Yerel seçim Odunpazarı / 2

Cihan Yıldırım yazdı

18 Mart 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
İlk yazıda Odunpazarı’nın son dört seçim sonucunu paylaştım. Rakamların yanı sıra rakamlara neden olduğunu düşündüğüm ‘olay ve kişileri de’ aralara sıkıştırdım.
Bugün biraz ‘geleceğe’ bakalım.
Odunpazarı seçmeni 2019’da ne yapar? Daha doğru bir ifadeyle AK Parti iki dönem yönettiği bu belediyeyi geri alabilir mi?
Bazı CHP’lilerin tepkisiyle iş başı yapan Kazım Kurt, yaptıklarıyla onlara kendini kabul ettirmiş olabilir mi? CHP’li kimliğinden taviz vermemesi MHP’ye giden tepki oylarını CHP’ye getirir mi?
Kongre süreçleri özellikle Büyükdere sonuçları bu konuda Kurt’un elinin güçlendiğini gösteriyor. Bu şunun için çok önemli; 2014’teki tepkiye benzer bir tepki olursa ve o tepki MHP’ye değil bu sefer AK Parti’ye kayarsa işin rengi çok değişir.
Detaylar çok önemli, hassas dengeler burada sonucu belirleyecek.
En sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyeyim. AK Parti’nin merkezdeki üç belediyeyi alma şansı bugün itibariyle oldukça zor görünüyor. Büyükşehir ve Tepebaşı’nı daha ‘yüksek’ bir yere koyalım... Bu iki belediyenin neredeyse ‘hayali’ bile kurulmuyor!
Odunpazarı için ‘umutlu’ bir kesim var...
Bunun bazı nedenleri var.
Belediyenin iki dönem AK Parti’de olması...
Volkan Doğan’ın iyi bir ‘hazırlık dönemi’ geçirmesi... Burada Doğan’ın iş bitirici yönü, insan üstü mesaisi, teşkilatını eğitmesi ve diri tutması, ayrım yapmadan her ‘mahalleye’ girip çıkması, uzun süredir aday gibi davranması ve günün sonunda kendini tanıtması etkili oldu.
MHP ile AK Parti’nin yakınlaşması da Doğan’a yarayabilir. Gerçi bu tespite 16 Nisan 2017’deki referandum sonucunu gösterip itiraz edenler de oluyor. AK Parti ve MHP ‘işbirliği’ istenilen sonucu vermemişti.
Yerel seçimdeki ‘aday’ faktörünü hatırlayıp ‘Doğan başarabilir mi’ diye sorabiliriz.
Bir parantez açalım ve bu yazının Doğan’ın adaylığı üzerine inşa edildiğini belirtelim. Doğan aday olmazsa AK Parti açısından işlerin biraz daha karışacağını not düşelim.
Öyle ya da böyle ne olacaksa Doğan ile olacak.
Başka isimler de telaffuz ediliyor. Burhan Sakallı gibi... Sakallı’nın Odunpazarı için sahalara döneceğini düşünmüyorum. Büyükşehir için şansını bir kez daha deneyeceğini duydum. Odunpazarı’nı kabul ederse Büyükşehir’de Harun Karacan olursa ne olacak? Beş yıl önce kabul etmediğine bugün neden ‘evet’ diyecek.
Nabi Hoca’nın muhtemel Büyükşehir adaylığı da Sakallı’nın Odunpazarı adaylığını engelleyecek türden...
Sakallı’nın Odunpazarı adaylığı pek mümkün görünmüyor.
Osman Yüksel ismi de kulislerde konuşuluyor. Doğan’ın böylesine hazırlığı olmasa belki olabilirdi. Başka isimler de olabilirdi ama şu ortamda İktidar Partisi’nin isim arayacak vakti ve ortamı yok. 
Burada son seçimde üç bine yakın oy alan BBP’ye de dikkat çekmek gerekiyor.
Genel olarak ilçeye baktığımızda Kurt’un da ifade ettiği gibi ‘solun kalesi’ gibi bir durum söz konusu değil. Dört seçim sonucu da bunu gösteriyor.
Odunpazarı’nda ciddi bir seçim olacak. Heyecanlı bir seçim yaşayacağız. Gösterişli kampanyalar tüm dikkatleri bu ilçeye çekecek. Hem CHP adına hem AK Parti adına kıran kırana bir yarış bizi bekliyor.
Bu arada bölgede büyük projeler bekliyor. Halk hayli mağdur oldu. Gündoğdu, Küçük Sanayi ve Karapınar İkinci Etap Projesi gibi... Binlerce insan mağduriyetinin kimden kaynaklandığını merak ediyor.
Bu noktada halkın faturayı kime keseceği de seçim sonucuna ciddi etki edecek.
O nedenle Kurt ve Doğan birbirini gölge gibi takip ediyor. Birinin gittiği mahalleye hemen diğeri de gidip halkla buluşuyor.
Yaklaşık bir yıl sonra yapılacak seçim hakkında yazı yazmanın zorluğu ortada. Köprülerin altından çok su akacak. Dengeler değişebilir, ittifaklar değişebilir, aktörler değişebilir...
Bugün için gördüklerimiz böyle. Yarın için tahminlerimizi yazmaya çalıştık. Müsait bir zamanda Tepebaşı seçim sonuçları ile devam edeceğiz.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi