Türk gençlerden dev buluş

Serkan Açıkgöz yazdı

30 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Öğrenciler, birçok hastaya çare olacak elektronik yardımlı fizik tedavi robotu üretti. Özellikle felçli hastalar düşünülerek geliştirilen fizik tedavi robotunun kısa sürede seri üretimle piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Mekatronik Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Mücahit Kuralay, fizik tedavi robotunun maliyetinin çok düşük olduğunu belirterek, "Projemizin ismi Giyilebilir Biyomekattronik İskeletleri Sistemleri. Amacımız fizik tedavi hastalarının hastaneye gitmek yerine kendi kendilerine tedavilerini sağlamak. Yurt dışında bir firma bu robotu yapıyor fakat yanlarında tankla geziyorlar. Bizde tank yok, olay bundan ibaret. 300 liraya mal ettik. Seri üretimde maliyet daha da düşecek. Açma kapama işlemini otomatik yapabiliyor" dedi. Trakya Üniversitesi AR-GE Bilişim topluluğu tarafından düzenlenen Robotrak Robot Yarışması’nda, Türkiye’nin birçok ilinden 150’den fazla lise ve üniversite öğrencilerinin ürettiği robotlar yarıştı.
 
 
Robotlar işimizi elimizden alacak
 
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Oracle'a göre, gelişmiş ülkelerde çalışanların yüzde 78'i robotların ve yapay zekânın gelecek üç yılda çalıştıkları iş kolunu etkileyeceğini, önemli bölümü ise robotların yükselişiyle işlerini kaybedeceklerini düşünüyor. İş dünyasında yapay zekânın yükselişiyle beraber, son yıllarda teknolojinin dönüştürmediği neredeyse hiçbir iş alanı kalmazken, robotların işlerini ellerinden alacağını düşünenlerin en fazla olduğu ülkeler yüzde 69 ile Almanya ve Hollanda.
 
 
Einstein Facebook Messenger’da
Eğer Albert Einstein gibi deha bir isimle sohbet etmek istiyorsanız hayal kırıklığına uğramanıza gerek yok. Einstein artık Facebook Messenger‘daki chatbot ile sohbet etmeye müsait. Albert Einstein’ı sohbet edebileceklerimiz listesine ekleyen ise bir tanıtım kampanyası. Ünlü bilim adamının hayatı National Geographic tarafından ekranlara taşınıyor. Kanalın ilk senaryolu dizi projesi olma özelliğine sahip olan ‘Deha’nın ilk bölümü 23 Nisan’da izleyici karşısına çıktı. Onun tüm hayatını konu eden bu yapımda gençlik halini Johnny Flynn, daha yaşlı olduğu dönemleri ise Geoffrey Rush canlandırıyor. Nat Geo bu diziyi mümkün olan her yolu deneyerek tanıtıyor. Einstein chatbot’u da bu kapsamda kullanıma sunuldu.
 
 
Uçan taksi için tarih verildi
Uber uçan otomobil modelinin kullanıma gireceği tarihi duyurdu. Uber'den yapılan açıklamaya göre uçan otomobillerin hayatımıza girmesine birkaç yıl kaldı! Bu alanda çalışmalar yürüten şirketlerin birbiri ardına gelen açıklamalarına bir yenisi daha eklendi. Uber 2020 yılına kadar uçan arabalardan oluşan bir ağ kuracağını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada Uber'in 2020'ye kadar Dallas ve Dubai'de uçan arabalar ile hizmet vermeye başlayacağı bilgisine yer verildi.
 
 
İnternetsiz Instagram geliyor
 
Instagram'da yapılan yeni bir çalışma ile bundan sonra internet olmasa da Instagram kullanmak mümkün hale gelecek. Instagram geliştirici mühendislerinden Hendri tarafından yapılan açıklamaya göre, Instagram artık internete bağlı olmadan da kullanılabilecek. Çalışma, şimdilik sadece Android kullanıcılarını ilgilendiriyor. Çevrimdışı kullanım desteği henüz iOS'a sağlanmıyor. Ancak önümüzdeki günlerde iOS platformunda da internet olmadan Instagram kullanmak mümkün olacak.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi