Manisa dört fuar yapıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Manisa dört fuar yapıyor
A
a

Ticaret Odası tarafından yapılan Fuar Merkezi hakkındaki eleştirileri değerlendiren Oda Başkanı Metin Güler: Geçen yıl İzmir 25, Bursa 18, Konya 15, Antalya 20, Adana 14 fuar yaptı. Bu yıl hedefleri daha yüksek. Manisa şu anda yılda 4 tane fuar yapıyor.

Sütiş Eskişehir
Almanya’daki fuarcılığı bu noktaya taşıyan odalardır. Bursa... Arkasında Ticaret ve Sanayi odası vardır. İzmir, Gaziantep ve Samsun aynı şekilde. Yani odalar bu işi planlar, bu işe bütçe ayırırlar. Özel sektör ‘ben bu işten para kazanayım’ diye fuarcılığa yatırım yapmaz.
Fuarcılık çarpan etkisidir. Oda olarak fuarlardan para kazanmayı hayal etmedik. Mesele kaç kişiyi bu kentte ağırlarız. Kaç kişi otelde konaklar, taksiye biner, alışveriş yapar, lokantada yemek yer, giderken hediye alır... Çarpan etkisi budur. Bunu çok iyi hesaplamak lazım.

Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ES TV’de Murat Taşkın ve Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Güler’e, yapımı devam eden fuar merkezi eleştirileri hakkında ne düşündüğü de soruldu. Dört yıldır görevde olan Güler, şöyle konuştu: “Yaklaşık 16 bin 500 üyesi bulunan Eskişehir Ticaret Odası 124 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli odalarından biri. Türkiye’de her zaman ilk 10’a girebilecek bir Oda’dan bahsediyoruz. Bana göre en büyük eksiğimiz kalıcı eserlerdi. Hizmet binamız 27 yıldır kullanılıyor. Yaklaşık beş bin üyemiz vardı. O dönem beş kat bize çok geliyordu. Üstten iki kat restoran, biz üç katını kullanıyorduk. Arşiv, birimler yetiyordu. Çalışan sayımız da 15 falandı. Şu an 57 kişiyiz. Mevcut bina üyemize cevap veremez noktaya geldi. Kalıcı eserler noktasında fuar merkezi, kongre merkezi ve hizmet binası yapıyoruz. Üyemize 50 yıl hizmet verecek bir hizmet binası yapmanın mutluluğunu yaşıyorum.”

Pasaj arasında iş yapmak ETO’ya yakışmıyordu
Güler, “Türkiye’nin her yerine gidiyoruz. Bizden çok küçük kentlerde hatta ilçelerde bile tüm odaların kendi kurumsal binaları vardır. Eskişehir Ticaret Odası’na hizmet binası şarttı. Burası ETO’ya yakışmıyordu. Pasaj arasında iş yapmak ETO’ya yakışmıyordu. Fuar merkezi, kongre merkezi ve hizmet binası için 74 milyonluk bir yatırım da söz konusu. Kolay ‘evet’ denecek bir proje değildi. Çok değerlendirdik. Bütçe, gelirler, cebinizdeki para belli. Ve böyle bir yatırıma imza atıyorsunuz. Kararlı olmak ve inanmak bizim için her şeyden önemliydi” dedi.

Sizin elinizde sihirli değnek mi var?
Güler, şöyle devam etti: “Fuar Merkezi üzerinde çok konuşulması gereken bir konu. Ama burada herkesin es geçtiği bir kongre merkezi var. Fuardan daha kıymetli... 2018 yılı bütçemiz 16 milyon 500 bin lira. Bu bütçeyle bu yatırımları, eserleri mümkün değildi. Oda’nın gelirleri dışında gelir yaratmak kaydıyla biz buna başladık. Olaya doğru bir tüccar mantığıyla yaklaştık. Eseri şu an yüzde 65 seviyesine getirdik. Kongre merkezi ve fuar merkezi şuan yüzde 65 seviyesindedir. Hizmet binası ise yüzde 50 seviyesindedir. Bütçe rakamlarını vereceğim. Duyunca ‘sizin elinizde sihirli değnek mi var’ diyeceksiniz. Hayır, bunların hepsi disiplinli çalışmayla oldu.”

Fuarcılık çarpan etkisidir
Türkiye’de yapılan fuar sayılarını paylaşan Güler, “Geçen yıl İzmir 25 fuar yaptı, 2018 hedefi 42 fuar yapmak. Bursa geçen yıl 18 fuar yaptı. Bu yıl 32 fuar yapmayı hedefliyor. Konya geçen yıl 15 fuar, Antalya 20, Adana 14 yaptı. Manisa şu anda yılda 4 tane fuar yapıyor. Fuarcılık artık öyle bir noktaya geldi ki... Anadolu’ya bakın... Fuarcılığı kimler ortaya çıkarmış, işletmeciliğini kimler yapıyor diye... Avrupa’ya bakın, Almanya’yı inceleyin lütfen. Almanya’daki fuarcılığı bu noktaya taşıyan odalardır. Bursa... Arkasında Ticaret ve Sanayi odası vardır. İzmir, Gaziantep ve Samsun aynı şekilde. Yani odalar bu işi planlar, bu işe bütçe ayırırlar. Durur dururken özel sektör ‘ben bu işten para kazanayım’ diye fuarcılığa yatırım yapmaz. Fuarcılık çarpan etkisidir... Biz oda olarak fuarlardan para kazanmayı hayal etmedik. Mesele kaç kişiyi bu kentte ağırlarız. Kaç kişi otelde kalır, taksiye biner, alışveriş yapar, lokantada yemek yer... Çarpan etkisi budur. Bunun matematiğini iyi yapmak lazım.”
 
Üyeler, Bakanlık, ihracat yapanlar destek verdiler
Türkiye’de ve dünyada sanırım 150-200 fuara katıldım, stant açtım, gezdim... Yani fuarcılığın ne olduğunu biliyorum. Elbette benim bilmem yetmiyor. Herkese sorduk. Ortada bir yatırım var yatırımın verimli olup olmadığına bakmak lazım.
İhracat yapan firmaların çoğundan görüş istedik. Görüşlerin hepsi olumlu... Üyemizle anket yaptık. Hep olumlu görüş geldi. Kalkınma Bakanlığı’na proje sunduk. Bize 10 milyon vererek destek oldular. Verimli görmeseydi destek verir miydi?
Sponsorluk dosyası hazırladık. Rahmi Koç ile görüştük. 6 milyon lira kongre merkezinde ismini kullanmak kaydıyla destek oldu. Türkiye’nin en önemli firmalarından biri olan Koç, projeye inanmasa bir lira vermez. Projeyi bizden iyi takip ediyorlar.
 
Güler: “Fuar meselesi kamuoyuna anlatılması gereken bir konu. Belki burada bizim de eksiklerimiz var. Türkiye’de ve dünyada sanırım 150-200 fuara katıldım, stant açtım, gezdim... Yani fuarcılığın ne olduğunu biliyorum. Elbette benim bilmem yetmiyor. Ortada bir yatırım var yatırımın verimli olup olmadığına bakmak lazım. Ve 10 bin metrekarelik fuar merkezi yapıyoruz. Yatırım miktarı 30 milyon civarında. Bizim oradaki toplam yatırımımız 74 milyon lira. Ne yaptık? Eskişehir’de ihracat yapan 225 firma var. İhracatın yüzde 70-80’ini sağlayan 70-80 tanesinden firmadan görüş istedik. Görüşlerin hepsi olumlu... Üyemizle anket çalışması yaptık. Hep olumlu görüş geldi bize. Bunlar yetmedi. Kalkınma Bakanlığı’na proje sunduk. Bakanlık bize 10 milyon lira vererek destek oldu. Bunu verimli görmeseydi böyle bir destek verir miydi? İnşaata başladık, daha temeldeyiz. Sponsorluk dosyası hazırladık. Rahmi Koç ile görüştük, anlattık. 6 milyon lira kongre merkezinde ismini kullanmak kaydıyla verdi. Türkiye’nin en önemli firmalarından biri olan Koç, projeye inanmasa bir lira vermez. Projeyi bizden daha iyi takip ediyorlar. Geliyorlar, kontrol ediyorlar. Tüm bu anlattıklarım projenin ne kadar verimli olduğunu gösteriyor. Öte yandan Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri, Sanayi Odası, Borsa, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi bizim resmi ortağımız, proje ortağımız. Projenin altında imzaları var. Fuar ve kongre merkezi bu yılın beşinci ayda bitmiş olur.”

22 milyon ile aldım, şu an 22 milyon var
Güler: “Benim 57 milyon lira nakit parayla ETO’nun kasasını devraldığım yönünde söylentiler var. Göreve geldiğimde yani 1 Ocak 2014 itibariyle kasamızda 22 milyon 400 bin lira nakit para vardı. Şu an yine 22 milyon nakit para var kasamızda. 36 milyon da para harcadık. Bütçe yaratmayı biliyorsanız, disiplinli bir bütçe yönetmeyi biliyorsunuz, kaynakları doğru yönetirseniz... Bunun içinde tasarruf da var. Ana teması tasarruf... ETO’nun 124 yıllık tarihinin birikimi 22 milyon. Malı ne? Hizmet binası. Başka? Seyitgazi yolunda bir arsa. Başka dikili ağacı yok. Biz geldik hem dört yılda 36 milyon para harcadık. Baksan ve Teksan’da derslik açtık. 35 bin kişiye çalışanımıza ve üyemize eğitim verdik. Bin 500 kişiye vize aldık. Dördüncü katı aktif hale getirdik. Müze açtık... Dört yıl boyunca yatırım yaptık.”

‘600 milyonun hikâyesi’ budur
Bur süre önce kentte yapılan Kitap Fuarı’nı 285 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden güler, “Üniversite içinde kahve festivali yapıldı. İki gün açıktı, giriş ücreti 32 liraydı. Sekiz bin ziyaretçi vardı. Tarım Fuarı beğenirsiniz beğenmezsiniz 60 binin altına düşmüyor. Şimdi bizim ‘600 milyon hikâyesi’ buradan kaynaklanıyor. 600 milyon gelir elde edeceğiz derken biz parayı ETO kazanacak demedik ki... Çarpan etkisine baktığınızda rakamları önümüze koyuyor. Böyle bir gerçek var. Fuarcılık üçüncü yıldan sonra oturuyor. İlk üç yıl çok önemli. Şu an 5-6 firmanın fuar yapma talebi var. Biz burayı kurumsal bir yapıyla yönetmek istiyoruz. Kendimiz belki yılda 10-15 fuar yapacak noktaya taşıyabiliriz ama benim heyecanımı bir başkası yaşamayabilir. Profesyonel bir yönetim olacak. Bu modellemeyi çalışıyoruz. Eskişehir’in alt yapısı fuarcılığa hazır. Hızlı tren, başta fuarcılık ve kongre merkezi turizmine olmak üzere Eskişehir’in vizyonuna vizyon katacak” diye konuştu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi