Ucuz etin yahnisi... olur

Tufan Çakır yazdı

4 Kasım 2017 09:39
A
a
Sütiş Eskişehir
Başlığımızdan da anlaşılacağı gibi gene konumuz ucuz et. Başlığımızda bir boşluk bıraktık bu boşluğu lütfen siz doldurun. Örneğin; pek, yavan, tatsız, bol vb kelimelerinden kendinize göre, uygun gelenini yazıyı okuduktan sonra koyabilirsiniz. Bu haftaki yazımın başlığını siz tercih edin.
Ucuz et konusunda çok yazılar yazıldı. Açıklamalar yapıldı. Sonunda da dışarıdan ucuz et satın alınarak yurt içerisine getirildi.
Sorunumuz. Bunların dağıtımı nasıl olacak? Kim satacak? Tüketicinin eline en iyi sağlıklı ve ucuz olarak nasıl ulaştırılacak? Bütün bu sorular daha evvelde yazdığımız gibi, Et ve Balık Kurumu işlevsiz hale getirilmeseydi, kapatılmasaydı, bu kurumun satış yerlerinden bu işlem çok rahat yapılabilecekti. Ama maalesef bu imkan şu anda mümkün gözükmüyor. Çünkü bu kurum kapatıldı. Yerine açılan Et ve Süt Kurumu’nunda satış ağı yeterli olmadığı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ucuz et satışı için iki marketle anlaşma sağlandığını duyurdu. Yani bu şu anlama geliyor. Ucuz et satışını, bakanlığın belirlediği marketler zinciri satacak demektir. Bu iki market ise A101 ve BİM.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "A101 ve BİM firmalarıyla sözleşmeler imzalanmıştır. Sözleşme gereği, bu firmalara kurumumuzdan karkas et sevkiyat işlemlerine bugün (02.11.2017) itibariyle başlanacaktır" denildi.
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü marketlere ucuz ve uygun fiyattan et satışına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Firmalar; 81 ildeki bütün marketlerinde, Kurumumuzdan aldıkları dana karkas etlerden ürettikleri kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını 31 liradan taze olarak satışa sunacaklardır. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacaktır'' denildi.
Bu açıklamalarda öğreniyoruz ki; 8 firma başvurmuş. BİM ve A101 marketler zinciri ile satış için anlaşılmış. Bu firmalar, bu ürünlerini herhalde paketler halinde satacaklar demektir. Çünkü bu firmaların et reyonları bildiğim kadarıyla yok. Daha evvelki uygulamalarda marketlerde özellikle kıymanın paketler halinde satışının yapılmaması ile ilgili uygulamaların da olduğunu biliyoruz. Bu uygulamadan vaz mı geçiliyor, bilmiyorum. Ben kendi açımdan şöyle düşünüyorum. Bu iki markette de et reyonu yok. Şimdi et reyonu olmayan marketlerde, et gibi bozulmaya ve mikroorganizmaların üremesine çok yatkın olan bu ürünlerin satılması ne kadar doğru olur. Bu yüzden zarar görecek olan tüketicilerin sorumluluğunu hangi kurum üstlenecek merak ediyorum. Bu iki firma belirlenirken hangi kriterler öncelik taşıdı bilemiyorum.
Bence et reyonu bulunan, soğuk hava depoları olan, kasap reyonlarında kasaplarının bulunduğu marketlerin ucuz et satışında bulunması daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Bu yüzden ucuz et alalım derken sağlığımızdan da olmayalım. Bunun denetiminin ve sorumluluğunun, bu kararı alanlarda olduğunu da unutmayalım. Ben şahsen gene et reyonu olan, temizliğinden şüphe etmediğim kasaplardan ve marketlerden bu ürünleri almayı tercih edeceğimi belirterek yazımı bitiriyorum.
Tüm halkımıza ucuz etlerimiz hayırlı olsun…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
heyykellciii 7 Kasım 2017 01:20

catlayin patlayin .Esek heykelinin yahnisi nasil cokmu tatli...?

5 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi