Yunusemre Devlet Hastanesi’nde üzücü olay

Doktor Samet Temel, 2016 yılından beri Yunusemre Devlet Hastanesi’nde görev yapıyor.

8 Nisan 2021 09:17
A
a
Sütiş Eskişehir
Doktor Samet Temel, 2016 yılından beri Yunusemre Devlet Hastanesi’nde görev yapıyor.
Yakın bir geçmişte kadın doğum alanında hastanede farklı bir nöbet sistemine başlanıyor. Hal böyle olunca Samet Temel’in geriye dönük nöbet ücret alacağı ortaya çıkıyor. Kendisi de bu alacaklarının ödenmesi için hem hastane hem de sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvuruyor.
Ancak hastane yönetimi bunun ödenemeyeceğini dile getirerek talebi reddediyor.
 
Doktor Temel hak arayışına devam ediyor ve konu TBMM Kamu Denetçiliği Kurumuna kadar intikal ediyor.
 
Bu olay sonrasında Yunusemre Hastanesi Yönetimi talebi üzerine Sağlık Müdürlüğü Doktor Samet Temel hakkında bir soruşturma başlatıyor ve soruşturma süreci nedeniyle Doktor Temel 2 aylık geçici görev ile Sivrihisar Devlet Hastanesi’ne gönderiliyor.
 
Haksızlığa uğradığını düşünerek kanuni hakkını kullanıyor ve bu karara itiraz ediyor.
 
İlerleyen günlerde ofisinde kalan kişisel eşyalarını almak için hastaneye geliyor ve odasına giriyor. Ancak odasına girer girmez yanına güvenlik görevlileri geliyor ve odayı terk etmesini istiyor.
 
Ortada bir gerekçe, bir tutanak yani odasını terk etmesini gerektirecek bir durum olmamasına rağmen doktoru oda dışına çıkartmak istiyorlar.
 
Doktor Temel güvenlikçilerden kendisini neden dışarı çıkarılmak istendiğine dair bir belge, tutanak istiyor. O sırada hastane kalite müdürü olduğu iddia edilen bir şahıs da olaya karışarak dışarı çıkmasını istiyor.
 
Doktor Temel de bu baskı sonrası odasına geri giriyor, kapıyı kilitliyor ve cep telefonunu açarak yaşanan süreçleri kamera ile kayıt altına alıyor.
 
Kendisine hastaneye gelmesinin sakıncalı olduğu ve bu emrin hastane başhekimi tarafından verildiği dile getiriliyor.
 
Doktor Temel de hastane polisini çağırıyor ve polis gelinceye kadar odadan ayrılmıyor.
Daha sonra çektiği görüntüler ve hastane koridor kameralarının da delil olabileceğini ifade ederek söz konusu şahıslar hakkında şikâyetçi oluyor.
 
Bu detayları bilmeyenler için özellikle yazdım. Çünkü ülke gündeminde bile yer bulan bu elim olay sonrasında Hastane yönetimi ve yönetime yakın çalışan temsilcileri olan bir sağlık sendikası öyle açıklamalar yaptı ki, Doktor Samet Temel mağdur değil de sanki suçlu gibi bir atmosfer oluştu.
 
Bu durumda sadece Doktor Samet Temel değil aslında tüm sağlık çalışanlarını derinden üzdü.
 
En çok fedakârlık yaptıkları, en çok riske girdikleri, en çok bedel ödedikleri dönemde sağlık çalışanlarının hakkın vermeyen, mağduriyetlerini körükleyen üstüne üstlük özeleştiri yapmak yerine olayı farklı bir algı gibi lanse etmeye çalışan sağlık yöneticileri nasıl bir vebal altında olduklarını unutmamalı.
 
Olaydan sonra Yunusemre hastane yönetimi ve görevi sağlık çalışanlarının hakkını aramak olan bir sendika olayla ilgili öyle açıklamalar yaptı ki, şaşırmamak elde değil.
 
Sürekli doktor hakkında disiplin soruşturması var cümlesi tekrar ediliyor. Ancak bu soruşturmanın gerekçesi hakkında tek satır bilgi veren yok.
 
Çünkü herhangi biri disiplin soruşturması var deyince o kişinin yüz kızartıcı bir eylemi ya da önemli bir suç işlediğini düşünürsünüz. Ancak doktor ahlaki ya da tıbbi herhangi bir suçu olmamasına rağmen böyleymiş gibi lanse edilmeye çalışıldı.
 
Doktor Temel çektiği görüntülerde herhangi birini hedef almak için keyfi bir hamle yapmadı. Yaşadığı mağduriyeti ispat etmek için bir delil elde etmeye çalıştı.
 
Ancak bu durumu bile hastane yönetimi değil de güvenlik görevlileri hedef alınmış gibi lanse ederek hastane yönetimini olayın dışında tutmaya çalışanlar oldu.
 
Üstelik doktor odaya geldiği için poliklinik hizmeti aksamış, hastalar mağdur olmuş gibi bir gerekçe daha var ki, ne diyeceğimi bilemedim.
 
10 dakika için hastalar mağdur diye düşünen yönetim acaba hiç düşündü mü?
 
Doktor Samet Temel yıllardır hastanede kadın doğum uzmanı olarak görev yapıyor. Yani periyodik olarak bakması, kontrolünü yapması gereken yüzlerce hastası var.
 
2 ay boyunca onlardan ayrı kalması mı hastaları mağdur eder, yoksa 10 dakikalık bir sürede o da hastane yönetiminin baskısı yüzünden yaşanan olaylar mı?
 
Unutmadan daha elim, sıkıntılı bir bakış açısı da sağlık sektöründe emek verenlerin Sivrihisar Devlet Hastanesi sanki sürgün yeriymiş, orada çalışanlar sanki ceza kesilen, 2. sınıf insanlar gibi bir tavırda olması.
 
Yahu memleketin her yerinde verilen kamu hizmeti kutsaldır. İlçe hastanesi olunca bu sürgün mü demek?
 
Hata herkese mahsustur yapılır. Ancak hatalardan gereken dersi çıkarmayan ve hatasını kabul etmeyip, inkâr edenler daha da hatalıdır.
 
Derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Biz maddi açıdan hakları ödenemeyen sağlık çalışanları en azından manevi olarak rahat olsun, kafaları rahat, huzurlu çalışsınlar istiyoruz.
 
Çünkü yaşamla, ölüm, sağlıkla tedavi arasındaki o ince çizgide hepimiz sorgusuz bir şekilde onlara emanetiz.
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
G aktaş dura 9 Nisan 2021 00:57

Hep güçlülermi kazanıcak kazanan Samet bey sayısız hastaları sevenleri yanında haklının yanındayız kalite asla tesadüf değildir

0 0 Cevap Yaz
Davut enginsoy 8 Nisan 2021 13:22

Bu olayın arka planını güzelce anlatırmısınız sayın yazar.

0 1 Cevap Yaz
Sese 8 Nisan 2021 11:33

Doktor asker kökenli orada alıştığı düzeni aramış galiba aman sivil doktorluk zor tabi

6 2 Cevap Yaz
Lafa bak hizaya gel

Hakkinı arayan insana da şucuydu bucuydu demezsin be !

2 5
Marmara kazim 8 Nisan 2021 10:08

Yeni turkiye bu olsa gerek

3 4 Cevap Yaz
Kalite Müdürü 8 Nisan 2021 09:50

Çok merak ettim. Hastane kalite müdürü 7 yıl artı 4 yıl tıp mı okumuş? Bilmem kaç yıl doktorluk u yapmış? Mezuniyeti neymiş? Kaliteyle alakalı kaç diploma ve sertifikası varmış?

0 8 Cevap Yaz
Helal be 8 Nisan 2021 09:38

Türkiyede bu işler maalesef böyledir. Doktor veya kamu çalışanı bile olsanız, illaki birilerinin boyunduruğu altında çalışır, o birilerinin kurduğu düzene göre hareket etmek zorunda olursunuz. Hakkını arayan insanlara karşı hep sırt çevrilir, suç işlemiş gibi davranılır ki; düzene ayak uydurmayanı, tekere çomak sokanı ayıklamaları kolay olsun. Şayet iddaalar doğru ise, haksızlık karşısında susmayan ve bunu birilerinin kurduğu çarpık düzene kafa tutarak yapan doktoru ayakta alkışlıyorum.. Varolsun, helal olsun diyorum

1 9 Cevap Yaz
osman metin 8 Nisan 2021 09:33

Yandaş sendika.üyelerini tehdit yada ödülle sağladı.Bu sendikadan ne beklenir ki.

2 5 Cevap Yaz
ramazan 8 Nisan 2021 09:28

o yandaş sendikanın nasıl kurulduğunu herkes biliyor.Üyelerini tehditle yada mükafatla sağladılar.Elbette hükümetten yana tavır alacaklar

1 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi