Metin Güler: Kuzey çevre yolu artık hizmete geçmeli

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Metin Güler: Kuzey çevre yolu artık hizmete geçmeli
A
a

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ES TV’de yayınlanan “Eskişehir’in Nabzı” programında ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve gazetemiz yazarı Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı.

Sütiş Eskişehir
ETO Başkanı Metin Güler, “Yeni bir planlama yapılması lazım. Mevcut çevre yolu Eskişehir trafiğini taşıyamaz hale geldi. Kuzey çevre yolu artık hizmete geçmeli” diye konuştu.

Ticaret Odası üyelerine verdiği sözleri tutmak istediğini söyleyen Güler, “3.5 yıl daha zamanım var. Bunu tamamlamak istiyorum. Sözlerim var. Bu sözlerimi tutmak istiyorum üyelerime karşı. Bu sözleri yerine getirmeden siyasi arenada yer almak doğru değil” dedi. Fuar merkezinin Eskişehirlilerin 50 yıllık hayali olduğuna vurgu yapan Güler, “Fuar ve Kongre Merkezi projemizi 3 yıl önce yapma kararı aldık. Daha sonraki süreçte iki yıl gibi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Toplantılar yapıyorsunuz, kalıcı sürdürülebilir bir yapı olmazsa yaptığınız toplantılar suya yazı yazmak gibi oluyor. Biz 11 Aralık’ta kitap fuarı ile başladık. Hem de kitap fuarı ile güzel bir açılış yaptık. Bundan sonraki süreçte de Eskişehir’e hizmet edecek. 50 yıllık hayaliydi Eskişehir’in. Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu” dedi. Fuar ve Kongre Merkezi’nin uzun süre Eskişehir’e hizmet edeceğini belirten Güler, “Üyelerimiz hep aidat ödediler. Eskişehir Ticaret Odası artık üyeden aidat alan değil, üyesine para kazandıran bir noktada olması lazımdı. O yüzden hem Eskişehir’e lazım hem de üyemize bundan sonraki süreçte şehir ekonomisine katkı sağlayacak bir organizasyon şeması ortaya çıkardık. Otellerde mesela kitap fuarı döneminde yüzde 10-15 oranında doluluk oranı yaşandı. 6 gün boyunca açık kaldı. Öncesinden geldi çalışanlar stantları hazırladılar. Bakın 200 yazar geldi, 50 etkinlik yapıldı. Kentte kaldı bu insanlar. Taksisini kullandı, simit aldı, lokantasını kullandı. Eskişehir ekonomisi geçimini yüzde 60 hizmet sektöründen sağlıyor. Ortaya ürün çıkartmanız lazım. Bu kalıcı eserin Eskişehir’e çok uzun süre hizmet edeceğine eminim” diye konuştu.

BİR YIL SONRA TAŞINACAĞIZ

Bir yıl içerisinde Fuar ve Kongre Merkezi’nin bulunduğu alandaki hizmet binasına taşınmayı planladıklarını anlatan Güler, “Fuar ve kongre merkezi sadece fuar dönemlerinde hizmet edecek şimdilik ama hizmet binamıza da taşındığımız zaman 365 gün hizmet edecek Eskişehir’e. O bölgenin gelişmesine katkı da sağlayacak. 125 yıllık tarihi geçmişimiz var. Dükkânlar, restoranlar daha güçlü bir yapısı olacak. Sırf aidatlar değil aidatlar dışında elde ettiği kazançlar dışında üyesine daha iyi hizmet edecek. Bütün hayalimiz buydu. Kendi gelir kaynaklarıyla yürümesi bizim için çok reeldi ve hayalimizdi. Bir yıl çerisinde de taşınacağız. Yüz binlerce dosya ve evrak var. Dijital arşive geçmemiz gerekiyor ki. O da zaman alacak o yüzden 1 yılı bulacak. Her şeyiyle dört dörtlük olmalı. Dijital arşivi kuracağız ve öyle taşınacağız. Çarşıdaki beş katlı binamızı da kiraya vereceğiz ve bu da gelir sağlayacak” şeklinde konuştu.

TRAFİĞİ TAŞIYAMIYOR

Fuar ve Kongre Merkezi’nin önüne yapılan büyük köprü ile ilgili soruyu yanıtlayan Güler, “Oraya bir körü yapıldı. Milli servet. Ulaşım noktasında yeni arterler oluşturacağız. Şehir Hastanesi’nin yükü tam gelmedi daha. Fuarın olduğu dönemlerde 5 kilometre kuyruklar oluştu. İnsanlar 1.5 saatte ulaştılar. Bu bir planlama işi. Yeni bir planlama yapması lazım. Mevcut çevre yolu Eskişehir trafiğini taşıyamaz hale geldi. Kuzey çevre yolu artık hizmete geçmeli” diye konuştu.

YAŞAM MERKEZİ AÇACAĞIZ

Kalıcı eser bırakmaya devam edeceklerinin altını çizen Güler, “Yeni bir kalıcı eser seçildiğim ilk gün 3 hedef koydum kendime. Fuar ve kongre merkezi bunlardan biriydi. Bunu kente ve 17 bin üyemize hediye ettik. Müze hikâyesi de Türkiye’de tektir. Üyelerimizin yaşlandıkları dönemde kendi sosyal alanları oluşturmak. İnşallah alt yapısını da oluşturacağız bu projenin de. Yaşam merkezi diyorum ben bunun adına. 2017 ve 2018 yıllarında 70 milyon lira kredi verdik üyemize. Odalar ve Borsa Birliği de destek olmak kaydıyla ve Bakanlığın onaylaması şartıyla oluyor bu. Daha doğrusu bankalar dağıttı bizler de aracı olduk” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMİM OLMADI

AK Parti ve CHP’den adının belediye başkan adayı olarak anılmasının sebepleri ile ilgili soru üzerine Güler, “ETO son dönemlerde çok siyasetçinin çıktığı alan haline geldi. Son dönemde Nisan ayındaki seçim kampanyamız bir yıl sürdü. Kamuoyunda da kampanya şehirde bizleri daha ön plana çıkardı. Bir de gerçekten lider çok zor çıkıyor. Ama bize bu yakıştırmayı yaparken kendi adıma net söylüyorum, bir girişimim inisiyatifim olmadı. Son 20-25 gününde hep yurt dışındaydım. Bu işe talip olsaydınız Ankara’da lobi çalışması yapmanız gerekiyor. Kent aktörleri içerisinde bu bir yakıştırma” dedi.

SÖZLERİMİ TUTACAĞIM

Siyasete girmeyi düşünmediğini söyleyen Güler, “Ben kendi adıma bir siyasetçiyle bunu konuşmadım, genel merkez yöneticisi ile bir araya gelmedim. Ankara’ya gittiğimde tüm milletvekilleri ile de görüştüm. Hiç siyaset düşünmedim. Kendi işlerim çok yoğun. Bunun dışında 3.5 yıl daha zamanım var. Bunu tamamlamak istiyorum. Sözlerim var. Bu sözlerimi tutmak istiyorum üyelerime karşı. Bu sözleri yerine getirmeden siyasi arenada yer almak doğru değil” diye konuştu.

KÜSKÜNLÜKLER BİTMELİ

Kent menfaatine oluşan her ortama dahil olacağını söyleyen Güler, “Kent aktörlerinin bir araya gelmek bu kent adına konuşabilecekleri bir ortam hazırlanması lazım. Bir vizyon koymalı bu kent. Bu bütünü sağlarsanız bu kent öne çıkacak. Mesele karar vericiler bir araya gelmeli. Yol kat ederiz diye düşünüyorum. Kimin kazanacağından daha önemli bu. Bu küskünlükleri nasıl bitiririz diye düşünmeliyiz. Kent menfaatine oluşan her ortama dahil oluyorum” dedi.

YURT DIŞI ATAĞI

“TÜYAP bundan sonraki süreçte tüm hizmetleri Eskişehirli firmalardan almak zorunda” diyen Güler, “Eleştiri de olacaktır ama biz inandığımız doğruların peşinden koştuk. TÜYAP’la anlaşma yaptığımız gün 2018’in sonu itibariyle bir fuar yapıldı. Bakın 2019’da 9 tane fuar var. Şubat’ta fuar var, Mart’ta fuar var, Nisan’da fuar var, sekizinci ayda, dokuzuncu ayda, onuncu ayda fuar var. Biz Eskişehir’e mal olacak fuar analizleri yaptık. Artık bu fuar denince Eskişehir’e gelinebilmeli. Bu yapıyı yönetecekseniz de profesyonel insanlarla çalışmanız gerekiyor. Bu yüzden profesyonel insanlarla masaya oturmanız gerekiyor. Bu yüzden TÜYAP’ı tercih ettik. Şu an Türkiye’de fuarcılığın yüzde 55’ini TÜYAP yapıyor. TÜYAP, hem uluslararası noktada hem de yelde. Bu misyonu yüklenmiş durumda. 200 tane yazar buraya nasıl geldi? 90 bin ziyaretçi kaliteli olduğu için geldi. 4-5 saat imza atan yazarlarımız oldu. Ortak müşterekte yetkinin hepsi TÜYAP’ta değil. Orada kurduğumuz bir şirket var. Orada TÜYAP’ın 2 oy hakkı var Eskişehir Ticaret Odası’nın 3 oy hakkı var. Demir yol fuarı çok değerli ve kıymetli. Demir yol fuarını öyle bir noktaya getireceğiz ki inşallah bu sene başlayacağız. Demir yol fuarı düzenleyeceğiz. Yurt dışından insanlar gelecek. Biz alt yapıyı kurduk. Eskişehir’de bir fuar alanı var” ifadelerini kullandı.

YENİ FUARLAR OLACAK

2019 yılında yapılacak fuarlar hakkında bilgi veren Güler, “İkinci ayda moda, mobilya, zücaciye, bijuteriden oluşan bir fuar planlaması var. 21 ile 24 arasında. Nisan’da gıda fuarımız var, Mayıs’ta endüstri fuarımız var. Eylül ayında tarım fuarı devam ediyor. Ekim ayında hediyelik eşya, spor fuarı gibi hobi fuarı var. Kasım’da inşaat fuarı var. Aralık ayında tekrar kitap fuarı olacak ve demir yol, lojistik fuarı olacak” dedi.

AYLIK 250 BİN LİRA GELİR

Kongre merkezinin ETO’ya sağlayacağı maddi kazanç hakkında konuşan Güler, “Ortalama aylık 200 250 bin lira gelir sağlayacak ETO’ya. 2018 yılında ETO’nun bütçesi 18 milyon liraydı. 2019 yılında 18.5 milyon lira civarında olacak. Bu bütçe içerisinde 2-2.5 milyon lira bütçeye getiri sağlayacağını düşünürsek bu da iyi bir rakam diye düşünüyorum” dedi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Marmara kazim 29 Aralık 2018 18:00

Fuar merkezi eskisehirli halkin neden hayali olsun.Vatandas napsin fuar ve kongre merkezini

4 0 Cevap Yaz
Bravo 29 Aralık 2018 14:32

Keşke EsEs başkanı olsaydın.

1 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi