Vergi harcaması ve mükellefler

Tufan Çakır yazdı

28 Ekim 2017 09:45
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Geçen haftalarda Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal Plan ve Bütçe Komisyonuna 2018 yılı Bütçe Kanun Tasarısı ile ilgili bilgi verirken tasarıya göre devlet bütçesinin gelecek üç yılda istisna ve muafiyetlerin toplamının 445.3 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini bildirmiş.
Bu söylemin neyi ifade ettiğini kısaca yorumlayalım isterseniz. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vergi mükelleflerinden alması gerekli olan vergilerden vazgeçmesi anlamına gelir. Yani mükellefler için iyi bir şey.
Konuyu biraz daha açarsak; devletin, ekonomik, mali ve sosyal amaçlarla tahsil edeceği vergilerden, kısmen veya tamamen, geçici ya da sürekli olarak feragat etmesidir. Biz buna maliye literatüründe“Vergi Harcaması” diyoruz.  Yanlış anlaşılmasın vergi harcaması vergiler toplanırken yapılan harcamalar değildir. Vazgeçilen vergi miktarı, bunlardan yararlanan kişi, kurum ve kuruluşlara yapılan bir transfer harcaması gibi de düşünülebilir. Bu özelliği ile vergi harcamaları dolaylı transfer harcamalarından sayılır.
Bu açıdan, vergi harcaması olarak tanımlanan muafiyet, istisna ve indirim gibi uygulamaların bileşimi ve vazgeçilen vergi hasılatının büyüklüğü makro ekonomik hedeflere ulaşmak açısından önemlidir.
Uygulamada vergi harcamaları; 1.Vergi muafiyet ve istisnaları, 2.Vergi kredisi, 3.Düşük vergi oranları,  4.Vergi ertelemesi ve 5.Vergi indiriminden oluşmaktadır.
Bu kısa açıklamadan sonra Bakanımızın verdiği bilgilere göre; Vergi harcamalarının 2018 yılı toplam tahmini rakamları 132 milyar 141 bin 923 lira olarak öngörülmüştür. Yani gelecek yıl vergi mükellefleri yukarıdaki miktar kadar daha az vergi ödeyeceklerdir. Bu ödeyecekleri verginin 54.2 milyar lirasını Gelir Vergisi’nden, 17.6 milyar lirasını Kurumlar Vergisi’nden, 32.8 milyar lirasını Katma Değer Vergisi’nden, 18.9 milyar lirasını Özel Tüketim Vergisi’nden, 8.6 milyar lirasını da diğer kanunlardaki istisna ve muafiyetlerdenoluşturulacaktır. Devletin vergi harcamalarının 2019 yılında 147 milyar 986 milyon 42 bin 808 lirayı, 2020 yılında 165 milyar 180 milyon 541 bin 121 lirayı bulması hedef ediliyor. Böylelikle gelecek üç yılda devlet 445 milyar 308 milyon 464 bin 852 liralık vergi gelirinden vazgeçerek vergi harcamasında bulunacaktır. Vergi mükelleflerinden alacağı vergilerden istisna ve muafiyetler ile vaz geçecektir anlamına geliyor.
Evet belki vergi harcaması kavramı size ters gelmiş olabilir ama özde, vergi harcaması kavramı; Devletin alabileceği vergileri çeşitli nedenlerle ‘istisna, muafiyet, vergi kredisi, düşük vergi oranları, vergi ertelemesi, vergi indirimi gibi’ sebeplerle almaması anlamına gelir. Bu da vergi mükelleflerinin daha az vergi ödemesi demektir. Tabi bu olay sonunda devlet vergi mükelleflerine de bu kadar transfer harcamasında bulunuyor demektir.
Sonuç olarak,bu kadar ağır vergi yükü altında olan vergi mükelleflerinin yarasına merhem olur mu? Bilemem ama.Devlet dolaylıda olsa vergi mükelleflerine karşılıksız yukarıda ki miktarlar kadar her yıl transfer harcamasında bulunuyor demektir. Ne dersiniz?
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi