Op. Dr. Alper Turgut

Yeni nesil doğum kontrol yöntemleri

Bu haftaki yazımda ;klasik doğum kontrol yöntemleri(doğum kontrol hapları,spiral) dışındaki modern ve etkin doğum kontrol yöntemlerinden bahsetmek istiyorum.

29 Ekim 2022 09:36
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Anlatacağım iki doğum kontrol yöntemi de cerrahi. Birincisini anlatmakla başlayayım: İmplantlar. Nedir bu implantlar.
Dişilik hormonlarından progesteron içeren,ince ve yumuşak 6 kapsülden oluşan,cerrahi bir uygulama ile cilt altına yerleştirilen,% 99 başarı oranı olan,anne sütünün içeriğini bozmayan,cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmayan,24 saat içerisinde etki göstermeye başlayan,5 yıl süreyle koruma sağlayan bir doğum kontrol yöntemidir.

Uzun süre korunmak isteyenler

•          Östrojen içeren yöntemleri kullanamayanlar

•          ( Doğumdan  6. hafta sonra ) Emziren anneler

•          ( İlk 7 günün içinde olmak kaydı ile ) Kürtaj olmuş ya da düşük yapmış bayanlar için uygundur.

Norplantın uygulanması, hamilelik riski olmayan herhangi bir günde kapsüllerin ince bir uygulama aracı yardımı ile cildin altına yerleştirilmesi şeklinde olur. Uygulama en fazla 10 dakikada tamamlanır. 6 adet kapsül sırayla küçük bir kesiden vücuda yerleştirilir. Sonrasında ise dikişe gerek kalmaz.

Norplant uygulaması sırasında genel anestezi uygulanmaz. Sadece lokal anestezi ile uygulama yapılacak kişinin acı hissetmesi önlenir. İşlemin gerçekleştirildiği gün ya da sonraki günlerde kolda kısa süreli morluk ya da duyarlılık olabilir. Bu durumda endişeye kapılmaya gerek yoktur. Ancak kesi iyileşinceye kadar steril ve kuru olmasına dikkat edilmeli ve enfeksiyon kapmasına engel olunmalıdır. Zira bazı kadınlarda uygulama bölgesinde enfeksiyon kapma ve iltihaplanma vakaları görülmüştür.

Norplant uygulamasının ardından 5 yıl geçtiğinde kapsüllerin içerisindeki hormon biter ve kapsüller bulundukları yerden çıkarılır. Eğer yenilenmesi gerekirse ara vermeksizin tekrar aynı işlemler uygulanarak kapsüller vücuda yerleştirilir.

Norplant;

•          Meme kanseri geçmişi, tanısı ya da şüphesi olan

•          Nedeni belirsiz vajinal kanaması olanlar

•          Hastalık devam ettiği sürece karaciğer hastalığı olanlar

•          Tüberküloz ya da sara ( epilepsi ) tedavisi görenler için uygun değildir.

Norplant uygulanan kişilerin kapsüller yerleştirildikten 1 ay sonra ve ( kapsülleri çıkarttırmak üzere ) 5 yıl sonra doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

Norplant uygulaması sonrasında aşağıdaki durumlar görülebilir:

•          Adet kanamasında azalma

•          Adet dışında ara kanamalar ya da lekeler

•          Baş ağrısı

•          Baş dönmesi

•          Bulantı

•          Kilo artışı

•          Ciltte sivilcelenme

•          Saç dökülmesi

Ancak bunların dışında, kapsüllerin olduğu bölgede enfeksiyon görülmesi, kapsüllerin yerinden oynaması, şiddetli karın ağrısı, şiddetli vajinal kanama, migren, bulanık görme gibi durumlarda acilen doktora başvurulması önerilmektedir.

Diğer yöntemimiz mini cerrahi bir yöntem değil,direkt cerrahi.

Yöntemin adı Tüp Ligasyonu.
Tüp ligasyonu, yeterince çocuk sahibi olan ve bundan sonra gebe kalmak istemeyen kadınların tercih ettiği tüp kanallarının bağlanması anlamına gelen ve sık yapılan cerrahi sterilizasyon işlemidir.

Tüp ligasyonu işlemi çok kısa süren bir operasyondur ve hasta aynı gün taburcu olabilir, genellikle iş ve güç kaybına neden olmaz.Halk arasında “kansız ameliyat” olarak da bilinen bu yöntemde ameliyat sonrası ağrı daha azdır ve çoğunlukla hastanede yatmayı gerektirmez.

İki yöntemle uygulanması söz konusudur.Adet bitimini takiben gebe olunmadığından emin olunarak uygulanır. Kısa süren küçük bir operasyondur. Aynı gün taburcu edilerek bir ay sonra kontrole çağrılır.
Doğumdan hemen sonra veya sezaryen sırasında da yapılabilir. Doğumdan hemen sonra yapılmadığı takdirde lohusalık dönemi olan 40 günün geçmesi sonrasında da uygulanabilir.

Her iki yöntemde de etkinlik %100′ e yakındır. Çok az bir oranda tüplerin tekrar açılabilmesi ve gebelik olasılığı akılda tutulmalıdır. Operasyon tekniği başarı oranı ile ilişkilidir.

LAPAROSKOPİ İLE TÜP LİGASYONU

Laparoskopi ile tüp ligasyonu ameliyathanede, steril şartlarda, genel anestezi altında yapılır. Göbek den küçük bir kesi ile uygulanan ve laparoskop adı verilen mini bir teleskop yardımıyla uterus tübalar ve overler incelenir. Tüp ligasyonu için gerekli diğer aletlerin kullanılabilmesi için batın duvarına bir iki küçük delik daha açılmalıdır. Bu deliklerden geçirilen aletler yardımıyla ve laparoskopik gözlem altında tüpler, iki taraflı olarak koterize edilerek, küçük bir klip (Hulka clip) ya da silikon kauçuk ringler (Yoon Ring) yerleştirilerek bağlanır. Slikon bantlar kullanıldığında; her iki tuba özellikle istmik bölgeden tutulduktan sonra buralara halka şeklinde bant geçirilerek işlem gerçekleştirilir. Tübanın silikon ring uygulanan kısmında kan akımı bloke olur, zamanla skar dokusu oluşur, buradan sperm ve yumurta pasajı sağlanamaz. Tüpler bağlandıktan sonra aletler çıkartılır, genellikle göbek içine ve göbek yakınındaki birer cm’lik kesi yerlerine sütür atılır, bantlanır. Hastalar işlemden birkaç saat sonra evine dönebilir.

Tüplerin bağlatılmasından sonra doğum kontrol ilaçları gibi hormonal preparatları kullanmaya gereksinim olmaz.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi