Yine mi ‘yanlışını’ örnek alıyoruz

Cihan Yıldırım yazdı

17 Ocak 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti’den ‘termik santral’ atağı gelmişti. Tanıtım Medya Sorumlusu Serhan Arıman, paylaştığı videolarda Hollanda’daki santrali örnek göstermiş “Avrupa kömürden vazgeçmiyor” demişti.
Arıman’ın paylaşımında Avrupa’daki termik santral sayısını da öğrenmiş olduk. 700 civarı... Yine aynı paylaşımlardan 30 santralin daha yolda olduğunu öğrendik.
Örnek gösterilen Hollanda’daki santralin müdürü de net bir şekilde “kömürden vazgeçmek şu aşamada zor” diyor.
Haberi ilk olarak gazetemizin web sitesinden ardından da gazetemizden yayınladık.
Haberin ‘ses’ getirdiğini gördüm.
Çoğu Arıman’ın açıklamasına ‘tepki’ içeren onlarca mesaj aldım... Sabah kalktığımda on dakika boyunca SMS ve Whatsapp mesajlarını okudum. Sosyal medyanın mesaj kısımlarından fikrini ileten de olmuştu. Onları da gazetedeyken okudum.
Konunun önemine binaen mesajların hemen hepsini okudum...
Arıman’ın bakış açısına tepkileri “Neden sadece Avrupa’nın kömürden vazgeçmemesini örnek alıyorsun. Mesela insan hakları var... Mesela eğitim sistemi, sağlık politikaları var... Bunları da örnek almak ister misin? Mesela santralini örnek gösterdiğin Hollanda’nın yüzölçümüne bak. Konya kadar... Ama Hollanda kime ne satıyor bir araştır bakalım. Hollanda’nın tarım ve hayvancılığı ne durumda? Sayın Arıman bunları da araştırıp bizimle paylaşır mı? Hollanda’nın o yönlerini de örnek alır mı” şeklinde özetleyebiliriz.
Öte yandan Hollanda’daki santral ile Alpu Ovası’na yapılacak santralin kıyaslanmasına da tepkiler büyük... Bazı tepkilerde “Alpu Ovası Hollanda’nın elinde olacak bütün Avrupa’yı doyurur. Biz Çin’den sarımsak, Sırbistan’dan et alıyoruz” diye başlayıp giden senaryolar vardı.
Alpu’ya kömürle çalışacak santral kurulacak olması, Hükümet’in tarım ve hayvancılık politikalarının da sert bir şekilde eleştirilmesine neden oldu.
Bir iki yorumda da meselenin ‘uzmanlık alanı’ olduğu ifade edilmişti. Bu yöndeki yorumlarda “Bizi değil TEMA’yı, TMMOB’u, ilgili STK’ları ikna etsinler” önerisi vardı.
Santrali savunacaklar ya da savunmak zorunda olanlar Hollanda örneğiyle termik meselesine ‘gösterişli’ bir giriş yapmak istedi ama tepkilerden anladığım kadarıyla bu o kadar da kolay değil.
Hollanda’daki modern bir santrali göstererek kamuoyunun ikna edilmesi mümkün görünmüyor. Elbette bu bir başlangıçtı... Önümüzdeki günlerde ‘devamının’ geleceğini düşünüyorum.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2008’de öğrencilere yönelik yaptığı bir konuşmada “Biz batının ilmini sanatını almadık. Maalesef değerlerimize ters düşen ahlaksızlıklarını aldık” demişti.
Hollanda örneği bana bu cümleyi hatırlattı... Batı’nın bu sefer de ‘kömürünü’ örnek almak üzereyiz... İlmini ve sanatını ‘almak’ nasip olmayacak sanırım... 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi