Ahmet Ataç 15 02 2024

Taşeron işçilere verilen kadrolar ile ilgili akla gelen sorulara cevaplar

Tufan Çakır yazdı

9 Aralık 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Tüm kadro bekleyen taşeron işçilerimize kadro verilmesiyle ilgili müjdeli düzenlemeler geçen hafta açıklandı. Biraz geçte olsa düzenlemenin bitmesi ve uygulamanın gene önümüzdeki yıla sarkması biraz manidar gözüküyor. Çünkü bu söz, iktidar partimizin son seçim vaatlerinden biriydi. Sonuçlanmasının yeni seçim zamanına kadar uzaması; düşünülmesi gerekli bir olay olarak görüyorum. Ancak zararın neresinden dönsek kardır diyorum ve konumuza dönüyorum.
Taşeron işçilere verilecek olan kadrolar ile ilgili açıklamalar çok ayrıntılı bir şekilde açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Çalışma Bakanımız Sayın Julide Sarıeroğlu konuyla ilgili genel açıklamalarını yaptılar. Tekrar tekrar bu açıklamaları buradan bir daha yazmayacağız. Köşemize özgü herkesin anlayacağı şekilde kafalarımızda oluşacak sorulara cevaplar arayacağız.
Bu düzenleme 2018 yılın da yürürlüğe girecek, tabi bunun uygulanması 2018 yılının ikinci altı ayına kadar sürebilecek.
Taşeron kadrolardan kamuda ve belediyelerde tam zamanlı çalışanlar yararlanacak ve bu yararlanacakların sayısı 900 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeyle düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin hiç bir şart olmaksızın 657‘ye tabi 4D kapsamında işçi statüsünde çalışmalarının sağlanması.
400 bini belediyelerde çalışıyor. Bu işçilerde belediyelerce ve il özel idarelerce oluşturulacak iktisadi teşekküllerinde işçi statüsünde çalıştırılacaklar.
Mevsimlik geçici işçilerin çalışma süreleri de 5 ay 29 günden 9 ay 29 güne çıkarılmasına karar verilmiş.
Ayrıca 4C kapsamında olanlar da istedikleri taktirde 4B kapsamına geçebilecekler. Ancak 4B kapsamında çalışanların şartlarını sağlamak koşulu ile.
Yani kısaca: Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.  
Taşeron kadro sözleşmeleri 3'er yıllık olacak.
Taşeron işçilerin kadro durumu belediyeler ve kamu kanadında farklı olacak. Kamuya geçişte sınav yapılacak. Bu sınavın KPSS gibi olmayacağı çok basit bir sınav olacağı söyleniyor. Ayrıca sınavı geçenler güvenlik soruşturmasından geçirilecek.  Ama sonuç olarak bir sınav var. Bu sınavı geçemeyenler veya güvenlik soruşturmaları olumsuz gelen işçiler kadroya da alınmayacaklar.
Taşeron işçiler kadroya alınmak için devlet memurluğuna atanmada gereken şartları taşıyacak.
Yaş sınır emeklilikle bağlantılı olacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi bu kadrodan yararlanamayacak. Ama emekliler şöyle çalışabilir. Herhangi bir iş yerinde sosyal güvenlik destek pirimi ödeyerek çalışabilirler.
Kadroda şartlardan biri de tarihle ilgili. Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.
Hak sahipleri mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.
Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.
Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra hakları toplu sözleşmeyle belirlenecek.
Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecekler.
Dilimiz döndüğünce taşeron işçilerimizi ilgilendiren bu önemli konu ile ilgili aklımıza gelebilecek sorulara cevap vermeye çalıştık. Unutmamak gerekir ki bu düzenlemenin geçen seçimler de hemen uygulanacağı sözü ile bu günlere gelmiş bulunuyoruz.
Yazımızı, bu kanunun da önümüzdeki yıl çıkacağı ve uygulanacağı düşünülürse, konunun daha fazla uzatılmadan, biran evvel hak sahiplerine vaat edildiği gibi, herkesi memnun eden bir anlayışla kanunlaşması ve uygulanmasını dileyerek bitirelim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi