Tersine göç hareketi başlatmalıyız!

Eskişehir’in en büyük nüfusa sahip ilçesi Sivrihisar… Yaklaşık 20.000 kişi yaşıyor Sivrihisar’da … Ardından 15.000 kişilik nüfusu ile Çifteler geliyor.

29 Eylül 2021 08:15
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’in kırsalda en büyük nüfusa sahip ilçesi Sivrihisar… Yaklaşık 20.000 kişi yaşıyor Sivrihisar’da… Ardından 15.000 kişilik nüfusu ile Çifteler geliyor.
Diğer 10 ilçemizin nüfusları ise toplam 60.000 kadar. Aralarında 3000 – 2000 nüfusa sahip ilçeler de var.  
Yani Eskişehir kırsal ilçelerinde Eskişehir merkez ilçelerinin sadece yüzde 10’u kadar insan yaşıyor.
Bırakın merkez ilçe ile kıyas yapmayı merkezde yer alan mahallelerin birçoğu Eskişehir’in kırsal ilçelerinden fazla nüfusa sahip .
Örneğin son yıllarda sıkça gündeme gelen Alpu Belediye Başkanı yaklaşık 10 bin insandan sorumlu iken, Çamlıca Mahalle Muhtarının sorumlu olduğu kişi sayısı yaklaşık 45 bin…
Nereden bakarsanız bakın sağlıksız, yönetişim ve hizmet dağılımı adına mevcut sistemin aksayacağı bir orantısızlık var Eskişehir’de.
 
Pek çok insan bu nüfus dağılımının ezelden beri böyle olduğunu ve Eskişehir’in tarihi boyunca şehir merkez nüfusunun yoğun olduğunu düşünüyor. Hatta Cumhuriyetin ilanıyla Eskişehir’in sanayi kenti kimliğine bürünmesi yüzünden kırsalda nüfusun azaldığını iddia eden temelsiz düşüncelerde var.
 
Ancak yakın geçmişe bakınca durumun öyle olmadığını anlayabiliriz.
1965 yılında. Eskişehirspor’un kurulduğu yıla gidelim. Eskişehir’in şehir merkezinde nüfus 200 bin olmasına karşın kırsalda yaşayan nüfus 215 bin.
Yani bundan 55 yıl önce kırsal nüfusu şehir nüfusundan fazla bir Eskişehir varmış.
Sonrasındaki yıllarda da kırsal nüfus azalmasına rağmen gücünü korumuş.
1970’de toplam nüfusun %46’sı – 1975’de % 42’si – 1980’de % 37’si kırsalda yaşıyormuş.
Ancak 1990’lardan sonra kırsaldan şehre göç hızlanmış, 2000 yılında ise ivme kazanmış.
Şu an ise toplam nüfusun sadece yüzde 10’u kırsal ilçelerde yaşıyor.
 
Evet, ülkedeki pek çok şehirde kırsaldan kente göç ivmesi yüksek. İş, eğitim, sosyal yaşam gibi standartlar nedeniyle insanlar şehirde yaşamayı tercih ediyor.
Tarım, hayvancılık gibi meslekler x,y,z kuşağının ilgisini çekmiyor. Haliyle ufuksuz topraklardan sıkışık bir apartmana devşiren büyük kitleler var.
 
Ancak bu Eskişehir için gerek kırsalın güçsüzlüğü gerek ise şehir merkezinin altyapı, trafik, ulaşım, güvenlik, iş imkânı, sosyal yaşam gibi aklınıza gelen her konuda sıkışmasına ve son zamanlarda yavaş yavaş gettolaşmasına sebep oluyor.
 
Bu yüzden Vali Bey, 7 Milletvekili, Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediye Başkanları, Kırsal İlçe Belediye Başkanları, Milli Eğitim, Sağlık Müdürlüğü, ESO, EOSB, ETO, ETB, Üniversiteler, Mahalle Muhtarları, Kent Konseyi ve şehirdeki güçlü STK’lar hemen herkesin akıl, bilim ve tecrübe ışığında bir araya gelmesi ve geleceğe yönelik planlamalar seferber olması gerekiyor.
 
Çünkü kalkınmak için kırsal nüfusa ve tersine göç hareketine büyük ihtiyaç duyulan bir sürecin içindeyiz.
İnsanlar kırsalda neyi eksik hissediyor. İş sahası mı? Eğitim mi? Tarım ve Hayvancılık getirileri ve yaptırımları mı? Sorun ne, talepler neler iyi belirlenmeli.
Sorun teşhis edildikten sonra da reçete yazılmalı. En azından bu göçü durdurmak için eldeki imkan ve olanakların kapasitesi sonuna kadar kullanılmalı diye düşünüyorum.
 
EOSB ve ESO’nun yatırım teşvikleri, Üniversitelerin meslek yüksekokulu veya yerleşke desteği vermesi, yerel yönetimlerin kültür, sanat adına yapacağı projeler, milli eğitim ve gençlik spor müdürlüğünün ilçe yatırımlarına ağırlık vermesi gibi nice düşünce kolayca hayata geçebilir.
 
Çünkü bugünü düşüne düşüne bugünün gerçekleri ile boğuşur hale geldik. Biraz da 10-20 yıl sonrasını düşünelim. Başlatıp sonucuna bizim imza atmayacağımız ve oy kaygısından uzak bir sorumlulukla çalışalım değil mi?
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi