Ahmet Ataç 15 02 2024

Vali Bey’e 3 soru

Esgroup Medya olarak Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’la görüştük.

16 Eylül 2020 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Esgroup Medya olarak Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’la görüştük.
Söz konusu görüşmeyi, grubumuz bünyesindeki gazeteler ile televizyonumuz aracılığıyla siz değerli okurlarımıza duyurduk.
 
*
 
Şimdi, görüşmenin ‘azıcık’ detayına girelim!
 
*
 
Vali Ayyıldız’a, Kuzey-Güney çevreyolu, Covid-19 salgını ve Eskişehirspor’a ilişkin bir takım sorular sordum.
 
*
 
 
Ayyıldız’ın, o sorulara ilişkin verdiği yanıtları kendi ağzından ve ‘özet halinde’ aktaracağım.
 
*
 
SORU 1: Kuzey-Güney çevreyolu?
 
CEVAP:
 
BÖLGE ESASLI TALEP VURGUSU
“Nereden bakarsanız bakın Doğu’yu Batı’ya, Kuzey’i Güney’e bağlayabilecek bir merkez konumunda Eskişehir. Eskişehir çok önemli bir noktadadır. Onun için ben her zaman şunu söylüyorum. Eskişehir’le ilgili bir şey isterseniz ve bunu sadece Eskişehir adına isterseniz eksik kalır. Bölge esaslı istemelisiniz. Yani buraya yapacağınız her şeyi, katma değeriyle bölgeye yapmalısınız. Bu şekilde talepler daha doğru, yerinde olur ve bir gerçeği de vurgulamış olursunuz.
 
SANAYİLEŞME YOĞUNLAŞTIĞINDA KENDİLİĞİNDEN OLUR
Eskişehir’i kazalarla örtüştürerek yaparsanız talebinizi, o zaman… Yani yol çok iyi olursa da kaza olabiliyor. Mesele eğer çevre yolu ise hızlı trenin var, ulaşmak istediğin yere rahat ulaşabiliyorsun. Eskişehir sağa veya sola gitme noktasında çok sıkıntılı olan bir il değil. Ama Eskişehir’e bir otoban yapılınca en çok kim yararlanır diye bakılırsa ‘İstanbul ve Ankara’ denebilir. Yararlananlardan biri de Eskişehir olur. Ama talebin yalnızca Eskişehir merkezli yapılması noktasındaki eksikliğe dikkat çekiyorum. Ha, İstanbul, Bursa ve Eskişehir hattında sanayileşme daha da yoğunlaştığında bir müddet sonra zaten otomatikman çevreyolu yapılır. Ama bunun önce yapılması, hızlandırılması… Gemlik Limanı meselesi de öyle, benzer… Özetle, talepler sadece Eskişehir ölçekli yapılmamalı, bölge esaslı yapılmalı. Ve Eskişehir’in bir abiliği söz konusu burada, isteseniz de istemeseniz de olacak bu abilik.”
 
*
 
SORU 2: Eskişehir’de Covid-19 süreci?
 
CEVAP:
 
ESKİŞEHİR’DE VAKA NEDENLERİ
“Her şehirde olduğu gibi Eskişehir’de de vaka sayısı noktasında bir artış var mı, var. Ama Türkiye geneli itibari ile biz iyi illerdeniz. Şimdi bizde vaka olmasının nedeni düğünler, cenazeler ve bayram ziyaretleri. Okullar açılırsa da tek tek herkesin testini yaparız sorun yaşatmayız. Ve Eskişehirli vatandaşlarımız oldukça duyarlı, onların katkısı çok. Ancak rehavet çok tehlikeli bir şey. Tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Çünkü durum ciddi ve tehlikeli. Zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım. Mesafeye dikkat edelim. Maskemizi mutlaka takalım. Hijyene önem gösterelim. Bu virüsün şakası yok; yaş ve cinsiyet ayırt etmiyor. Ama tedbirli olursak yeneriz, tedbirli vatandaş virüsten çok daha güçlü.”
 
*
 
SORU 3: Eskişehirspor?  
 
CEVAP:
 
DURUM NETLEŞİRSE…
“Eskişehirspor Eskişehir’in değeri. Yeni yönetimle, dertlerini dinleme anlamında bir araya gelmiştim. Ama onların bir Mali Genel Kurulu varmış, onla uğraşıyorlar. Bir de ilk maçımızı kaybetmemiz canımızı da acıttı. Eskişehirspor bugünden yarına ayağı yere basarak nasıl düzlüğe çıkabilecek, el birliğiyle gönül birliğiyle bir yol haritası belirleme noktasında istişarelerde bulunduk. Tabii bazı şeyler de duyuyoruz, kulübü yönetmeye talip başka isimler de duyduk. Bu durum da tam netleşirse istişareler noktasında kulüp için bir araya gelinir.”
 
*
 
Vali Ayyıldız’a yönlendirdiğimiz sorular karşısında aldığımız cevapların çok kısa özetini okudunuz.
Takdiri, siz değerli okurlarımıza bırakıyorum.
 
*
 
Bu bölümü bitirirken Vali Erol Ayyıldız’ın Eskişehir’e ilişkin aktardığı üç önemli açıklamayı da paylaşmak isterim.
 
*
 
İlki şu:
 
ESKİŞEHİR-İZMİR BİRLİKTELİĞİ
“Baktığınız zaman onun da (İzmir Valiliği görevinin) bir avantajı olabileceğini düşünüyorum. Ve şehir yapısı itibariyle aynı perspektifte. (Eskişehir’le İzmir) Bunun avantajları olur. Yani pozitif bir transfer olacağını düşünüyorum.”
 
*
 
İkincisi şu:
 
ESKİŞEHİR DÜNYANIN MERKEZİ
“Eskişehir’in bir avantajı şöyle… Matruşka’yı örnek verebiliriz. Türkiye’de Eskişehir, bölgede Eskişehir, dünyada Eskişehir; baktığınızda sanki dünyanın ortasında, neredeyse merkezinde yer alıyor. Tabii bütün olarak bakmak lazım; Eskişehir’in tarihi de çok zengin, ilk çağdan bugüne kadar… Dünyaya herhangi bir şey bırakmış medeniyetlere baktığınızda Eskişehir’in mutlaka izi vardır.”
 
*
 
Üçüncüsü ise şu:
 
CAZİBE NOKTASI
“Mesela bir vatandaş Bilecik’te çalışıyor ama gelip Eskişehir’de oturuyor. Siz bir insanı zorla bir yere itemediğinize göre… Hem insanlar açısından hem bölge açısından baktığınızda Eskişehir bir cazibe noktası.”
 
 
Büyükdere’de yükselen binalar…
 
Büyükdere Mahallesinde binalar yükseldi.
Binaların altlarına ticarethaneler yapıldı.
Ancak söz projenin bazı noktalarının mevzuata uymadığı iddia ediliyor.
İmar Barışı’nın süresi dolduktan sonra, yapılan bir takım iş ve işlemlerin doğru olmadığı öne sürülüyor.
Bir de, bir havuzdan bahsediliyor, ardından ‘yapı kayıt’ kelimeleri aynı anda kullanılıyor.
Dahası, bu mesele konuşulurken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de cümle içinde geçiyor.
Bu ne ola ki?
Biraz daha araştırma yaptıktan sonra detaylandırırız belki…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Orhan Kesikoğlu 16 Eylül 2020 23:54

Sn. Vali bey, kısa zaman da Eskişehir’in önemli konularına çok yapıcı ve doğru tespitler yapmış.Eskişehir bölgenin merkezi olursa, bu bölgeye yapılan tüm icraatlar önce Eskişehir’e fayda sağlar.Çevre yolu, bence yalnız Eskişehir’in değil, Türkiye’nin önemli bir ulaşım sorunu. Keza liman konusu’da. Bu söyleşiniz bir Eskişehir’li olarak bana umut verdi. İnşallah, Sn. Vali bey, nezaketi ve tecrübesi ile bu sorunların çözülmesi konusunda , başarılı olur.Ve yılların sorunları halledilir.Eskişehirspor konusunda ise vereceği desteğe tüm Eskişehir’lilerin katkı sağlaması şart.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi