Mimarlar Odası konuştu! Bizi süreçten uzak tuttular...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Mimarlar Odası konuştu! Bizi süreçten uzak tuttular...
A
a

Eskişehir Stadyumu ile ilgili TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Başkanı Didar Duygu Altuntaş, açıklama yaptı. Altuntaş, “Stadyum yapım sürecinde biz meslek odaları tüm konulardan uzak tutulduk. Hem yeni stadyum hem de eski stadyum yerine yapılacak düzenlemeler için yaptığımız çalışmalar dikkate alınmadı” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehirspor haberleri... Oda binasında açıklamalarda bulunan Altuntaş, Eski Atatürk stadyumunun kentin tarihi belleği olduğunu ancak hiç acımadan bu belleğin ortadan kaldırıldığını söyledi. Altuntaş, “Bu süreçte biz meslek odaları tüm konulardan uzak tutulduk. Hem yeni stadyum hem de eski stadyum yerine yapılacak düzenlemeler için yaptığımız çalışmalar dikkate alınmadı. Bizler tarafından yapılmış olan birçok çalışma olmasına rağmen meslek odalarını tüm bu süreçlerden uzak tutan sayın yetkililer stadyum tasarım ve yapım işini TOKİ aracılığıyla gerçekleştirdiler” dedi.

DENETİM SAĞLANMADI

TOKİ’nin önceki gün yapmış olduğu açıklamaya değinen Altuntaş, “ Yaşanan olay sonrası inşaatı yapan kurum tarafından yapılan açıklama “olumsuz hava koşulları gerçekleştiği ve incelemelerin devam ettiği” şeklinde olmuştur. Olumsuz hava koşullarından kasıt nedir? Evlerimizde ve kentimizde bulunan diğer yapılarda herhangi bir ağır hasara neden olmayan bir hava koşulunun, olası bir afet anında bizlerin toplanma ve korunma ihtiyacının karşılanması gereken bir yapıda ağır hasar vermiş olması düşündürücüdür.

Biz mimarlar olarak stadyum özelinde yaşadığımız bu sorunun en büyük sebeplerinden birisinin mevzuat kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. İmar Kanunu 26. Maddesi gereği tüm kamu yapıları sadece mimari avan projeler incelenerek, statik, mekanik, elektrik veya zemin değerleri ile ilgili hiçbir incelemeye tabi tutulmadan inşaat ruhsatı almaktadır. Yapım aşamasında denetimin gerektiği gibi sağlanamamış olması ise yaşanan bu olayda gözler önündedir. Meslek Örgütlerinin tasarım, yapım ve denetim süreçlerine dahil edilmediği ve denetim mekanizmalarını doğru çalışmadığı bu düzende daha çok sorunla karşılaşılacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eses 26 Ocak 2020 21:38

Elazığ. Binaların bitişik veya ayrık nizam olması sorun oluşturmaz. 8-10 katlı bir yapının yüksekliği 30mt dir. 30mt yükseklikte olan bir yapı devrilirse etrafa zarar vermemesi için en az 30n-mt mesafede hiç yapı olmaması gerekir. Bu ise kentlerde çoğu yerde imkansızdır. Kısacası binanın sağlam olarak inşa edilmesi durumunda depremde sorun yaşanmaz. Ayrıca meslek odaları hem mesleki açıdan hem de halk için yapılan yanlışlar karşısında hesap sorarlar. Bu da onların görevleri arasındadır. Her sorumlu kent yaşayanı yaşadığı kente zarar verenlerden hesap sormalıdır.

0 4 Cevap Yaz
Elâzığ 26 Ocak 2020 00:01

Elâzığ'da deprem oldu duydunuz mu acaba? Bitişik nizam binalar nasıl yıkıldı ve zarar verdi yandaki binaya. Ne kadar tehlikeli yapılaşma olduğunu zaten biliyorsunuz! Sadece mmo değil lafım tüm oda ve belediyelere. 2000 yılından sonra yapılan inşaatlara bakın ne görüyorsunuz? Hiç kimse ses çıkarmadı bu bitişik nizam inşaat planlarına. Ve 1999 depremi daha unutulmazken hafızalarda. Bizde o şiddette sanırım maksimum 6 civarı deprem kuşağında yaşıyoruz. Bu tarz bir deprem bizim binalara zarar vermeyecek mi? Elbette ayrık nizam bölgeler hariç! Bunun hesabını kim verecek? Sadece büyükşehir veya ilçe belediyeleri mi sorumlu olacak imar planlarından. Mevcut binanın sadece katını arttırmak mı planlama? Geçmiş olsun Eskişehir.... ......... Geçmiş olsun Elazığ Malatya. Başımız sağolsun Türkiye. Tüm hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin.

2 2 Cevap Yaz
Çarşı gitti 25 Ocak 2020 23:45

Çarşı yı bilirdik biz sadece. Çarşı herşeye karşı " Meğer bizim odalar bir olmuş anlaşmışlar sırayla beyanat veriyorlar stad hakkında. Hafta içi başka bir oda açıklama yapar bu konuda. Hevesle bekliyorum kimde sıra? Muhtemelen Fenerbahçe veya Beşiktaş stad yaparken sordular ve danıştılar size yani İstanbul Mimarlar ödası'na. Toki yapmadı çünkü o stadyumları!

2 3 Cevap Yaz
DKC 25 Ocak 2020 13:07

Bırakın ne halleri varsa görsünler, görmezden gelin en iyisi. Zaten halk hiçbirşeyi sormamaya ve sorgulamamaya başladığı günden beri, bunlar kendi kafalarına göre at koşturur hale geldi. Sözün özü; vatandaş stadyumuda yıkılsa, evi başınada göçse böyle şeylere alışık ve alkış tutar haldeyken merak etmeyin kimse size suç bulmaz...

3 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi