Ahmet Ataç 15 02 2024

Yarışın galibini ‘o partiler’ belirleyecek

Cihan Yıldırım yazdı

14 Ağustos 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Yerel seçimin ‘vaktinde’ olacağına dair söylentiler artıyor. Ekonomi gündemi seçimin Mart 2019’da yani zamanında yapılacağını fısıldıyor. Her ne kadar vakit daralsa da erken seçim umudu taşıyanlar var.
Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Yani Meclis’te 401 oy... Bu da CHP’nin de erken seçimi istemesi demek. Kılıçdaroğlu, İnce tehlikesini savuşturmak, partisinin gündemi değiştirmek için seçimin erkene alınması teklifine ‘imza’ verebilir...
Ne zaman yapılırsa yapılsın yerel seçimde Eskişehir’de gözler AK Parti ve CHP’nin üzerinde olacak. Seçimin iki iddialı partisinin adayları kim olacak? Adayları kim belirleyecek? Söz konusu partilerin ‘patronu’ kim? Hangi parti, hangi belediyeyi kazanabilir? Hangi isim aday olursa partisine güç katar gibi sorular soruyoruz...
Tüm hesabı kitabı AK Parti ve CHP üzerinden yapıyoruz. Büyük projeleri hizmete sokan AK Parti, 24 Haziran’ın da moraliyle seçimlere umutlu gidiyor.
Yereldeki iktidar CHP, son seçimde bir vekilini kaybetti. Giden oylara ‘emanet’ gözüyle bakan CHP, buna rağmen Eskişehir’i ‘çantada keklik’ görmüyor! Yapılan hizmetlere ve marka olmuş başkanlarına güvenen CHP, ne olur ne olmaz diyerek işi sıkı tutuyor.
24 Haziran, CHP’yi ‘tatlı’ uykusundan uyandırdı!
Aday seçiminde ‘büyük’ hata yapmazlarsa iki partinin yarışı nefes kesecek gibi.
Öte yandan...
Görünen o ki seçimin kaderini etkileyecek parti ve partiler var.
AK Parti ve CHP yarışının galibini ‘o partiler’ belirleyecek.
MHP, İYİ Parti, Saadet, BBP ve HDP başta olmak üzere ‘diğer’ partilerin tavrı ne olacak?
Aday çıkaracaklar mı? Seçimlere kendi adaylarıyla mı katılacaklar? Yoksa ‘ittifaklar’ mı olacak?
Anlaşma olabilir mi?
MHP bazı belediyelerde aday göstermeyip il genelinde AK Parti’yi destekler mi? AK Parti kırsalda iki üç belediyeyi MHP’ye bırakır mı? Çifteler ve Seyitgazi gibi ilçeler MHP’nin olur mu?
Yine AK Parti, Günyüzü’nde BBP ile işbirliği yaparak bu ilçede BBP adayını destekler mi?
Cumhur İttifakı’nın olası bir yerel seçim işbirliği CHP’ye pek alan bırakmıyor. 24 Haziran ittifakı devam ederse CHP’nin işi zor görünüyor.
Aynı sorular Millet İttifakı için de geçerli...
İYİ Parti ne yapacak? Aday çıkarır mı? CHP’ye rakip olacak mı? Daha doğrusu CHP’nin seçimleri kaybetmesine neden olur mu! İYİ’ye giden ‘küskün CHP’liler’ partisine dönecek mi?
Peki, HDP... Aday gösterip 8-10 bin oyunu alır mı? Yoksa seçmenini ‘serbest’ mi bırakır? Dengenin hassaslığı ortada... AK Parti dördüncü vekili 1600 oyla kaçırdı. Belediye seçimlerinde de benzeri tablonun oluşacağını düşünüyorum.
Saadet ve BBP’nin oylarının da ‘önemli’ olduğunu düşünüyorum. Ne kadar önemli? Seçimin sonucuna etki edecek kadar...
Şimdilik bu konularda elimizde pek ipucu yok. Bu soruların cevap ya da cevapları yerel seçimin nasıl bir ortamda yapılacağını gösterecek.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi