Türk robot ‘Erik Dalı’ oynadı

Serkan Açıkgöz yazdı

18 Şubat 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Herkese merhabalar. Bu hafta da ülkemizde dünyada ilginizi çekeceğini düşündüğüm birkaç teknolojik gelişmeyi derleyerek kaleme aldım. Erik Dalı oynayan robotla başlayalım dilerseniz. Türkiye'nin ilk insansı robotlarını üreten 'Akınrobotics'in ADA GH5 isimli robotları gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Yeni robotların çay demleyip, yemek ve mangal yapabildiği belirtilirken Erik Dalı oynamaları da dikkat çekti. Robotlar, havalimanı, otogar, otel, AVM gibi insanların yoğun olduğu yerlerde kullanılabilecek.
 
Soyağacı sorgulamada herkes bunu soruyor!
 
Alt-üst soyağacı bilgilerini öğreneceğimiz sistem ilk gün vatandaşın yoğun talebini kaldıramayarak çökmüştü. Yapılan teknik çalışmalardan sonra e-Devlet soyağacı sorgulama sistemi yeniden hizmete açıldı ve vatandaşlar yeni sisteme göre talep bırakarak soyağacını öğrenmeye başladı. Uygulamada 1800’lü yıllarda doğanların birçoğu için ‘sağ’ bilgisi ve soyadı verildiği dikkat çekti. Vatandaş birçok şaşırtıcı sosyal medyaya taşımasının ardından yetkililer anne kızlık soyadının ifşa edilmesinin sorunlar doğuracağı gerekçesi ile uyarıda bulundu. Ayrıca yetkililer resmi ölüm kaydı yapılmayanların 'sağ' olarak görüldüğü bilgisini aktardı. Bir şaşırtıcı olay da büyük büyük büyük babanın veya büyük büyük büyük annenin 'bekar' bilgisine de çok şaşırdıklarını ifade ettiler.
 
Herkes silince herkesten silinmiyormuş!
 
WhatsApp'dan gönderdiğimiz mesajlar artık yalnızca gönderenin değil gönderilen kişinin telefonundan da silinebiliyor. Ancak WhatsApp’taki herkesten sil özelliğinde büyük açık ortaya çıktı. Meğer mesajlar tamamen silinemiyormuş. Kısa süre önce, utanç verici ya yanlışlıkla gönderilen mesajların her iki taraftan da silinebilmesine imkan veren "Herkesten Sil" özelliğini hizmete sunmuştu fakat 'herkesten sil' özelliği pek normal çalışmıyor gibi. Eğer karşıdaki kişi mesajı alıntılarsa, siz herkesten silseniz de alıntılanan kutucukta görüntülenmeye devam ediyor. WhatsApp, birkaç ay önce kullanıcıların grup ya da bireysel sohbetlerde gönderdikleri mesajları 7 dakika içinde her iki taraftan da (hem kendiniz hem de alıcı) silebilmelerine imkan sağlamıştı.
 
Kanserle mücadelede devrim
 
ABD'li bilim insanları, DNA'dan ürettikleri nanorobotlar sayesinde kanser hücresini etkisiz hale getirerek tümörleri küçültmeyi başardı. DNA'dan yapılan nanorobotlarla kanser hücrelerine giden oksijen ve enerjiyi kesmenin yolu keşfedildi. İngiltere'nin The Times gazetesinin bilim muhabiri Oliver Moody'nin haberine göre küçük domuzlar üzerinde yapılan denemelerde bu yöntemin hiçbir zararlı yan etkisi de görülmedi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi