TEİ ve TÜRASAŞ o işi çözer

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve beraberindeki heyet, Eskişehir'in ve Türkiye'nin gururu olan TEİ'yi ziyaret etmiş

21 Temmuz 2022 08:47
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve beraberindeki heyet, Eskişehir'in ve Türkiye'nin gururu olan TEİ'yi ziyaret etmiş. Mahmut Akşit yönetimindeki TEİ son zamanlarda birbiri ardına elde ettiği başarılarla adından tüm dünyada bahsettiriyor. Ülkemizin milli savunma sanayisine ve TEİ gibi üst düzey motorlar üreten kurumlara çok ihtiyacı var. Yeni nesil İHA'ların yanı sıra Hürjet uçaklarında da kullanılabilecek TF6000 projesi hakkında bilgi alan Dönmez, TEİ'nin diğer projelerinden de övgüyle bahsederek hislerimize tercüman olmuş.

Ben inanıyorum ki TEİ, şu yılan hikayesine dönen Altay Tank projesine de son noktayı koyacak ve, "Siz çekilin. Biz o işi de hallederiz ağbi" diyerek bu tankların da motorlarını üretecektir. Profesör Akşit ve arkadaşlarına güveniyoruz.

Şimdi biraz şu Altay'dan bahsedelim. 1990'lı yıllarda ülkemizde bir tank ihalesi açıldı. İhaleye Fransız, Amerikan, Alman, İngiliz ve Ukraynalılar katıldı. Amaç Türkiye'de patent altında, ancak tepeden tırnağa yerli üretim bir tank yapmaktı.

Sonra AK Parti iktidara geldi. "Biiiizzzz, yüzde 100 yerli ve miilliiii" dönemi başladı. Yani işin özeti "Altay diye bir tank yapacağız. Çok süper milli bir tank olacak" denildi, zaten yapılacak tanklar üretilmedi ve bilin bakalım ne oldu? Hiçbir şey üretilmedi.

Bu arada yeri gelmişken belirteyim. Altay denilen ve zaten ortada olmayan tankların tasarımı Güney Kore, kompozit zırhı Alman, topu İngiliz ve paletleri de Katar malı... Yani ortada yüzde 100 yerli ve milli olan bir tak palavralarımız var.

21 yılı hoş, ama bomboş konuşarak heba ettik. Şimdi bu hayali tankın motorunun bile nasıl olacağı tam olarak bilinmiyor. 21 yıldır ne zaman sorulsa "1 – 2 seneye o iş tamam" diyorlar. Denemesi bedava; İnanmazsanız yine sorun. Alacağınız cevap aynı olacaktır...

TEİ'nin daha önceden ürettiği 1400 Beygir gücündeki bir motoru tanklar için kullanmak mümkün. Dünyada uçak motorlarının tanklarda kullanıldığının çok örnekleri var. Mesela Amerikalıların tankları uçak motoru kullanıyor. Özetlemek gerekirse ben TEİ'nin Altay tankları için motor geliştirebileceğine inanıyorum. Ancak bir motorun Ar-Ge'sini yapmakla onu seri olarak üretmek başka şeyler. Bildiğim kadarıyla Altay Tankları 250'şerlik partiler hâlinde 1.000 tane üretilecek ki, bu da haftada 5 tane motor üretmek anlamına gelir. TEİ bu yükün altından kalkar mı? Şüphelerim var.

Ancak bu tarz motorları Eskişehir'de TEİ ile ortaklaşa üretebilecek bir başka kurum var. Daha doğrusu "Bildiğimiz kadarıyla" var. O kurumun da eski adı TÜLOMSAŞ...

Neden mi "Bildiğimiz kadarıyla TÜLOMSAŞ yapar" dedim? Çünkü Türkiye'nin pek çok kurumu gibi TÜLOMSAŞ da kendi kendine çürüdü. Memleketi saran uğursuzluk dalgası, TÜLOMSAŞ'ın da üzerinden tren gibi geçti. Şimdiki adı TÜRASAŞ olan bu kurumun yandaş kadroları istihdam ettiğini çok iyi biliyoruz. Ancak 2'inci Abdülhamid zamanından kalan bu köklü kurumun pancar motoru bile geliştirebileceğine şüphelerimiz var.

Eğer ki Bülent Ecevit – Devlet Bahçeli Hükûmeti devam etseydi, Türkiye 20 sene önce kendi tankını kendi üretmeye başlamıştı. Hatta Fransızlarla anlaşılsaydı, bu tankların motorları da TÜLOMSAŞ'da üretiliyor olacaktı.

Ancak "Eski Türkiye" mazide kaldı. Umarım "Boş laf üreten" değil, adam gibi iş üreten bir yönetim anlayışına tez zamanda kavuşuruz. İşte o zaman Eskişehir'in iki güzide kurumunun işbirliği içinde tank motoru bile ürettiğini görebiliriz. Hem milli bir tank motoru üretmekle gurur duyarız, hem de Eskişehir ekonomisini şaha kaldırırız. Ben karamsar değilim. Güzel günlerin geleceğine inanıyorum.

 

İlçeler sosyalleşecek

Eskiden açık hava sinemaları kurulur, zaten ciddi bir sosyal yaşamı olmayan vatandaşlar ise bu sinemaları doldururmuş. 1970'li yıllarda televizyonların yaygınlaşmasıyla birlikte bu gelenek de zaman içinde yok oldu. Ancak bu yok olan geleneği ayakta tutmaya çalışanlar da var. Büyükşehir Belediyesi gibi mesela... Pandeminin de kalkmasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi bu sene 12'incisi düzenlenen açık hava sinema gösterilerine devam edecek. Böylece imkanların kısıtlı olduğu ilçelerimizdeki vatandaşlarımız da sosyalleşme imkanı bulacak ve hoşça vakit geçirecek. Sanata her dâim önem veren Büyükşehir  Belediyesi'ni tebrik ederiz.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Asım 21 Temmuz 2022 11:31

Pandemi göz ardı edilmemeli, 6. dalganın pik yapmak üzere olduğunu duymayan kaldımı?

1 2 Cevap Yaz
eses 21 Temmuz 2022 09:25

ÖRDEKLER ANKARA'DA KORUMA ALTINA ALINDI Park görevlileri tarafından müsaade edilmeyince tekrar ördeklerle eve dönen Zuheyri, kendisine ulaşan ekiplerden, ördeklerin korunma altına alınmasını istedi. Bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı HAYDİ ekipleri, veteriner eşliğinde ailenin yanına giderek ördekleri teslim aldı. Söz konusu ördeklerin, HAYDİ ekiplerince uygun koşullarda Ankara'ya getirildiği öğrenildi. Ördekler, daha sonra Gölbaşı ilçesindeki Vilayetler Evi'nin bahçesinde koruma altına alındı. Ördeklere, Gölbaşı Vilayetler Evi'nin bahçesindeki diğer hayvanlarla birlikte bakılacağı öğrenildi.

3 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi