Türkcell Arıkovanı

Serkan Açıkgöz yazdı

11 Haziran 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Merhaba kıymetli okurlarım. Teknoloji dünyasına ufaktan bir göz attığımızda bizi karşılayan konuların en başında her zaman olduğu gibi yine akıllı telefonlardaki gelişmeler yer almakta. Mesela kameralardaki yeni özellikler, bataryaların daha uzun süreli dayanıklılığı ve ısınmaması, ekranların kırılmasını önleme çalışmaları, daha yüksek ve kaliteli müzik dinleme özellikleri ve daha sayamadığımız birçok akıllı telefon özellikleri. Bunların dışındaki gelişmeler tıpkı pop müziğin yanında Türk Halk Müziğimiz gibi kalıyor ama onlar da var hayatımızda. Mesela dün gazetemizde de yayınlanan ‘Video Hakem’ uygulaması ya da Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı, bir diğeri hastaların kalan ömürlerinin ölçüyor olması gibi gibi gibi.
Nedir bu ‘Video Hakem’ dediğinizi duyar gibiyim. Fubol sevdalıları illaki fikir sahibidirler ama ben de kısaca söyleyeyim. ‘Video Hakem’,  sadece Spor Toto Süper Lig maçlarında penaltı, gol ve kırmızı kartlar için kullanılacak bir ‘yardımcı hakem’ diyebiliriz. Oynanmakta olan maçın kaydedildiği cihazlarda tartışmalı pozisyonu tekrar tekrar, yakınlaştırarak ve ağır çekimlerle izleyen yardımcı hakem, maçın hakemine telsizle fikirlerini bildirecek ancak nihai karar yine maçı yöneten hakemde olacak. İşte bu bir devrim bence.
Yine başka bir güzel teknolojik hareket ise Türkcell’in Arıkovanı. Google amcaya sorduğunuzda Arıkovanı hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Ben size kadınların şiddete maruz kaldıklarında çok işe yarayacak olan ‘Wing’den bahsedeceğim. Platformun yeni projesi Wing Akıllı Güvenlik Yüzüğü. Seri üretime geçmek için 100.000 TL toplanmasını hedefleyen Wing ekibi, her 129 TL’lik destek karşılığında bir adet Wing Akıllı Güvenlik Yüzüğü’nü Mart 2018’de destekçilerine teslim etmeyi hedefliyor. Saldırıya uğrama ya da benzeri durumlarda kullanılabilecek akıllı güvenlik yüzüğü Wing, temelde bir panik butonu gibi. Kuixo Bilişim Teknolojileri tarafından geliştirilen ürün, dışarıdan bakıldığında sıradan bir yüzük olarak görünüyor, alt kısımda bulunan buton sayesinde kullanıcısının imdadına yetişiyor.
Ağır hastaların kalan ömrü ölçülebilir mi? Bu gelişme çok şaşırtıcı ama gerçek. Yapay zeka, artık ağır hastaların ne kadar ömürlerinin kaldığını ölçebiliyor. Sistem ilk etapta yüzde 69'luk bir tahmin başarısı yakaladı. Yapay zeka şimdi de ağır hastaların kalan ömürlerini ölçmede kullanılıyor. Güney Avusturalya'nın Adelaide Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada yapay zekaya 48 ağır hastanın göğüs röntgenlerini analiz etme becerisi kazandırıldı. Daha sonra ise bilgisayarın analiz ettiği röntgenlerden hastaların kalan ömürleri için bir tahmin oranı çıkartıldı. Dünya çapında bir ilk olan bu çalışmada, yapay zeka hangi hastaların beş yıl içerisinde öleceğini %69 oranla tahmin edebildi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi