Neyi hedeflediysek başardık!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Neyi hedeflediysek başardık!
A
a

ETO Başkanı Metin Güler: Neyi hedeflediysek başardık!

Sütiş Eskişehir
Röportaj: Arif Anbar

Eskişehir’in önde gelen gündem maddelerinden bir tanesi de Ticaret Odası seçimleri. Durum böyle olunca haliyle, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’de öne çıkan isimler arasında yer alıyor.
 
Biz de bu haftaki söyleşimizde Güler’le Ticaret Odası seçimlerini, tartışmalı konuları, projeleri ve Eskişehirspor’u konuştuk. Bakalım Güler neler söylemiş…
 
 
  • Öncelikle Antalya’da gerçekleştirdiğiniz ve kamuoyunda çok tartışılan Komite Müşterek Toplantısından bahsedelim. Tartışmayı açanların hedefi neydi? Ayrıca toplantı bedelini kendi cebinizden ödeyecektiniz. Ödediniz mi?
 
İTİBARSIZLAŞTIRMA OPERASYONU
Elbette ödedim. Bunun belgesi de var. Kanuni olarak düzenlemek zorunda olduğumuz bir toplantı. Ama tabi seçim döneminde olduğumuz için bunu kullanmak istediler. 124 yıllık odanın böyle bir mesele ile anılmasını istemediğim için de evet kendi cebimden ödedim. Eskişehir Ticaret Odası böyle itibarsızlaşma operasyonlarına alet edilemez çünkü. Hele ki odanın bir çayını bile içmemiş bir adam olarak bunu kendime söylettirmem.
MAKAM ARABASINI KULLANMAM
Bakın biz buradan maaş almadığımız gibi üstüne her ay binlerce lira cebimizden ödüyoruz. Odanın makam arabasını kullanmam, kendi masraflarımı kendim öderim. Üstüne 7. katta yenilen içilen her şeyin masrafı da bana ait.  Böyle düşünen, üyenin her kuruş hakkını gözeten biri için bunlar söylenirse olmaz. Bu camiaya yakışmaz. Herkesin de ona göre hareket etmesi gerekir. Ayrıca söyledikleri de gerçek değil. Çünkü bizim zaten 300-400 komite üyemiz yok. Biz Antalya’ya 136 kişi gittik.
 
  • Şu an yapımına devam edilen Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi (EFKM) projeniz var. Bazı çevreler bu projeyi bir hayli eleştirdi. Hatta gereksiz bulanlar bile oldu. Dahası, odanın parası haybeye kullanılıyor denildi. Bu eleştirilere ne diyeceksiniz?
 
ODANIN İSTİKBAL PROJESİ
Eleştiriler hep olacaktır, biz eleştirilerden değil haksız ve gerçekliği olmayan söylentilerden rahatsızız. Çünkü Eskişehir Fuar Kongre Merkezi yalnızca odamızın değil tüm şehrin istikbal projesidir. Şehre yılda 600 milyon lira gelir sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Kalkınma Bakanlığı’nın 10 milyon lira ile desteklediği, KOÇ Holding’in 6 milyon lira vererek Kongre Merkezi’nin isim hakkını aldığı projeden söz ediyoruz. Ayrıca o arsa bize fuar, kongre merkezi ve hizmet binası yapmak için tahsis edilmiş. Dolayısıyla başka şekilde değerlendirmeniz mümkün değil.
FUARCILIK YÜKSELEN DEĞER
Ayrıca Türkiye’de fuarcılığın bitmediğini ve her geçen gün geliştiğini görüyoruz. İzmir’de 2017 yılında 25 fuar düzenlenmiş. 2018 yılında ise bu rakam 42’ye yükselecek.Bursa’da 2017 yılında 18 fuar düzenlenmiş. 2018’de planlanan fuar sayısı ise 32. Konya’da bu yıl 15 fuar düzenlenmiş. Gelecek yıl ise 32 fuar planlanıyor. Keza Antalya’da bu yıl düzenlenen fuar sayısı 20. Gelecek yıl ise 28 fuar düzenlenecek. Bu rakamların hepsini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin fuarlar takviminden edinebilmek mümkün. Yani fuarcılık küçülmüyor, tam tersine büyüyor. Her yıl düzenlenen fuar sayısı artıyor. Eskişehir’in de bu pastadan payını alması gerekiyor. Hizmet sektörüyle, şehir dokusuyla, tarihi yönüyle önemli bir yeri olan, hele ki son zamanlarda turizmdeki cazibesi artan Eskişehir, neden fuarcılığın ve kongre turizminin Anadolu’daki Merkezi olmasın ki?
KENTE OTEL YATIRIMI
Kongre ve fuar turizmi çok değerli bir sektör. Deniz turizmi ortalama 600 dolar kazanç getirirken kongre turizmi 1800-2000 dolar kazanç getiriyor. Biz EFKM projesine başladıktan sonra bakın Eskişehir’e kaç tane otel yatırımı geldi. Daha da yenileri ekleniyor. Eskişehir’de 4200 yatak kapasitesi var. Bu kapasiteyi doldurmamız, hizmet sektörünü canlandırmamız gerekiyor.
YÜKSEK HIZLI TREN AVANTAJI
Eskişehir’in ekonomisinde hizmet sektörünün payı % 60. Bu nedenle ticareti daha çok canlandıracak adımlar atmalıyız. Fuar Kongre Merkezi bu vesileyle hizmet sektörüne ciddi katkı sağlayacak. Öte yandan bakın Eskişehir Yüksek Hızlı Tren’in merkezi konumunda. Yüksek Hızlı Tren’in Eskişehir’e etkilerini araştırdığımızda çok önemli veriler elde ettik. Yakın bir zamanda Eskişehir’den geçecek yolcu sayısı 30 milyonu bulacak. İşte bu yolcuları Eskişehir’e getirmeye de katkı sağlayacak bir proje Eskişehir Fuar Kongre Merkezi.
 
  • Peki, EFKM için sizden önceki dönemin maddi kaynaklarını kullandığınız iddialarına ne diyeceksiniz?
Ben böyle açıklamaları görünce üzülüyorum. Kendi adıma değil böyle açıklamaları yapanların içinde bulunduğu duruma üzülüyorum. Çünkü gerçek değil bu rakamlar. Bilmeden konuşuyorlar.
Bakın hem size, hem de bu açıklamayı yapanlara anlatayım. Adı üstünde burası Ticaret Odası. Basiretli tüccarları temsil eden bir kurum. Belki, bu hesabı kitabı tekrar duyunca, mahcup olurlar.
ODANIN HİÇ 57 MİLYONU OLMUŞ MU?
Benim göreve geldiğim tarihte yani 31.12.2013’te kasadaki nakit durumumuz 22 milyon 930 liraydı. 31 Ekim 2017 itibariyle ne kadar paramız var peki? Tam tamına 24 milyon 179 lira. Yani odanın hangi döneminde 57 milyon lirası olmuş? Ben başkan olarak başladığımda kasada böyle bir para mı vardı Allah aşkına? Eğer destek ve hibe almasaydık, tasarruf etmeseydik bunu yapabilir miydik?
4 YILDA 17 MİLYON TASARRUF
Son 4 yıldaki tasarruflarımız 17 milyon civarında bizim. Yani giderlerimizi azalttık, bir kalemi bile alırken 40 kere düşünüyoruz. Bu Oda’nın bütçesi 2012 yılında 154 bin 792 lira açık vermiş. 2013 yılında ise sadece 162 bin lira bütçe fazlası var.  Bakın 2014 yılına. Yani görevi devraldığım yıla. Yaklaşık 4 milyon lira. Bu yıl ne kadar tasarruf olmasını bekliyoruz peki? 6 milyon Lira...
18 MİLYON LİRALIK HİBE
Başkanlığım boyunca önem verdiğimiz konulardan birisi de odamıza projeler sayesinde yeni mali kaynaklar yaratmak oldu. Bu kapsamda gerek hibeler gerekse sponsorluklarla yine odamız tarihince alınan en büyük kaynak olan 18,5 milyon lirayı Eskişehir’e kazandırdık. Bu sayede hem üyelerimiz için yeni hizmet birimleri açtık hem de projelerimiz için kaynak yarattık. Benden önce ETO tarihinde alınan toplam hibe miktarı 500 bin lira civarı. Bizim dönemimizde ise 18,5 milyon lira hibe ve destek alındı. Biz dört yılda başardık bunu. Sadece aidat gelirlerine bel bağlayan ve tüketen bir oda durumundan, yazdığı projelerle de kaynak üreten, üreterek hizmet veren bir oda konumuna geldik. Bunların hepsi doğru planlama, strateji ve bütçe yönetimi ile oluyor.
 
  • Peki, Eskişehir’in istikbali dediğiniz proje gerçekten 600 Milyon Lira yıllık getiri sağlayacak mı? Çünkü o rakamlar gerçekçi değil diye ciddi iddialar var.
ÇARPAN ETKİSİ
Turizm ekonomisinde çarpan etkisi diye bir terim vardır Arif Bey. Piyasada dönecek paraya denir bu. 1 lira birim para elden ele dolaşır, en sonunda katlanarak gider. Yani yılda 12 fuar ve 5 kongre yaptığımızda, stant kirası, ulaşımı, konaklaması, stant masrafları, hostesi, reklam ücreti, ulaşımı vesaire… İşte bu anlattıklarım ulaşabilecek toplam rakamdır. Bütün bu hizmetlerin, satışların toplam dolaşımı bu kadar olacak. Otelci aldığı meyve sebzenin parasını ödeyecek. Stant Hostesi aldığı parayı harcayacak. Reklamcı malzemecisine para verecek. Oradaki restoran yeni garson alacak. Böylece ortada dönem para 600 milyon liraya ulaşacak.
 
  • Evet… Bir de şunu öğrenmek istiyorum. Başkanlığınız boyunca isteyip de yapamadığınız herhangi bir proje oldu mu?
EKİBİMİZ GENÇ VE DİNAMİK
Ben hedef odaklı bir adamım. Önce hedefi belirlemek, ondan sonrasında da o hedeflere odaklanıp çalışmak gerekir. Fizibilitemi yapar, yol haritamı hazırlar öyle başlarım bir işe. Ayrıca başarmak için de ekibiniz çok önemli. Bizim arkadaşlarımızın hepsi genç, heyecanlı, çalışkan ve dinamik. Bütün bunlar bir araya gelince isteyip de başaramamak mümkün mü?  İstediğimiz her şeyi hayata geçirdik. Onun gururunu yaşıyorum.
ETOMÜZE’Yİ KURDUK
Mesela ETOMÜZE dedik, açılışını yaptık, bugün itibariyle ziyaretçi sayısı 30 bini geçti. Yoksa orası daha önce makam veya kabul yeri olarak düşünülmüştü. Ben arkadaşlarımla paylaştım konuyu, kalıcı bir eser kazandırmamız gerektiğini düşündüm. Sağ olsun üyelerimiz de çok destek çıktılar. Ata yadigarlarını emanet ettiler. Biz de eserlerini isimlerini vererek sergiliyoruz.
KONGRE MERKEZİ’NİN YÜZDE 60’I TAMAM
Eskişehir Fuar Kongre Merkezi sözünü vermiştik. Onu da %60 oranında tamamladık, siz de yerinde görme imkanı buldunuz. Ne aşamada gözlerinizle gördünüz. Öte yandan ETO Hizmet Binası’nın da inşaatı devam ediyor. 
3 AYDA 175 MİLYON LİRA KREDİ
Türk Eximbank Eskişehir İrtibat Ofisi sözü vermiştik, o sözümüzü yerine getirdik. 3 ay olmadan 175 milyon lira kredi desteği sağladı.
HASTA NAKİL AMBULANSI
ETO-METSEM’i hayata geçirerek Eskişehir’i madencilik sektörünün kurallarını belirleyen, yeterliliklerini ve ulusal standartlarını tespit eden bir noktaya getirdik. Seçim öncesinde yine aynı şekilde Hasta Nakil Ambulansımızın sözü vermiştik. Onu da üyelerimizin hizmetine sunduk. Çok şükür ki ne istediysek yapabildik, neyi hedeflediysek başarabildik.
 
  • O halde hayalini kurduğunuz projeleriniz mutlaka vardır. Üçünü sayar mısınız?
ETO YAŞAM MERKEZİ
ETO Yaşam Merkezi’ni hayata geçirmeyi çok istiyorum. Hatta ne kadar doğru bir hedef belirlediğimiz o projemizin başkaları tarafından da sahiplenilmesinden belli. Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nu da hayata geçirmeyi çok önemsiyorum. Çünkü bu Eskişehir’i kongre ve fuarcılıkta çok ileriye taşıyacak bir proje.
YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR İŞLER
Tüm dünyada kongreleri o şehrin kongre ve ziyaretçi büroları düzenliyor. Onu hayata geçirebilirsek Eskişehir kongre turizminde cazibe merkezi olacak. Bir de İnovasyon ve Kuluçka Merkezi projesini hayata geçirmeyi umut ediyoruz. Yaratıcı sektörlerde örneğin Animasyon, yazılım, oyun, bilişim gibi sektörlerde yeni girişimciler ve markalar çıkarmak için çok önem veriyoruz. Eskişehir’in gayri safi milli hasıladaki payını artıracak bir proje. Yükte hafif pahada ağır işler anlamında şehre ciddi kazandıracak bir merkez olacak.
 
  • Son olarak Eskişehirspor diyelim mi?
 
TRİBÜNDEN GELEN BİR İNSANIM
Biz her dönem Eskişehirspor’la ilgili katkı ve desteği sağlamışızdır. Yani orada ben kimin başkan olduğuna hiçbir zaman bakmadım. Yani Sinan Bey, Halil Bey, Mesut Bey… Yani her dönem ben Eskişehirspor’un içerisinde oldum. Ben 25 yıldan beri de Eskişehirspor genel kurul delegesiyim. Ben bu anlamda bakıldığı zaman tribünden gelen bir insanım aynı zamanda. Bakın bu dönem Eskişehirspor zor zamanlar geçiriyor. Biz yine bu dönem desteğimizi sağladık, sağlıyoruz. Kapı kapı dolaştık. Tüm atanmış ve seçilmişlerle görüşmeler yaptık. Yine izlemeyeceğiz, içerisinde olacağız bu işin.
 
TÜRK FUTBOLU YENİDEN YAPILANMALI
Ben bu kentte yaşıyorum ve yaşamaya devam edeceğim. Hamamyolu’nda yürüyeceğim. Doktorlar’da yürüyeceğim. Bu nedenle bizim için Eskişehirspor sevdası çok önemlidir. Eskişehirspor, Eskişehir’in önemli bir markası aynı zamanda. Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Ama bir gerçek var. Bu futbol işini artık bilimsel bir noktaya taşımamız lazım. Dünyadaki futbol yapılanmasını iyi incelememiz lazım. Yani bu aslında sadece Eskişehirspor’un meselesi değil, Türkiye’nin meselesi. Federasyondan amatör kulüplerimize kadar, Türk futbolunun tekrardan yapılanması gerekiyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi