Zeydan’ın merhemi…

Arif Anbar yazdı

3 Nisan 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Zeydan’ın merhemi…

Eskişehir kamuoyu, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) seçimlerine kilitlendi.
Bunun temel nedeni, hem seçim sürecinin uzaması hem de seçimlerin tam anlamıyla siyasallaşması.
Ancak…
En az bu iki oda kadar önemli bir kurumun seçimi, hafta sonu gerçekleştirildi.
Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) seçimleri!
ETB seçim sürecinin, ETO ile ESO’nun gölgesinde kalmasının tek sebebi, tek adaylı bir seçim olması ve siyasetle bir alakasının hiçbir biçimde olmaması denebilir.
 
*
 
Her neyse…
ETB seçimini inceleme fırsatı buldum.
Tek adaylı bir seçim olmasına rağmen yüzde 70’in üzerinde bir katılım söz konusuydu.
Eskişehir’in önde gelen protokol üyeleri de peyderpey katılım gösterdi.
Mevcut Başkan Ömer Zeydan ise güven tazeledi.
Zeydan’a karşı başka bir adayı çıkmamasını, ETB’nin iyi bir biçimde yönetilmesine ve buna bağlı olarak herhangi bir alternatife ihtiyaç duyulmamasına bağlıyorum.
 
*
 
Peki, Zeydan dört buçuk yılda ne yaptı?
Önde gelen çalışmalarını sıralamak gerekirse…
  • Elektronik bir satış salonu.
  • Endüstriyel binalar.
  • Çelik silolar.
  • Sanat galerisi.
  • Tarım Aletleri Müzesi.
  • Yeni konferans Salonu.
  • Eğitim seminerleri.
 
*
 
Tabi Zeydan’ın yukarıda saydığım çalışmaları, sadece bir kısmı. Özellikle temel hizmetlerin dışında gerçekleştirdiği kültür-sanat konularındaki çalışmaların, ETB’ye ciddi bir vizyon kazandırdığını net bir biçimde söyleyebilirim.
 
*
Şimdi gelelim, Zeydan’ın ilerisi için söz verdiği bazı projelere…
 
  • Mezbaha… Eskişehir, Türkiye’de mezbahası olmayan tek büyükşehir. Bunun yanında ilçelerdeki mezbahaların da kapatıldığını düşündüğümüzde oldukça gerekli bir proje.
  •  120 bin tonluk lisanslı depoculuk.
  • Yeni çelik silolar.
 
*
 
Tabi bütün bunlara rağmen Zeydan’ın mutlu olmadığını gördüm.
Ciddi bir serzenişi vardı.
Neydi o serzeniş?
Şu: “Eskişehir’in lobisi yok!”
 
*
 
Peki, “Eskişehir’in lobisi yok” diyen Zeydan neyi kastetmişti?
Bunu, kürsü konuşmasından sonra bir araya geldiğimizde detaylandırmasını istedim.
Zeydan aynen şunları söyledi:
 
ORTAK HAREKET EDEMİYORUZ
  • “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında üç tane odayız. Diğer odalarımız Sanayi Odası ve Ticaret Odası. Ancak samimi olmak gerekirse bir araya gelemiyoruz. Bunu sadece bu üç oda anlamında söylemiyorum. Şu anlamda söylüyorum: Eskişehir’in lobiye ihtiyacı var. Eskişehir’in lobisi yok. Bakın biz Ankara’da bazı örnekler görüyoruz. Ankara’da herhangi bir kurum veya kuruluşa ödül verildiğinde sadece ödül alan kuruluş gitmiyor. Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası’nın yanı sıra; o kentin belediye başkanları, milletvekilleri hep birlikte gidiyor. Ödül takdimi yapılırken herkes sahneye çıkıyor. Bu bir güç ve birlik gösterisidir. Bakın bunu Kayseri, Gaziantep ve Urfa gibi iller yapabiliyor. Herhangi bir yerden bir şey talep edileceği zaman da hep birlikte talep ediyorlar. Ancak biz ortak hareket edemiyoruz. Her birimizden ayrı sesler çıkıyor. Her şeye rağmen ben umutluyum ama. Bu dönem bir araya geleceğimizi ve bir lobi kuracağımıza inanıyorum ve hazır olduğumu vurgulamak istiyorum.
 
*
 
Evet…
Zeydan’ın serzenişini aktarmaya çalıştım.
Sizce de haklı değil mi?
Eskişehir’deki tüm kurum ve kuruluşlar, yıllardır birbirine girmiş vaziyette değil mi?
Ve hatta…
Bir kurum herhangi bir projeye imza atacakken, bir diğer kurum engelleme girişiminde bulunmuyor mu?
Bu durum; odalar, dernekler, bürokrasi, belediyeler…
Hepsi için geçerli.
İşte Zeydan, Eskişehir’e zarar veren bu yaraya parmak bastı ve merhemin ne olduğunu aktardı.
 
*
 
Merhem, Eskişehir’in menfaatleri altında toplanarak ciddi bir lobi oluşturmak.
Gerçekleştirilebilir mi?
Zor olduğu kesin ancak imkânsız olduğu söylenemez.

Metin Güler - Erdoğan Tekgöz - Ayhan Sezer
 
Siyaset Odası!
 
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) başkan adayı Erdoğan Tekgöz ES TV ekranlarına çıktı ve birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.
Neydi o konular?
Oldukça uzayan seçim süreci, seçimlere siyaset bulaştığı iddiaları, Fuar ve Kongre Merkezi, oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar, kitapçık ve Seyitgazi’deki tarla meselesi, Ayhan Sezer’le ittifak iddiaları ve projeler…
 
                                                                     *
 
Tekgöz’ün görüşlerini aktardığı konulardan iki tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
                                                                      *


İlki ETO seçimlerine siyaset bulaştığı iddiaları…
Yani mevcut başkan Metin Güler ile Erdoğan Tekgöz’ün, siyasi partilerin üst düzey isimlerinden destek alması tartışmaları.
 
*
 
Bakın o iddialara karşılık olarak Erdoğan Tekgöz ne dedi?
 
             SİYASİ PARTİLER DESTEK VEREMEZ
  • “Herkesin bir siyasi görüşü vardır. Siyasetin hayatımızda ne kadar yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Siyasi partiler belki kurumsal kimlikleri oldukları için bir destek vermezler, veremezler, vermeleri de doğru değildir. Ki biz de bunu zaten tasvip etmeyiz. Yani hoş değildir.
 
KARACAN’IN 18-20 ARASI OYU VAR
  • Ancak siyasi olarak bir konumu olan insanların da bir takım kişilere destek vermesi çok normaldir. Sayın Karacan burada siyasi kimliğiyle mi destek veriyor? Yoksa Eskişehir ticaretinde, Ticaret Odasında görev yapmış, şehir ticaretini bilen biri olarak mı destek veriyor... Şimdi bunu çok iyi tartmak lazım. Evet, Sayın Karacan’ın siyasi bir kimliği vardır. Ama en önemlisi de Ticaret Odası’nda da çok uzun yıllar hizmet etmiş, şehrin ticaretini bilen, şehrin ticaretinin içinden gelmiş biridir. Birini gönülden desteklemiş olması… Ki en azından oyu var. Birine oyunu verecek olması… 18-20 arası oyu var sanıyorum…
 
AK PARTİ DAHA FAZLA KARŞI TARAFA DESTEK VERİYOR
  • Yani parti olarak siyasi parti kimliğinde olan, aynı partili olan birçok arkadaşımız da karşı tarafa destek veriyor. Evet… Karşı tarafta olan diğer arkadaşlarımızın yanında, aynı Sayın Karacan’ın partisine mensup birçok arkadaşımız, daha fazlasıyla karşı tarafa destek veriyor. Bu bir siyasi partinin desteği değildir. Kaldı ki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dışında bize CHP’den de çok büyük destekler var, MHP’den de var diğer partilerden de var. Biz bunu partinin bir desteği gibi değil, o partiye mensup siyasilerin bir desteği olarak adlandırıyoruz.”
 
*
 
Geçtiğimiz günlerde, Erdoğan Tekgöz’le bir diğer aday Ayhan Sezer’in ittifak için masaya oturdukları ve uzlaşmaya çalıştıkları iddiaları yüksek sesle dillendirilmişti.
Kamuoyunda konuşulan bu iddiayı birinci ağızdan dinlemek istedik ve Tekgöz’e böyle bir ittifak girişiminin olup olmadığını sorduk.
 
*
 
İşte Tekgöz’ün, ittifak tartışmalarına ilişkin cevabı:
 
            İTTİFAK YOK
  • “Ayhan Sezer de, diğer arkadaşlarımızda çok saygın arkadaşlarımız. Ama hiçbir şekilde böyle bir ittifak, böyle bir görüşme içinde olmadım, olma gereği de duymuyorum. Muhakkak ki ittifaklar yapılır, yapılsa da bu çok normaldir. Ama yapmadım, yapmayacağım da, yapmak da istemiyorum. Çünkü biz seçim sürecinin uzamasıyla, çok şeyi çok daha rahat gördük. Üyelerimizin hepsini çok iyi inceledik. Ne istediklerini gördük ve ne şekilde sandığa iradelerinin yansıyacağını gördük.”
 
*
 
Erdoğan Tekgöz’ün, seçim sürecine siyaset bulaştığı ve Ayhan Sezer’le ittifak arayışı içerisine girildiği iddialarına dönük verdiği cevapları az önce okudunuz.
Bu açıklamalarla, özellikle seçimlerin siyasallaşması konusunda yaşanan puslu havanın dağıldığını düşünüyorum.
Dolayısıyla artık bu konudaki tüm soru işaretlerinin ortadan kalktığını söyleyebilirim.
Çünkü son günlerde yapılan açıklamaların üzerine, Tekgöz’ün yaptığı bu açıklamayı koyduğumuzda siyaset, ETO seçimlerinin tam da merkezinde!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi