudu. Bu yıl 30 kuruşa çıktı. Çiftçi, ton başına nohutta yaklaşık 300 lira devletten pirim aldı” diye konuştu.

İlçede çiftçilik yapan Gani Önder buğday ekmek yerine nohut ekerek çok daha fazla gelir elde ettiğini ifade etti.

Önder, teşviklerin artmasıyla çevresindeki çiftçilerin nohut ekimine yöneldiğini ve herkese tavsiye ettiğini dile getirdi.

Önder “1985’ten beri, nohut ekimi yapıyoruz. Doksanlı yıllara kadar düven ile yapıyorduk. Daha sonra patoz ile yaptık. Çok zaman kaybediyorduk. Bugün biçerdöveri getirdik. Arkadaşlarım olmaz dediler ama yarım saate 5 dönüm yerim biçildi. Zamandan kazandım, zayi yok denilecek kadar az. İlçemizde bir ilk yaptık. Beş dönüm yerimden bir ton yemeklik nohut aldım. Beş dönüm yere ben buğday veya arpa ekmiş olsaydım, 250 kilo buğday alacaktım. Buğdayın kilosu bizde 80 kuruş, nohut ise 7 lira. Bu farkı herkes görsün. Domaniç’te ki nohudumuz yayla ortamında hiç ilaçsız tamamen organik olduğu için tadı çok güzel. İsteyen gelsin yemeklik nohudumuzun tadına baksın” dedi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi