Su bedava olmalı!

Ali Baş yazdı

12 Temmuz 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı, pek kamuoyunun önüne çıkmıyor. Gazetecilerle pek konuşmuyor, ama vatandaşla diyaloğu iyi…
Kalabak suyuna yapılan zammın ardından, gözler ESKİ Genel müdürüne çevrildi. Suya niçin zam yaptıklarını yazılı bir açıklama ile kamuoyuna anlatmaya çalıştı. Ama zam bu!
Hiçbir zaman hoş karşılanmaz!
Kendisiyle kısa bir süre sohbet ettik.  Şebeke suyuna da zam gelecek mi?
Ne düşünüyor?
-Son 3 yılda şebeke suyuna toplam yüzde 10 zam geldi. Yeni bir düzenleme isteyeceğiz. Buna genel kurul karar verecek? Bizim tek gelir kaynağımız su faturaları. Bu gelir kaynağı sayesinde halka hizmet götürüyor, başka nasıl götürebiliriz.
-Genel kurulda istediğiniz artış çıkar mı?
-Bakın benim kişisel görüşüm suyun bedava olmasından yana. İnsanlar suya para ödememeli. Havaya para ödemiyorsak, suya da ödemeyelim…
-Şebeke suyunun fiyatını Türkiye ile kıyaslarsak Eskişehir’in durumu ne?
-Net olarak söyleyeyim Türkiye genelinde en ucuz 3. Şebeke suyu vatandaşa ulaştırıyoruz. Ama işin içine siyaset girince Türkiye’de farklı fiyatlar ortaya çıkıyor. Bence şebeke suyunun ücretini devlet belirlemeli. Böylelikle bu su ücretleri konusunda siyaset yapılması da gündemden çıkmış olur!
-Bir de şöyle bir eleştiri var. Musluklardan akan su içilemiyor, vatandaş kalabak suyuna mecbur kalıyor!
-Eskişehir’de musluklardan akan su içilebilir. Ancak Eskişehir bir kültürü var. Vatandaşımız Kalabak suyuna alışmış başka suyu içmiyor ki, şebeke suyunu içsin…
 
KALABAK EVLERE
KADAR GİDİYOR!
 
12 litrelik Kalabak damacana suyun fiyatı 2,75 TL’ydi. Artık 3,50 TL’ye oldu.
ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı’ya sorduk. 75 kuruşluk zam neden kaynaklanıyor?
-Dolar ve Euro’daki yükseldi. Damacana üretiminde kullanılan ham madde fiyatları ile personel ücret arttı…
-Zammı daha az yapamaz mıydınız?
-Eskişehir piyasasındaki diğer suların fiyatlarına bakın. 19 litrelik damacana suları 8 TL ile 13,5 TL arasında değişiyor. Litre hesabı yaparsak piyasadaki en ucuz su 42 kuruştur. Kalabak suyunun son zamla litresi 29 kuruş!
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de bir suyu var. Daha ucuz olduğu söyleniyor?
-Evet onların da bir suyu var. 19litresi 9 lira! Kalabak suyundan ucuz değil!
-Bir de şöyle bir eleştiri var. Diğer sular evlere kadar gidiyor deniyor?
-Komik bir eleştiri! Kalabak suyunu herkes kendi mi alıyor. Damacanalar evlere kadar sakalarla yıllardır götürülüyor.
-Peki siz Kalabak suyunu sakalara kaç liradan veriyorsunuz?
-1.85 liradan veriyoruz! Bir de atladığımız bir konu var. Kalabak suyuna vatandaşın ödediği devlete geliyor. Daha sonra da hizmet olarak vatandaşa geri dönüyor.
 
HEM SAĞLIKLI HEM UCUZ!
Kalabak suyu, Sağlık Bakanlığı ekipleri tarafından periyodik olarak denetleniyor. Bu denetimler sonunda da belli aralıklarla en sağlıklı ve temiz su listeleri yayınlanıyor…
-Kalabak suyunun Türkiye sıralamasındaki son durumunu nedir?
-Türkiye genelinde ikinci sıradadır.
-Diğer sular!
-Liste internette var tüm vatandaşlarımız erişebilir. Hangi su markasının kaç puan aldığı yazılı. Bir çok su markasının eksi puan aldığının görürsünüz…
 
KIRSALDA SU KESİNTİLERİ!
 
Köyken mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde çok sık su kesintisi şikayeti geliyor…
Bu konuyla ilgili şikayetler size de ulaşmıştır. Neden oluyor?
-Bu yerleşim yerlerinde vatandaş bahçe yapıyor. Domates salatalık ekiyor. Şebeke suyu ile sulama yapıyor. Haliyle o bölgede su yetmiyor. Kışın hiç şikayet gelmiyor. Çünkü sulama yapılmıyor. Bana şikayette bulunan bir muhtarı yağmur yağdığı saatte aradım. “Su kesintisi var mı?” diye sordum. “Kesinti yok” yanıtını alınca “Çünkü şu anda sulama yapmıyorsunuz su ondan kesilmiyor” yanıtını verdim…
 
SU FAKİRİYİZ!
ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı, suyla ilgili önemli bir bilgi veriyor:
-Avrupa’da 1 kişi yılda 10 bin m3 su tüketiyor. Bu rakam bizde 1200 m3. Türkiye sanılanın aksine su fakiri bir ülke! Meteoroloji bir kuraklık haritası çıkarmış! Haritaya göre 2040 yılına kadar kademe kademe kuraklık olacak.
-Ne yapılmalı? Nasıl önlem alınmalı?
-Kayıp ve kaçaklar en aza indirilmeli. Biz bu konuda önemli çalışmalar yaptık. Kayıp kaçak oranını yüzde 26’ya düşürdük. Türkiye ortalamasının yüzde 50. Bizim sistemimizi Kocaeli ve Sakarya örnek aldı!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
kenar mahalleli 12 Temmuz 2018 22:17

2019 yılında üç belediyede de değişim ve yenilenme olacak gibi görünüyor yeni seçilecek başkanın 20 yıldır yapılamayan şebeke suyunu kısa sürede içilebilir hale getirdiğini eskimiş paslanmış şebeke hatlarının yenileneceğini kalabak suyunun ucuzlayacağını çevre illere bile ticareti yapılacağını görürüz gaziantep belediyesi örnekdir dağları delerek kahramanmaraşdan içilebilir su getirdiler el insaf beş nufuslu bir aile eskişehirde sadece 200 _250 tl içme ve şebeke suyuna para veriyor damacanaların naylonu ve plastiği dolarla ithal ediliyorda balmumu eskişehirdemi üretiliyor

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi