Makine var ama nakit yok!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Makine var ama nakit yok!
A
a

KOBİ’lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları isimli panelde konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Herkesin makinesi, binası var ama nakit akışında sıkıntı var. Kısaca paraya ihtiyaç var” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın ev sahipliğini yaptığı ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB, Kredi Garanti Fonu (KGF), Eskişehir Sanayi odası (ESO)’nun da desteklediği KOBİ’lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları isimli panel düzenlendi. Panele AK Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, KGF A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Şeyda Yavuz, DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş da katıldı.

HEPİMİZİN AMACI ÜRETMEK

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ESMMMO) Başkanı Neşet Ertoy, “Birkaç gün önce açıklanan 2019-2022 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı ile birlikte değerlendirdiğimizde doğru zamanda büyüyen ve önemli bir konuda yapılacak eğitime ev sahipliği yapmaktan Oda olarak son derece mutluyuz. Son dönemde teknolojideki hızlı gelişmeler meslektaşlarımızın işlerini zorlaştırsa da fedakârca çalışıyorlar. Bileşenlerimizin mesleğimize ve meslektaşlarımızla bu açıdan bakmalarını rica ediyorum. Hepimizin amacı ortak güçlü bir ekonomi yaratmak için çalışmak ve üretmektir. 18 Eylül 2019 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile KOSGEB tarafından verilecek hizmetler ve yararlandırılacak sektörlerin belirlenmesinde mesleki, bilimsel ve teknik alanda faaliyette bulunan sektörlerin de desteklerden yararlanabileceği kararlaştırılmıştır. Ancak muhasebe, denetim ve müşavirlik faaliyetleri bunun dışında tutulmuştur. Bu düzenlemenin adaletli olmadığını, KOBİ’lere sürekli hizmet eden ve KOBİ’lerden farklı olmayan mesleki faaliyetlerimizin de desteklerden yararlanan sektörler grubundan değerlendirilmesini talep ediyorum” diye konuştu.

ÇARESİZLİĞİ TERK ETMELİYİZ

Yeni bir sanayileşme yolunun açılması gerektiğini vurgulayan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, “Öğrenilmiş çaresizliği terk etmeliyiz. Çoğu sanayici şirketi biraz geliştireyim, dışarıya satarız mantığı ile hareket ediyor. Bu çok yanlış. Yerli malının değerli olduğuna inanmalıyız. Ahlaki ve etik bir şirket olmalıyız. Şirket olmak bir markadır. Bütün bunları yaparak uluslar arası bir şirket olmalıyız. Değerli olan şeyler parayla satın alınamaz. Güveni parayla satın alamazsınız. Şirketlerimizi parayla alınamayacak kadar değerli hale getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

SERMAYE SIKINTISI

“Finansmana erişim sıkıntısı var” diyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Bu bizim bir numaralı sorunumuz. KOSGEB ve bankalara teşekkür ediyoruz. Özellikle KOSGEB’in yapıcı desteklerine teşekkür ediyorum. Ama hala finansmana erişim bir numaralı sıkıntı. Çünkü esas temel problem yatırımlarda değil, ürün geliştirmede değil. Bunları zaten mümkün mertebe yapıyoruz. Önemli olan şu, işletme sermayemiz yok. Bankaya gidiyorsun teminat soruyor. Kapital birikimimiz yok. 2001’den bu yana fazla büyüdük, parayı makinelere gömdük. İhracat yapan işletmelerin bilançolarında sıkıntı yok. İmalattan, sanayiden, ihracattan başka çaremiz yok. Kapital, nakit sıkıntısı var. Herkesin makinesi, binası var ama nakit akışında sıkıntı var. Bankaların şirketleri iyi analiz etmesi gerekiyor. Eskişehir’in ihracatı iyi bir noktada 1,1-1,60 civarında. Yani 2,5 milyar dolar. Eskişehir cari fazla veren bir kent. Fakat kısaca paraya ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi