Sokak toplayıcıları sorununa çözüm önerisi

Odunpazarı Belediyesi ile Benli Geri Dönüşüm firması arasındaki sözleşme ‘tarafların anlaşamaması’ nedeniyle sonlandırılmıştı

6 Kasım 2019 08:38
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediyesi ile Benli Geri Dönüşüm firması arasındaki sözleşme ‘tarafların anlaşamaması’ nedeniyle sonlandırılmıştı.
 
*
 
Dün bu sütunlarda, suçlu aramanın lüzumsuz olduğunu, her iki kurumun da mağduriyet yaşadığını ifade etmiştim.
 
*
 
En büyük mağduriyeti ise Odunpazarı sakinlerinin yaşadığını her halde söylememe gerek yok.
 
*
 
Mağduriyetin nedeni belli: Büyük çoğunluğu Suriyeliler olan ve bir bölümü de Roman vatandaşların oluşturduğu sokak toplayıcıları!
 
*
 
Söz konusu mağduriyeti çözecek olan kurumlar da belli: Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Defterdarlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumumuz.
Bu kurumlar, belediye ve ilgili firmayla eşgüdüm halinde çalışıp sorunu çözebilirler.
 
*
 
Ancak söz konusu sorun Türkiye’nin sorunu.
Türkiye’de çözülemediği gibi, Eskişehir’de de maalesef çözülemiyor.
Üstesinden gelmek adına bir takım önlemler alınıyor, fakat yeterli olduğu söylenemez.
 
*
 
Bu noktada Ankara’nın Çankaya Belediyesi, önemli bir projeye imza attı!
Nedir o proje?
Anlatayım…
Belediye ve belediyenin çalıştığı geri dönüşüm şirketleri sokak toplayıcılarıyla başa çıkamayınca, onları işe almaya karar vermiş!
Sokak toplayıcılarının çoğu bu uygulamayla beraber, belediye güvencesi altında sigortalı bir biçimde geri dönüşüm işçiliği yapıyor.
 
*
 
Bu sayede geri dönüşüm işçileri hem daha fazla para kazanıyorlar, hem SGK’dan faydalanabiliyorlar, hem mesaili çalışıyorlar, hem de önceden yaşadıkları tehlikelerle baş etmek zorunda kalmıyorlar.
 
*
 
Evet…
Çankaya Belediyesi böyle bir uygulamaya imza attı, ancak genişletmekte zorlanıyor; ilgili bakanlıktan destek bekliyor.
Birgün gazetesinden Mahir Bağış’a konuşan Çankaya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kudret Altuntaş şunları söylüyor:
 
DÖNÜŞÜM TESİSLERİNİ YAYGINLAŞTIRMALI
“Bu projeyi toplumsal ve sağlıklı kentler kapsamında ilk defa biz başlattık. Tonlarca kâğıt, karton, plastik, metal ve cam gibi ürünleri geri dönüştürerek büyük tasarruflar sağladık. Fakat ilçe belediyesi olduğumuz için projeyi büyütmekte zorlanıyoruz. Bakanlık inisiyatif alıp dönüşüm tesislerini yaygınlaştırmalı. Dünyanın doğal kaynaklarının hızla tüketilmesine karşı geri dönüşümü büyütüp geleceğe yaşanabilir kentler bırakmalıyız.”
 
*
 
Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden Dinçer Mendillioğlu da “Projenin sosyolojik, ekonomik ve ekolojik yönleri var. Kaçak olarak değerlendirilen kâğıt toplayıcıları artık bir meslek icra ediyorlar. Bu proje okyanusta bir damla fakat yaygınlaşması gerekli” şeklinde konuşuyor.
 
*
 
Her iki isim de doğru söylüyor.
Belediye ve dernek, söz konusu sorunu elinden geldiğince çözmeye gayret gösteriyor.
Ancak bu sorunu kökünden çözebilecek kudret devletimizde.
 
*
 
Şimdi…
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ‘evde ayrıştırma ve toplama’ ekseninde bir uygulamayı Odunpazarı’na kazandırmak istiyor.
Bu noktada ciddi mesai harcıyor ve araştırma yapıyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse zor bir uygulama; zira yüzbinlerce Odunpazarılıya bu anlamda bilinç kazandırılması gerekiyor.
Yani, bu düşünce çok güzel ve imkansız değil; ancak uzun sürede rayına oturacağı için sancı çekileceği aşikar.
 
*
 
O halde Odunpazarı Belediyesi, Çankaya Belediyesinin uygulamasından faydalanabilir.
Yeni anlaşacağı dönüşüm şirketinde, sokak satıcılarının istihdam edilmesini sağlayabilir.
En azından, ‘evde ayrıştırma ve toplama’ yöntemi sağlıklı bir biçimde uygulanana kadar.
 
 
  
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ukab UKABE 6 Kasım 2019 12:07

Belediye asli görevini yap(a)mıyorsa neden devlet kurumları göreve denilir ki.O zaman belediyeye ne gerek var demezler mi.Belediye bu işin koordinasyon ve takibi ile görevlidir.

0 0 Cevap Yaz
Mehmet Akut 6 Kasım 2019 10:51

Merhaba, bu bahsettiğiniz aslında ilk bakışta uygun bir çözüm olarak görünüyor. Ancak sokaklarda bu işi yapan kişilerin böyle bir beklentisi yok. Siz gidip onlara gel sigortalı çalış dediğinizde bile sizi reddediyor. Çünkü onlar kendilerinin patronları. Roman vatandaşlar neyse de Suriyelileri nasıl işe alacağız ayrıca? Dolayısıyla bu çözüm önerisi ne yazık ki geçerli değil. Bu işin ardındaki sorun zaten kişilerin vergi ödememek istemesi. Ne toplayıcı ne de ondan atık alan tesis vergi ödemek istemiyor.

0 6 Cevap Yaz
Ahmet Adalı 6 Kasım 2019 09:47

En büyük mağdur Odunpazarı sakinleri değil “ Doğa ve Çevre”. Kağıt,csm,metal ve plastikleri çöpe attıkça içimizden bir parça gidiyor.

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi