Sorumsuz sorumlular

Türkiye’de insan sağlığına pek de önem verilmediğine itirazı olan yoktur herhalde

2 Ağustos 2019 08:37
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Türkiye’de insan sağlığına pek de önem verilmediğine itirazı olan yoktur herhalde. Bu konudaki en yakın örnek, Eskişehir’e ısrarla kurulmak istenen kömürlü termik santral. Her neyse, bu konuyu sıkılıkla işlemeye devam edeceğiz…
 
*
Son dönemde, Türkiye’de önü alınamaz biçimde hızla yayılan bir iş alanı var. Nargile kafeler! Ancak gelin görün ki büyük bir kısmının uygunluk ve sunum belgesi yok. Daha net bir ifadeyle söylersek, söz konusu mekanlarda kaçak hizmet gerçekleştiriliyor.
 
*
 
Nargile deyip geçmeyin. Tütünü nereden geliyor? Terör unsurları ülkemize 
sokmuş olabilir. Ya da kaçakçılar tarafından sınırdan geçirilmiş olabilir. Dahası, sağlıklı mı sağlıksız mı? Mesela en tehlikelisi aromalı tütünler. Ciddi anlamda kanser tehdidi taşıyan tütünler bunlar. Kısacası, tüm bunlardan yola çıkarak şu soru sorulmalı: Bu tütünler sertifikalı mı değil mi?
 
*
 
Bahse konu olan soruna ilişkin belediyelerden aldığım bilgiye dayanarak şunları aktarmak istiyorum...
 
*
Nargile satan mekanlarda, belediyelerin pek de söz hakkı yok. Uygunluk Belgesini belediyeler, Sunum Belgesini ise İlçe Tarım Müdürlükleri veriyor. 
Bu noktada belediyelerin verdiği Uygunluk Belgesinin tek esprisi, tütünün açıkta satılıp satılmadığının kontrolünü sağlamak. İlçe Tarım Müdürlüklerinin verdiği Sunum Belgesinin amacı ise tütünün kaçak olup olmadığının, numune alınıp yine tütünün sağlıksız olup olmadığının kontrolünü sağlamak. Tabii söz konusu kurumların, yani belediyelerle tarım müdürlüklerinin ciddi bir iş birliği yapıp yapmadığı tam bir muamma.
 
*
 
Belediyeler kısa süre önce sorunun çözümüne ilişkin Valiliğe, Emniyet Müdürlüğüne, Ticaret Odasına gitmiş ve brifing vererek çözüm istemiş. Ancak gelin görün ki herhangi bir çözüm buluna
mamış. Hatta Ticaret Odası, sorunun Ankara’da çözüleceğini söyleyerek noktayı koymuş.
 
*
 
Peki, Ticaret Odası neden Ankara’yı işaret etmiş olabilir? Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılında, “Meskenler ruhsatlandırılamaz” şeklinde bir karar alınmış. Özellikle tarihi Odunpazarı Bölgesindeki nargile kafelere baktığımızda, çoğu mesken. Bakanlık kararına göre ruhsat verilemiyor. Hadi bir şekilde dolambaçlı yollardan ruhsatlandırıldı. Ancak bu sefer de İlçe Tarım Müdürlüğünün vereceği Sunum Belgesini alamayacak. Çünkü sunum belgesi alabilmesi için ruhsat alanının yüzde 51’i açık alan olmak zorunda! Şimdi, Odunpazarı’ndaki nargile kafeleri bir gözünü
zün önüne getirin. Açık alanı olmayan nargile kafeler bile var. Tabi Odunpazarı tarihi bölgede yaşanan mesken sorunu, yoğun olmasa da Tepebaşı ilçesinde de mevcut.
 
*
Özetle… Herhangi bir yerde, herhangi bir kafe açan çoğu işletmeci, hiçbir başvuru yapmadan, bu karışıklıktan faydalanarak müşteriye dayıyor nargileyi. Çünkü denetim yok! Karmaşa ise çok!
 
*
 
Şimdi konunun sorumlularını baştan aşağıya sıralayalım ve görevlerini hatırlatalım.
 
*
Sorumlu kurumlar: Eskişehir Valiliği Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü
Eskişehir Vergi Dairesi Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Eskişehir Ticaret Odası
 
*
 
Bu kurumların görevi: Halk sağlığını korumak, kaçakçılığı önlemek, vergi kaçırılmasının önüne geçmek.
NOT: Okuduğunuz yazıyı, 11 Aralık 2017’de kaleme almıştım. İş, iyice çığırından çıktığı için, bir kez daha yayınlama gereği duydum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi