Ahmet Ataç 15 02 2024

Yurt dışı oylar AK Parti’nin işine yarar

Genel seçim heyecanı önce yurt dışında başladı. Yüksek Seçim Kurulundan duyduğumuza göre yurt dışında şu ana 1 milyon 763 bin 361 seçmen oy kullanmış. Yurt dışı oyları genel olarak AK Parti’nin işine yarıyor. Mesela Tayyip Erdoğan “Kalesi” olan Rize’de yüzde 77,0 oy almıştı. Bunu hangi bölge takip ediyor buluyor musunuz?

11 Mayıs 2023 09:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Genel seçim heyecanı önce yurt dışında başladı. Yüksek Seçim Kurulundan duyduğumuza göre yurt dışında şu ana 1 milyon 763 bin 361 seçmen oy kullanmış.
Yurt dışı oyları genel olarak AK Parti’nin işine yarıyor. Mesela Tayyip Erdoğan “Kalesi” olan Rize’de yüzde 77,0 oy almıştı. Bunu hangi bölge takip ediyor buluyor musunuz? Konya değil, Erzurum değil, Trabzon hiç değil… Erdoğan’a yüzde 75 destek veren Hollanda’nın Başkenti Amsterdam…
Yurt dışında CHP de MHP de İYİ Parti de iyi örgütlenememiş. Dolayısıyla AK Parti’nin oyları yüksek çıkıyor. AK Partiyi ise iyi organize olan HDP takip ediyor.
AK Parti oylarının yüksek çıkmasının bir diğer sebebi de özellikle konsoloslukların vatandaşlarımıza iyi hizmet ediyor olması. AK Parti’den önceki dönemlerde yurt dışındaki vatandaşlarımız yok sayılmış. Şimdi o vatandaşlar iyi hizmet alıyorlar ve karşılığını da AK Parti’yi destekleyerek ödüyorlar.
Bir diğer neden de Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, bizim burada yaşadığımız ekonomik krizden etkilenmiyor olması. “Türkiye’de günde sadece 100 Euro harcıyorum krallar gibi yetiyor. Siz Tüğkleğ tembelsiniz, nanköğsünüz…” sözünü gurbetçi kardeşlerimizin ağzından çok duymuşuzdur.
Şimdi yurt dışı oylarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerine etkisi gayet açık. Sırasıyla adaylar ne kadar oy aldılarsa, yurt dışından gelen oylar da o kadar eklenecek ve sonuçlar açıklanacak. Burada Eskişehir’i ilgilendiren bir durum yok.
Ancak iş milletvekili seçimlerine gelince karışıyor. Yurt dışı oylar orantısal olarak illere dağıtılıyor.
Mesela 2018 yılında Eskişehir’de 554 bin geçerli oy sayılmıştı. Gümrüklerden ise AK Parti’ye 9 bin oy gelmişti. Yani AK Parti Eskişehir’de 38,7 oy almıştı ya; hah işte o oyların yüzde 1,7’si gümrüklerden gelmişti.
Öte yandan yurt dışında iyi organize olamadıkları için CHP’ye 3 bin 100, İYİ Parti’ye 700 ve MHP’ye 1.300 oy gelmişti.  Yani bu üç partinin toplamı, AK Parti’nin yarısı olmamıştı. Halbuki bu üç parti Eskişehir’de AK Parti’nin bir buçuk misli oy almıştı.
Tuhaf bir şekilde Eskişehir’de varlık gösteremeyen HDP’ye de CHP ile neredeyse aynı oy; yani 3 bin oy gelmişti.
Bu hesaplara bakacak olursak gümrüklerden gelen oyların AK Parti’nin işine yaradığını söyleyebiliriz.
Kim AK Parti için ne kadar oy hesaplıyor; orasını bilemeyeceğim. Ancak bu hesaplara gümrüklerden gelecek olan 10 – 12 bin oy ekleseniz iyi olur…
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi