Türk Dünyası ‘Eğitim Başkenti’ projesinde sıkıntı yok!

AK Parti’nin Eskişehir’de yaptığı önemli projelerden bir tanesi de ‘Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB)’ projesiydi.

7 Ağustos 2019 08:32
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti’nin Eskişehir’de yaptığı önemli projelerden bir tanesi de ‘Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB)’ projesiydi.
Geçtiğimiz yıl benzer bir proje daha gündeme geldi.
Neydi o?
Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti!
 
*
 
Tıpkı TDKB projesinde olduğu gibi, Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti projesinin mimarı da, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı.
 
*
 
Söz konusu projenin önemli bir özelliği daha var.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2018’de Eskişehir’de yaptığı mitingde Nabi Avcı’nın projesini gündeme getirmiş, “Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan ediyoruz” demişti.
Bu ifadesini ise şöyle desteklemişti: “Üniversiteleriyle, ilköğretimden liseye kadar her kademedeki kurumlarıyla Türkiye'nin en iyi eğitim-öğretim alt yapılarından birine sahip olan Eskişehir'e böyle bir unvanın yakışacağını düşünüyorum.”
 
*
 
Ve 2019 geldi çattı.
Sekiz ayı geride bıraktık, gözümüzü 2020’ye açmaya sadece dört ay kaldı.
Ancak söz konusu projeye ilişkin, henüz, öne çıkan bir çalışma görmedik.
Durum böyle olunca, haliyle kafalarda ciddi bir soru işareti oluştu.
 
*
 
Yoksa proje rafa mı kalktı?
 
*
 
Bu sorunun cevabı net: Hayır!
Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesi devam ediyor.
 
*
 
Peki, bunu kimden öğrendim?
Projenin ‘fikir babası’ Nabi Avcı’dan…
 
*
 
Söz konusu projeye ilişkin her kafadan bir ses çıkmaya başlayınca, konuya noktayı koyma ihtiyacı hissettim ve Nabi Avcı’yla görüştüm.
 
*
 
Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesinin 1 yıla mahsus olmadığına dikkat çeken Avcı, “sanki 2019’da başlayıp aynı yıl bitecekmiş gibi algı yaratma gayreti içerisinde olanlar var” dedi.
 
*
 
Tabii Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesinin işleyişi her ne kadar TDKB projesinin işleyişiyle benzerlik taşısa da, özellikle bir noktada ayrışıyor.
Aslında yukarıda, bu ayrışmayı Nabi Avcı açıkladı.
Ancak yine de, Nabi Avcı’nın ifadeleriyle detaylandırmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.
Diyor ki Avcı: “TDKB projesi, 2013 yılıyla sınırlı bir projeydi. Ancak bir takım işler geciktiği için, 2014’e sarkıttık ve yetişmeyen işleri bitirdik. Daha sonra, biliyorsunuz, başka şehirler Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edildi.”
 
*
 
Bu ifadesinin hemen ardından şu önemli eklemeyi yaptı, Avcı: “Ancak Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesi öyle değil. Tamamen Eskişehir’e mahsus bir proje. Evet, proje bu yıl başladı, ancak bu yılla sınırlı değil. Sürekliliği olan bir proje. Eskişehir bir defalığına TDKB olmuştu. Ancak Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesi devamlı bir projedir. Yani daha açık bir ifadeyle, Eskişehir, her zaman, Eğitim Başkenti sıfatıyla anılacak.”
 
*
 
Buraya kadar tamam…
Fakat söz konusu proje devam ediyorsa, neden hala gözle görülür herhangi bir adım atılmadı?
Avcı, bu soruya da şöyle cevap verdi: “O tartışma yanlış bir tartışma. Bir takım işler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.”
 
*
 
Avcı’nın bu yanıtı üzerine aklıma şu geldi…
20 Eylül 2018’de, Nabi Avcı’yla, yine Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesine ilişkin görüşmüştük.
Avcı, o görüşmemizde, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin (EOSB) ‘teknik lise’ projesinin, Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti projesiyle entegre olarak ilerleyeceğini söylemişti.
 
Avcı, konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:
 
NABİ AVCI TEKNİK LİSENİN ÖNÜNÜ AÇTI
“EOSB’nin çok güzel bir projesi var. EOSB içerisinde, sektörün kendi alt yapısını yapacak bir ‘teknoloji koleji’ istekleri vardı, EOSB Başkanı Nadir Küpeli ve arkadaşlarının. Durum böyle olunca, Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşülmesini sağladık. Bakanımız projeden memnun kaldı. Bizim sanayicimizin en büyük şikayeti, öğrencinin teknik eğitiminin günümüz teknolojisine ulaşamaması. Bu nedenle mezun olan öğrenciler işe alındığında, alındığı iş yerinde günümüz teknolojisine ilişkin bir eğitim daha alıyor. Benim Milli Eğitim Bakanı olduğum dönemde bu probleme çözüm aradık. OSB’lerde sektörle işbirliği içerisinde okullar açalım. Çocuklar eğitimlerini fabrikaların günümüz teknolojisiyle üretilen makinelerinde görsünler ve sürekli teknolojik yenilikleri ve gelişimleri görsünler. Benim dönemimde yirmi dokuz tane bu kapsamda okul açtık. Şimdi kaç tane oldu, rakamı bilmiyorum. Yine bu okullara giden öğrenci başına, işbirliği yaptığımız OSB’ye 3 ile 6 bin TL arasında destek veriyorduk. Bu uygulama da devam ediyor ve şu an için verilen destek miktarını bilmiyorum. Nadir Bey ve arkadaşlarının projesi, bunun bir adım daha ötesine geçiyor. Bu anlamda Nadir Bey ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bakanımıza da bu projeyi sahiplendiği için ayrıca teşekkür ederim.”   
 
*
 
İşte, Avcı’nın, “bir takım işler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor” ifadesini, EOSB’nin geçtiğimiz günlerde tanıtımını yaptığı, yukarıda da bahsi geçen ‘teknik lise’ örneğiyle pekiştirebiliriz.
Daha açık bir ifadeyle…
Eğitim Başkenti süreci başlamış; EOSB’nin halihazırda yapıyor olduğu teknik lise de, Eğitim Başkenti projesiyle entegre ilerliyor.
 
*
 
Ha, sadece bu yeterli mi?
Tabii ki hayır.
Bizim beklentimiz çok yüksek.
Mesela, söz verildiği gibi…
Halk kütüphanesi bir an önce bitirilmeli.
Mesela, söz verildiği gibi…
Havacılık merkezi çalışmaları hızlandırılmalı.
Mesela, söz verildiği gibi…
Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Süceaddin Veli gibi Eskişehir’in önemli değerleri derinlemesine araştırılmalı…
Mesela, söz verildiği gibi…
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, Türk Dünyası Eğitim Teknolojileri Geliştirme Merkezi kurulmalı…
Mesela, söz verildiği gibi…
Dijital Kütüphane bir an önce hayata geçirilmeli.
 
*
 
Nabi Avcı’nın bu konuda da tavrı net.
Diyor ki Avcı: Hepsi olacak!
 
*
 
Biz de Eskişehirliler olarak Nabi Avcı’ya güveniyor, şehrimizin daha da ilerlemesine katkı sunacak söz konusu projelerin hayata geçirilmesinde öncü olacağına inanıyoruz.
 
*
 
Bitirirken şunu söylemek istiyorum.
Nabi Avcı, belki, bayramdan sonra, Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti Projesine ilişkin detaylı bir açıklama yapabilir…
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 7 Ağustos 2019 14:39

Türk Dünyası Eğitim Başkentliği kapsamında ; Eskişehir il merkezinde tanıtım mekanı olmayan Yunus Emre'nin , anlatılmasına(tanıtılmasına) ve ilimiz turizmine katkı verecek olan bir Yunus Emre Panorama Müzesi kurulması da , sağlanabilse keşke!

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi