Merkez Bankası net rezervi 21 yıl sonra eksiyi gördü

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Merkez Bankası net rezervi 21 yıl sonra eksiyi gördü
A
a

Merkez Bankası'nın seçim öncesinde swap dahil net rezervi geçen hafta 2,5 milyar dolar daha azaldı ve 21 yıl sonra ilk kez eksiyi gördü. Yılbaşından bu yana rezerv kaybı 27,7 milyar dolar oldu

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Seçim öncesinde Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde düşüş sürüyor. Sözcü'nün haberine göre 13-19 Mayıs haftasında TCMB’nin brüt rezervi 3,5 milyar dolarlık düşüşle 101,6 milyar dolara geriledi. Bu rakam, Temmuz 2022 sonrasındaki 10 ayın dibi olarak kayıtlara geçti. Böylece brüt rezervde yılbaşından bu yana düşüş, 27,2 milyar dolara yükseldi.

TCMB’nin swap dahil net rezervi geçen hafta 2,5 milyar dolarlık düşüşle -0,2 milyar dolara geriledi. Böylece bu kalemde 21 yıl sonra ilk kez eksiye düşülmüş oldu. TCMB net uluslararası rezerv verilerini 2002 yılı başında tutmaya başladı. 2002 yılının ilk beş haftası negatif olan net rezervler daha sonra hep artıda seyretmişti. Net rezervler böylece yılın başından bu yana toplam 27,7 milyar dolar gerilemiş oldu. TCMB’nin swap hariç net rezervi de 19 Mayıs itibarıyla -60,3 milyar dolara geriledi. Bu kalemde geçen haftaki düşüş 2,5 milyar dolar oldu.

KKM FAİZİ ETKİSİYLE DÖVİZ MEVDUAT AZALIYOR


Öte yandan, kur korumalı mevduatta (KKM) yüksek faiz ve primler sayesinde yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 2,6 milyar dolarlık düşüşle 183 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış düşüş 1,6 milyar dolar olurken bu düşüşün tamamı gerçek kişi mevduatlardan kaynaklandı. KKM hacmi geçen hafta 51,4 milyar TL’lik artışla 2 trilyon 398 milyar TL’ye (121,4 milyar dolar) yükseldi. TCMB'nin seçimin hemen ardından gerçek kişi döviz hesaplarından TL’ye dönüşüm için ek yüzde 10’luk hedefi koyması, TL mevduat faizlerini hızla artırırken, bu durum bankaların kredi faizlerini artırması ve kredi musluklarını kapatmasında etkili oldu. Yabancılar ise geçen hafta Türkiye’de nette 31 milyon dolarlık tahvil, 28 milyon dolarlık da hisse satışı yaptı.

ALTIN SATIŞI DEVAM EDİYOR


TCMB’nin yurt içinde altın satışı da devam ediyor. 3 Mart ile 19 Mayıs arasındaki dönemde TCMB’nin brüt altın rezervi 171,2 tonluk düşüşle 672,8 tona geriledi. Bankanın swap dahil net altın rezervi ise bu dönemde 163,7 ton düşüşle 449,7 tona geriledi. Swap hariç net altın rezervi 403,3 tona geriledi. Hükümet, 6 Şubat depremlerinin ardından altın ithalatını büyük oranda yasaklamış, yüksek enflasyon ve gevşek para politikası kaynaklı artan altın talebini de TCMB altın satarak karşılamaya başlamıştı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi