Şov yapmayın gerekeni yapın!

Deprem gibi büyük olayların ardından özellikle bizim ülkemizde ‘hep’ aynı şeyler konuşulur. X isimli jeolog günler öncesinden söylemişti… Y isimli deprem uzmanı uyarmıştı… Z isimli kahin deprem tahminini yine tutturdu…

21 Şubat 2023 10:20
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Deprem gibi büyük olayların ardından özellikle bizim ülkemizde ‘hep’ aynı şeyler konuşulur. X isimli jeolog günler öncesinden söylemişti… Y isimli deprem uzmanı uyarmıştı… Z isimli kahin deprem tahminini yine tutturdu…
Biz bugün baktığımızda özellikle son günlerin en çok konuşulan isimlerinden Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün 11 Nisan 2022’de Ereğli’de yaşanan 4,4’lük deprem sonrası “Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum” dediğini hatırlıyoruz.
İYİ Parti Kahramanmaraş İl eski Başkanı Ahmet Çabukel’in 6 ay önce yaptığı basın açıklamasında, “Uzmanlar 7 şiddetinin üzerinde bir deprem bekliyoruz diyorlar. Biz de buna istinaden bilim adamlarının söylemiş olduğunu Sayın Valimiz başta olmak üzere Kahramanmaraş’ın Büyükşehir Belediye Başkanına, kıymetli belediyelerimize, AFAD Bölge Müdürlüğümüze, Kahramanmaraş’ın altyapısından sorumlu her kimse onlara buradan sesleniyoruz; Kahramanmaraşlı depreme hazır değil!” ifadelerini kullandığına şahit oluyoruz.
Gezegenlerin dizilimine göre deprem tahminlerinde bulunan Frank Hoogerbeets adlı araştırmacının, Kahramanmaraş depremini 2 önceden yazmış olmasını konuşuyoruz…
Yani gerek uzmanlardan, gerekse konuyla az çok ilgisi olan kişilerden defalarca gelen uyarıları asla gündemimize almamakla beraber konunun ciddiyetinin hala farkına varamıyoruz!
Sıradaki depremi heyecanla (!) bekliyoruz adeta! Daha önce ısrarla kulaklarımızı tıkadığımız uzmanlara şimdilerde soruyoruz; “Sıradaki deprem nerede olacak? İstanbul Depremi ne zaman?”
Uzmanlar ise kahin olmamaları nedeniyle elbette bir tarih vermiyorlar. Ama çok yakında olduğunun altını çiziyorlar. Büyük kayıplar yaşanacağını, bu depremlere hazır olmadığımızı haykırıyorlar. “Dinleyin bizi, önleminizi alın” diyorlar.
Neyi bekliyoruz?
Depreme dayanıklı binalar için, teknolojinin nimetlerinden faydalanmak için (çok kısa süre önce afet uyarısı veren uygulamalar gibi), gerekli eğitimleri halka vermek için, deprem anında ve sonrasında planlı olabilmek için, toplanma alanlarını belirlemek için, kaçış yollarını oluşturmak için neyi bekliyoruz?
Hatırlayın, 3 ay önce ülke genelinde deprem tatbikatı yapılmıştı. Aynı anda televizyonlardan anons verilmiş, telefonlara da uyarı SMS’i geleceği söylenmişti. Kimisine uyarı geldi, kimisine gelmedi, kimisine de birkaç saat sonra geldi. Bakanlar, Valiler, başkanlar masaların altında pozlarını verdi. Farkındalığın artırılacağı ve eksikliklerin görüleceği söylendi. Öncesinde ve sonrasında özellikle halkın amacına uygun gerçekleştirmediği tatbikatın ekmeği yendi. Şov güzeldi.
3 ay geçti, toplu tatbikatın T’sinin işe yaramadığı bir tokat gibi çarptı yüzümüze. Keşke gerçekten farkındalık yaratılabilmiş olsaydı, keşke eksiklikler görülüp tamamlanmış olsaydı, keşke hazır olsaydık!
Uzmanlar yine uyarıyor, depremler geliyor! Bize şov değil çözüm gerek!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ÜLKÜCÜ 21 Şubat 2023 14:12

Evet kentsel dönüşüm projelerini mahkemelerden iptal ettirip sonrada mahallenin ortasında kutlama Programı yapanlar yargılansın.

1 3 Cevap Yaz
Nurullah 21 Şubat 2023 10:34

Eskişehirde ne gibi hazırlık var. Cadde ve sokaklarımız ne durumda ?

1 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi