Yeni nesil belediyecilik?

Proje açıklamayacağını, vaat vermeyeceğini ifade etti ancak bana göre en büyük projesi ve vaadi, yeni nesil belediyecilik oldu

6 Şubat 2019 08:09
A
a
Sütiş Eskişehir
Proje açıklamayacağını, vaat vermeyeceğini ifade etti ancak bana göre en büyük projesi ve vaadi, yeni nesil belediyecilik oldu.
*
Bu noktada dedi ki: “Çeşitli hayaller kuruyorum. Eskişehir’in hamamlarını, Eskişehirspor’unu, üniversitelerini, demiryollarını, havacılık sektörünü, Amigo Orhan’ın Eskişehirspor tribünlerini yönettiği gibi yönettiğimi hayal ediyorum. Yani, bir orkestra şefi olarak; Eskişehir’in bütün değerlerini, seslerini, fikirlerini ve anlayışlarını bir araya getirerek harika bir eser ortaya koymayı hayal ediyorum. Eskişehirspor ile tuttuğu takımın müsabakasını izlemek için Eskişehir’e gelen misafirlerimizin hamamlarımızdan faydalanmak için birkaç gece daha konakladıklarını ve yine şehirde çekilmiş dizilerin setlerini gezmek için gelenlerin Eskişehir’de konakladıklarını hayal ediyorum. Sokaklarımızı yüzlerce, rengârenk, cıvıl cıvıl yabancı öğrencinin şenlendirdiğini hayal ediyorum.” 
* Ve en sonunda, şu soruyu sordu: “Bunlar belediyenin işi mi?” Soruya kendisi cevap verdi; cevabı ise netti: “Evet, yeni dünyada bunlar artık öncelikli belediyelerin işi. Yeni nesil belediyecilik dediğimiz bu. Belediyeler, şehirlerinin kıymetlerini ve üstünlüklerini eş güdüp, onları dünya şehirleri ile rekabet edebilir hale getirmekle yükümlü artık.”
*
Bu sözler kime ait? AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı’ya!
*
Sakallı, hedeflerini ve hayallerini kamuoyuna iletmek üzere bir basın toplantısı düzenledi ve bu ifadeleri, o toplantıda kullandı.
*
Şimdi, Sakallı’nın vaat ettiği yeni nesil belediyeciliğin içeriğini, yine Sakallı’nın ifadeleriyle maddeler halinde sıralayalım…
  • “Yeni nesil belediyecilik” dediğim zaman, yadırgandı. Hâlbuki yeni nesil belediyecilik o kadar da yeni değil. Avrupa’da, ABD’de, Japonya’da, uzun süredir belediyeler, şehrin neredeyse her şeyinden mesuller.
  • Eskişehir kendi imkânlarıyla havacılık sektöründe önemli bir üstünlük sağlamış. Bunu teşvik etmek, sektörün Eskişehir’den sorulur hale gelmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağım.
  • Bu ülkede uzun yıllar boyunca üniversite-sanayi işbirliği konuşuldu ama üniversitebelediye işbirliği konuşulmadı. Eskişehir bu konuda da öncü olacak. Üniversiteler, belediyenin vazgeçilmez bir paydaşı olacak.
  • Türkiye’nin son dönemde en hızlı büyüyen ve yurt dışından kaynak sağlayan sektörleri sağlık ve dizi sektörleri. Neden Eskişehir bu alanlarda Türkiye’ye öncülük etmesin?  
*
Sakallı’nın yeni nesil belediyecilik anlayışını okudunuz. Sakallı, “proje açıklamayacağım” dedi ama yeni nesil belediyecilik başlığı altında, termal turizmden havacılığa, üniversite-sanayi işbirliğinden dizi-film sektörüne uzanan ve proje sayılabilecek pek çok unsur sıraladı.  
*
Sakallı, tüm bu açıklamalarından sonra ise yeni belediyecilik anlayışını içselleştirdiği, Eskişehirlilere inandığı ve Eskişehirlilerin de kendisine destek vereceğini düşündüğü için Büyükşehir Belediyesini yönetmeye talip olduğunu kaydetti.
* Ve şöyle bitirdi Sakallı: “Eskişehir bugün Türkiye’nin vazgeçilmez değerlerinden biri. Ama biz onun asıl, Avrupa’nın önemli değerlerinden biri olmayı hak ettiğini düşünüyoruz.”
 

Sakallı da şehri için isyan eder!


Bu bölümde, Burhan Sakallı’nın gerçekleştirdiği basın toplantısında dağıtılan bir kitapçık içerisinde aktarılanlardan bazılarını paylaşacak ve yorumlayacağım.
*
Başlayalım…
*
  • Burhan Sakallı’nın Eskişehir’e ve hayata bakışının kısaca özetlendiği ‘Benim hayallerim var’ isimli kitapçığın baskı, tasarım ve metin kalitesinin iyi olduğunu düşünüyorum. Kitapçıkta, Evliya Çelebi’nin Eskişehir’e ilişkin incelemesi, Devrim otomobili, cer atölyesi, Hasan Polatkan, Ticari İlimler Akademisi, Eskişehirspor, Amigo Orhan, havacılık ve termal turizm konuları, Sakallı’nın ifadeleriyle işlenmiş. Bence kitapçık, işlenen konular hakkında eksik bırakılmış. Yunus Emre, Süceattin Veli, Nasrettin Hoca, Kurşunlu Külliyesi, Karacaşehir Cami, lületaşı, cam, dış ilçelerin önde gelen değerlerine ilişkin de başlıklar açılabilirdi.
  • Sakallı bir edebiyatçı. Şiir yazdığını biliyoruz. Keşke kitapçıkta, Eskişehir’e ilişkin yazdığı bir şiirine yer verseydi.
  • Yine kitapçıkta, Sakallı’nın şöyle bir ifadesi var: “Bu şehir, sağcı bir iktidarın kalesi olduğu dönemde, sağ iktidardan, seçim vaadi olarak, uluslararası bir zincire bağlı bir otel, opera binası ve bir üniversite talep etmiştir. Rahmetli Hasan Polatkan’ın Eskişehirlilere seçim vaatleri bunlardı. Sağcı Eskişehir’in iktidardan talepleri bunlardı.” Bu ifade önemli. Çünkü diyor ki Sakallı, sağcı Eskişehir opera, üniversite, otel istiyor. Sağcı Hasan Polatkan’da bu vaatleri Eskişehirlilere sunuyor. Ancak ‘bazı güçler’ o dönemde bu üç projenin yapılmasını engelliyor. Burhan Sakallı da sağ kökenli ve bugün kurulu olan opera, üniversiteler ve eğlence sektörüne, özel önem göstereceğinin mesajını veriyor. Sağcı AK Parti’nin genel merkezinin, Eskişehir’in duyarlılıklarına karşı girişimi olursa da,  bu girişimi engellemek için gayret göstereceğini ‘çaktırmadan’ ifade ediyor.
  • Aynı kitapçığın Eskişehirspor bölümünde Sakallı, Anadolu’nun, haksızlığa karşı isyan etmeyi Eskişehirspor’dan öğrendiğini ifade ediyor. Bunu söylerken de, ‘İstanbul Dükalığı’na karşı Eskişehirspor’un mücadelesini anlatıyor ve “Ben de dayatmaya karşı başkaldırıyı, isyanı Eskişehirspor’dan öğrendim. Bu şehir, çirkinleşmeden, küstahlaşmadan, kan dökmeden, hakaret etmeden, sükûnetle itiraz etmeyi bilenlerin şehridir” diyor. Bu bölümde anlatılmaya çalışılanın şu olduğunu düşünüyorum: Burhan Sakallı’ da şehri için isyan eder, başkaldırır. Çünkü Eskişehirlidir. Biat kültürünü benimsemiş klasik bir AK Partili değildir Burhan Sakallı.

Türkiye’nin Eskişehir’i dünyanın Eskişehir’i...


Şimdi ise Sakallı’nın gerçekleştirdiği basın toplantısında aldığım dikkat çeken noktaları aktarmak istiyorum.
*
Şöyle ki…
*
  • Burhan Sakallı her fırsatta, Eskişehir’in yeniliğe açık bir şehir olduğunu, dışarıdan gelen yurttaşlarımızı da kucakladığını ifade etti.
  • Burhan Sakallı’nın kullandığı “Dünyanın Eskişehir’i olacak” ifadesinin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kullandığı “Türkiye’nin Eskişehir’i var” ifadesine karşı geliştirildiği düşüncesi hakim oldu.
  • Yine Sakallı’nın “proje açıklamayacağım” ifadesi, Büyükerşen’le aynı tavrı sergilediği yorumlarına neden oldu.
  • Sakallı’nın kullandığı, “Eskişehir’e yeni heyecan seninle gelecek” içerikli görsel başarılı, gençliğe hitap eden ve enerjisi yüksek bir görsel.
  • Basın toplantısı, birkaç nokta dışında genel görüntüsüyle sade ama başarılı bir organizasyondu. Ancak şunu söylemek zorundayım: Sahne altına gerilen büyük bir branda da yer alan sözcüklerden birisi ‘coşku’ idi. Ancak ‘coşku’ kelimesi, ‘çoşku’ olarak yazılmış. Bazıları bu ve bunun gibi hatalara ‘nazarlık’ diyebilir ancak ben her zaman ‘artçı’ diye tanımlarım. O nedenle irili ufaklı tüm unsurlara, özellikle seçim kampanyası sürecinde dikkat edilmelidir.
  • Toplantıda AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay ile AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan yoktu. Bu durum kafalarda soru işareti bıraktı.
  • Ancak AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ile AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç toplantıya katılarak Burhan Sakallı’ya destek verdiler. Özellikle Karacan’ın neşeli ve enerjisi yüksek hali dikkatlerden kaçmadı.
  • Sakallı, bir medya mensubunun Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Benim belediye başkanı olduğum bir şehirde, şehrimin ve hemşerilerimin hayrına olmayan hiçbir şey yapılamaz efendim.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hadi ışık 6 Şubat 2019 13:51

Yazıları beğenen veya beyenmeyenler çok dengesiz bir tarafta hocanın lehine bir yazı 78 beyeni alıyor , öbürü sıfır çekiyor . Bu konuda ayar yapmayın .

9 0 Cevap Yaz
Eskisehirli 6 Şubat 2019 12:20

Sakalli ya gore hayirli olan nedir? Eskisehire temik santral yapilip,doganin,soludugumuz havanin,verimli arazinin yok edilmesinin onlenmesimi? Yoksa ,her ne olursa olsun,yeni yatirimlar,is imkanlari,ucuz enerji diyerek dusunup santralin kurulmasimi? Hangisi bay sakalli,hangisi? Acikca soyleyin de bilsin tum Eskisehir!Oyle kacak guresmek yok! Secim , er meydanidir!

2 14 Cevap Yaz
Es 6 Şubat 2019 09:09

En sonunda sakallida anlamis Yilmaz Buyukersenin ne buyuk bir baskan oldugunu.Yapmak istediklerini zaten Buyukersen 20 yildir uyguluyordu.Kendisinin yapacagi bir is kalmamis.Neden aday olmus,bence kendiside bilmiyor!,

5 23 Cevap Yaz
Esnaf 6 Şubat 2019 09:05

Sakalli termik santral konusuna cevap verememis.Eskisehirin hayrina olmayacak bir is yapilamaz demis.Bunlarin tamami, termik santral gelirse cocuklarimiza is imkani dogacak,elektrik ucuzlayacak,sanayi gelisecek gibi abuk subuk bahaneler one suruyorlar.Bunlarin hepsi bu cenaha gore Eskisehire faydali durumlar.Eskisehir halkinin tamami, termik isine karsiyken, bu arkadas ve tayfasi santral yapilirsa ,yatirim gelecek diye bu ise hayirli gozuyle bakiyor.Yani bize gore ser,bunlara gore hayir.Ama bunu acikca soyleyemiyorlar.Eskisehirlilerle dalga geciyorlar.Yaziklar olsun......

3 24 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi