Yılmaz Büyükerşen: Eskişehirspor’un kullanılmasını önlemeye gücüm yetmez!

Büyükerşen bu günlerde Eskişehirspor’a ilişkin pek konuşmasa da, aslında 2009’da yayınlanan kitapta...

9 Kasım 2019 10:03
A
a
Sütiş Eskişehir

Eskişehirspor, tarihinin belki de en zor günlerini yaşıyor.

Yönetilmeyi bırakın idare bile edilemiyor, sportif anlamda büyük başarısızlık söz konusu, mali olarak ise adeta çırpınıyor.

 

*

 

Peki, Eskişehirspor bu günlere nasıl geldi?

Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor.

Ya, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ne söylüyor?

 

*

büyükerşen kupa
Eskişehirspor’un ligde yükseliş kutlaması; kupa Büyükerşen’in elinde

2009’da, ‘Yılmaz Büyükerşen Zamanı Durduran Saat’ isimli bir kitap yayınlanmıştı.

Cemalettin Taşcı’nın Büyükerşen’le yaptığı bir söyleşinin ürünüydü.

O kitapta Büyükerşen, hayatının kısa bir özetini anlatmıştı.

Söz konusu kitap beş kere basıldı; beşinci baskısı, 2018’de kamuoyuna sunuldu.

büyükerşen eskişehirspor
Türkiye ve Avrupa gol kralı Kaptan Fethi Heper; Eskişehirspor’un Sevilla ile oynadığı ve 3-1 yendiği maçta 3 golün de sahibiydi

*

 

Büyükerşen bu günlerde Eskişehirspor’a ilişkin pek konuşmasa da, aslında 2009’da yayınlanan kitapta kulübe ilişkin her şeyi açıkça anlatmış; kulüp için neler yapmak istediğini ancak engellendiğini, yine kulübe ilişkin hayallerini ve kulüp üzerinden rant elde edildiğini ifade etmiş.

 

*

 

İşte, Büyükerşen’in o günlerde anlattıkları, kulübün bugün neden çöküntü bir vaziyet aldığını gözler önüne seriyor.

 

*

 

Peki, ne anlatıyor Büyükerşen?

Kitabın Eskişehirspor ile ilgili olan bölümünün bir kısmında şunları anlatıyor:

eskişehirspor taraftarı büyükerşen
Taraftar, Yılmaz Büyükerşen zor günlerden geçerken, onu yalnız bırakmamıştı

KISA VADELİ MENFAATLER

Eskişehirspor’u kendileri yapmayanlar, Eskişehirspor gibi bir efsanenin yapımında hiçbir katkısı olmayanlar, kısa vadeli menfaatleri için Eskişehirspor markasını kesip biçiyorlar. Kendi kızlarını dövmüyorlar yani; İsmail Arcaların, Fethi Heperlerin, Vahapların, Nihatların, Kamuranların, Enderlerin, Süreyyaların ve onların peşinden deplasmanlara gidip Amigo Orhan’ın maestroluğunda Türkiye’nin en gösterişli tribün gösterilerini gerçekleştiren on binlerce insanın var ettiği, can verdiği bir kızı dövüyorlar. Öldürüyorlar.”

 

*

 

Büyükerşen, kitabın Eskişehirspor ile ilgili olan bölümünün bir diğer kısmında da, kulübe ilişkin geliştirdiği önemli bir projeyi anlatmış.

Şöyle ki:

 

YARDIMLA REKABET YAPILAMAZ

Rektörlüğüm sırasında da takım iyi yönetilmediği için maddi sıkıntılar çekmeye ve duraklama ve hatta gerileme dönemine girmesi karşısında o tarihteki yöneticilere takımı kurtaracak tekliflerim oldu. Belediye başkanı, rahmetli Selami Vardar’dı. Ben mali gücü olan işadamlarının olmadığı Eskişehir’de onlardan ya da halktan yardım toplamakla milyarlar -hatta trilyonlarca- varlığı olan futbol takımları karşısında, rekabetin yapılamayacağını biliyordum.

büyükerşen balmumu
Büyükerşen, Eskişehirspor’un efsane futbolcularının balmumu heykellerini yapmıştı

ESKİŞEHİRSPOR PERSONELİNİ ÜNİVERSİTE KADROSUNA ALACAKTI

Diğer taraftan üniversiteye bağlı bir Beden Eğitimi Yüksekokulu kurmak istiyordum. Ancak YÖK, bu tür okullar için büyük yatırım, ödenek gerekeceği için olumsuz bir tutum içindeydi. Eskişehirspor’a İl Özel İdaresince verilmiş bir antrenman sahası ile bir kapalı spor salonu olan arazisi vardı. Eğer onu Anadolu Üniversitesine tahsis ederlerse, ödenek istemeden okulu açabileceğimi düşünüyordum. Buna karşılık, Eskişehirspor’un tüm kadrosunu ve görevlilerini işçi veya işçi hizmetli kullanmak suretiyle üniversite kadrosuna alacaktım. Bunlar Beden Eğitimi Yüksek Okulunda görevlendirilecek, ancak bütün işleri futbol oynamak olacaktı. Ayrıca, bu yüksekokula hangi ülkeden olursa, ‘sözleşmeli öğretici’ olacak antrenör, teknik yönetici getirecektim.

 

FİNANSMAN DERDİ OLMAYACAKTI

Projem bununla da bitmiyordu. Oyuncular üniversitenin hastanesinde -ki bu hastanede, sonrada Galatasaray’ın doktoru olan ve Türkiye’nin laparoskopi ile menüsküs ameliyatı yapan Profesör Burhan Uslu vardı- devamlı sağlık ve tedavi garantisi altında olacaklardı. Takım, üniversitenin deniz kenarındaki dinlenme tesislerinde kamp yapacak, idareciler ve oyuncular deplasmanlara, havaalanı olan yerlere üniversitenin uçakları, diğer yerlere yine üniversitenin lüks şehirlerarası Mercedes otobüsleriyle seyahat edeceklerdi. Sigortalarını da dolayısıyla üniversite bütçesinden ödeyecektik. Oyuncular üniversitede yemeklerini de yiyeceklerdi. Kısaca, kulüp yöneticilerinin finansman derdi olmayacaktı.

 

DİĞER SPOR DALLARI DA OLACAKTI

Daha bitmedi. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna alınacak öğrencilerden aynı zamanda takımın A, B, C gibi alt takımları olacak, onlardan başarılılar takımda oynatılacak, yetişen yıldızlar da, öğrenciliklerinden sonra, profesyonel yapılıp diğer takımlara satılarak kulübe ayrıca gelir sağlanabilecekti. Bunun için gerekirse, bazı işleri kolaylaştırmak için ‘vakıf’ modeli kullanılacaktı. Tabii bu projemle de Eskişehirspor’u zengin ve seçmelik önemli bir insan kaynağına da kavuşturmuş olacaktım. Hiç kuşku yok ki, Eskişehirspor’u bir futbol kulübü değil, sporun diğer dallarına da sahip bir kulüp yapabilecektim.”

 

*

 

Peki, Büyükerşen, Eskişehirspor’a ilişkin böylesine muazzam bir projeyi niçin hayata geçirememiş?

Büyükerşen, bunun nedenini şöyle anlatıyor:

 

ASILSIZ SÖYLENTİLER

Tahmin edebileceğiniz gibi reddettiler. Bununla kalsa neyse. Bir de herkese ‘Hoca Eskişehirspor’u kendine özel futbol takımı yapmak istiyor, bizim takımın tapusunu istiyor’ gibi söylentiler yaydılar.”

 

*

 

Büyükerşen’in anlattıkları bu kadarla sınırlı değil elbette.

Hepsini, siz değerli okurlarımıza aktarmam pek mümkün değil.

O nedenle Büyükerşen’in Eskişehirspor ile ilgili can alıcı ifadelerini derledim.

İşte, Büyükerşen’in o ifadeleri:

 

  • Ama buna rağmen, yıllarca idareciler takım yenildikçe taraftarlarını belediyenin önüne yürütüp ‘başkan istifa!’ diye bağırttılar. Buna rağmen benim kendilerine fikir olarak sunduğum gelir kaynaklarını yaratacak olanak ve fırsatlara hiç itibar etmediler.”

 

  • Ama Eskişehirspor’un, onca insanın alın terinin göz nurunun eseri olan bu kurumun üzerinden kendisine menfaat sağlamaya çalışmaya katlanamam ben.”

 

  • Dilinden Eskişehirspor’u düşürmeyenler ne yapıyor? Eskişehirspor’a yardım ediyor gibi görünüp Eskişehirspor üzerinden medyada görünüyor. İhalelerde imtiyaz talep ediyor. Siyasi rant sağlıyor. Eskişehirspor’u kullanıyor yani. Kendi amacı için kullanıyor.”

 

  • Sporun, spor kulüplerinin halk için ne kadar önemli olduğunu keşfettiklerinde, birçok kişi bunu kullanmaya kalktı. Kendi menfaati için kullanmaya kalktı. Başardı da. Ben Eskişehirspor’u kullanmaya kalkmadım. Kullanılmasını da istemem. Ama kullanılmasını önlemeye gücüm yetmez.”

 

  • Eskişehirspor Eskişehirlilerindir. Kulübe üye olacaklar. Aidatlarını ödeyecekler. Eskişehirspor’a sahip çıkacaklar. Şehre sahip çıktıkları gibi Eskişehirspor’a da sahip çıkacaklar. Sonra da onu kimseye kullandırtmayacaklar. Bunun başka yolu yok. Varsa ben bilmiyorum.”

 

*

 

Yazıma başlarken şu soruyu sormuştum: Eskişehirspor bu günlere nasıl geldi?

İşte, Başkan Büyükerşen’in yukarıda okuduğunuz anlatımı, bu sorunun en güzel cevabı!

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ESKİŞEHİR SEVDASI 10 Kasım 2019 19:09

DKC YORUMCU KARDEŞİM SEN BENİM SORULARIMA CEVAP VEREMEDEN SORU SORMUŞSUN SEN ÖNCE BENİM YAZDIKLARIMA NE DİYON ONU YAZ MESELA HEPSİ YALAN DE ÜSTELİK BEN AKP Lİ FALAN DEĞİLİM GERÇEKLERE GÖZÜM KAPALI DEĞİL O KADAR VE DE ESKİŞEHİR SEVDALISIYIM VE DE BU ŞEHRE KİM Bİ ÇİVİ ÇAKARSA BAŞIMIN ÜSTÜNDE YERİ VARDIR YANİ ASLA NANKÖRLÜK ETMEM NOKTA

1 6 Cevap Yaz
Eskişehir sevdası bitmeyen bey 10 Kasım 2019 10:54

O zaman şunlara cevap ver; Neden belediyenin alacağı yatırım ve ödenek paraları akplilerce engelleniyor veya azaltılıyor? Niye belediyenin hazineden alıpta, kamuya hizmet olarak harcayacağı parayı iller bankası vermiyorda,belediye özel bankalara borçlanma mecburiyetine giriyor? Akpnin eskişehiri en büyük cezalandırması bu değilde ne? Sen kime masal anlatıyon? İstanbulu bile yerelde kaybettiniz ama,imamoğlu için biz onu çalıştırmayacağız diyen akpliler değil mi? Sen ne gazel okuyorsun?

7 6 Cevap Yaz
Semih Özdil 10 Kasım 2019 00:15

Tamam proje güzel. Ama bu projede ne kadar kaynak yaratabileceksin? Süper lige çıkmak için en az 30 -40 milyon liralık takım kurman lazım. Yemeğe, otele, otobüse para vermedin. Ee futbolculara üniversite personeli gibi gösterip asgarî ücret vermeyi mı düşünüyorsun? Yher halükarda yıllık 40 milyon para bulman lazım. Bu proje sadece kulübün zaruri, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için

3 3 Cevap Yaz
Semih Özdil 10 Kasım 2019 00:15

Tamam proje güzel. Ama bu projede ne kadar kaynak yaratabileceksin?

1 3 Cevap Yaz
ESKİŞEHİR SEVDASI BİTMEZ 9 Kasım 2019 22:54

fanatik DKC yorumcu kardeşim akp ESKİŞEHİR İ HIZLI TRENİ GETİRMEKLE Mİ CEZALANDIRDI ÇEVRE YOLLARINI BATTI çıktıları yaparak mı cezalandırdı Şehir hastanesini Yunusemre Devlet hastanesini yaparak mı cezalandırdı URAYBÜS ü başlatarak mı cezalandırdı bor madeninin önünü iyice açılması için KIRKA daki tesisleri geliştirerek mi cezalandırdı organize sanayi girişindeki keşmekeşi Ankara yolunda yapılan düzenleme ile ortadan kaldırarak mı cezalandırdı Sarıcakaya yolundaki ıslah çalışması ile biraz geç de olsa ALPU MİHALIÇÇIK YOL(belediye seçimini kaybetmesinin akabinde) yapım işini başlatarak mı cezalandırdı DEDEPARK (Görmüşsen ödüllü Hamamyolu plastik parkına benziyo) gerçek parkını yaparak mı cezalandırdı 33 bin seyirci kapasiteli Stadyumu( ki bu stad Avrupanın en iyi stadlarına aday gösterildi) yaparak cezalandırdı Aklın baya baya karıştı değil mi sana daha sayarım yapılanları ama yer yetmeyecek Hiç kimse insanların aklıyla alay etmesin lütfen Güneşi balçıkla sıvayamazsınız NOKTA

4 8 Cevap Yaz
DKC

Akpnin engellettiği büyükerşen projelerini saysam buraya sığmaz iktidar sevdalısı kardeş. Mesela güney çevre yolu projesini yıllardır vaat diye gösterip insanları ben mi kandırıyorum? Veya alpu yolunu senelerdir yapacağımı söyleyip,oy alamadığım için ben mi erteliyorum? Mesela kızılinler projesini hayata geçireceğimi söyleyip, oy alamadığım için ben mi insanları oyalıyorum? Eskişehirsporu 1.lige taşıyacağız diye vaat verip, oy alamadığım için ben mi vazgeçiyorum? Tülomsaşı hızlı tren üretim üssü yapacağız diyerek vaat verip, oy alamayınca ben mi vazgeçiyorum? En önemlisi ise gündoğdu ve sanayi kentsel dönüşümünü mahkeme kararıyla ben mi engelleyip,yetkiyi bakanlığa bıraktım? Sizdeki bitmeyen sevda, eskişehir değil olsa olsa koltuk sevdasıdır. Daha hala büyükerşen çalışamasın diye,finansal ödenekler ve iller bankasından verilen para akp tarafından kesiliyor engelleniyor( en büyük cezalandırmasıda bu) Belediye resmen akp eliyle özel bankalara borclanmaya mahkum ediliyor.Daha sayayım mı?

7 5
Basri 9 Kasım 2019 10:42

Eskişehirspor için süper bir projeymiş Yılmaz hocanın bu düşünüp yapamadıklarını Üniversitenin yeni rektörü sayın Şafak Ertan Çomaklı ile iletişime geçilerek yapılabilir yeni atanan rektör hükümet yanlısı olduğu için herhangi bir engel çıkacağını sanmıyorum bu konuda iş yine Yılmaz hocaya düşüyor.

14 6 Cevap Yaz
DKC

Sen o işi unut, akp belediyeyi alamadığı için zaten yıllardır eskişehiri ve halkını cezalandırıyor. Belediye akpli olsaydı,belki dediğin olurdu.

13 8
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi