Prof.Dr. Alper Çabuk

Sığamadığımız gezegen

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

20 Mart 2017 09:33
A
a
Sütiş Eskişehir
Birleşmiş Milletler’in en başarılı olduğu alanlardan birisinin Dünya genelinde yaşanan açlıkla mücadele olduğunu söyleyebiliriz. 1990’lı yıllardan itibaren etkin şekilde başlattıkları açlıkla mücadele programları yardımıyla açlıkta bir gerileme söz konusu. Ancak bu gerilemeye rağmen rakamlar yine de çok içi açıcı değil. Halen Dünya’da her dört kişiden birisi yetersiz besleniyor. Açlık ve açlıkla ilintili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yarısından fazlasını beş yaş altındaki çocuklar oluşturuyor ve geçen her saatte ortalama 300, her yıl ise ortalama 2 milyon çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Önümüzdeki yıllarda küresel iklim değişiklikleri, artan doğal afetler, Dünya genelinde yaşanan bölgesel çatışmalar ve savaşların da etkisiyle, gıda güvenliğine dair kötüye gidiş kaçınılmaz hale geliyor. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan rapor bunu doğrular nitelikte.
Rapora göre yerel üretimlerdeki düşüş, insani ve ticari ithal ürünlerinin parçalanması, artan gıda ve petrol fiyatları, işsizliğin aşırı yükselmesi, gelir kaybı, gıda yardımı sağlayan BM kurumlarının görece daha düşük kaynaklara sahip olması, kamu hizmetlerinin ve sosyal güvenliğinin çökmesi daha kötü bir gıda güvensizliği ortamına yol açan başlıca faktörler. Yine aynı rapora göre sadece Yemen’de halkın üçte ikisi açlıkla karşı karşıya ve acil geçim yardımına ihtiyaç duyuyor. Gıda güvensizliği seviyesi bakımından yaklaşık 17 milyon insanın “acil durum” veya “kriz” durumunda olduğu Yemen, Dünya’nın en kötü açlık krizlerinden biriyle karşı karşıya. BM’nin yayınladığı rakamlar Haziran 2016'dan beri yüzde 21 artışa işaret ediyor ve Acil Gıda Güvenliği ve Beslenme Değerlendirmesi'nin Şubat 2017 bulgularının altını çiziyor. Buna göre Yemen’de 2 milyonun üzerinde çocuk akut kötü beslenmeden etkileniyor ve bunların 462 bini ağır ve keskin kötü beslenme (SAM) aşamasında bulunuyor. Yemen'deki Birleşmiş Milletler insanların giderek artan ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım organizasyonlarına bölgeye yardım ulaştırabilmesi için önkoşulsuz ve sürdürülebilir erişim sağlanmasının kolaylaştırılması için taraflara çağrı yapıyor.
……………………………..
Diğer taraftan Dünya genelinde bölgesel çatışmaları istikrar getirme vaadleriyle tetikleyen süper güçlere bir bakalım. Örneğin istatistiklere göre Almanya’da kişi başı ortalama 80 kilo gıda maddesi çöpe atılıyor. İngiltere’de gıda israfı ortalaması 20 milyar dolar dolaylarında. Dünya genelinde gıda maddelerinin yarısı israf oluyor ve her yıl Dünya genelinde 4 milyar ton gıda maddesi üretildiği düşünülürse, bunun 2 milyar tonu çöpe atılıyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de çöpe atılan yiyeceklerle bir milyardan fazla insan yani Dünya’daki açlıkla mücadele eden insanların tümü beslenebilir.
……………………………..
Şimdi sorarım sizlere, bu Dünya’ya neden sığamıyoruz ve bu Dünya neden biz insanlara yetmiyor? Nedeni çok basit, insan olma erdemine sahip olmadığımız için, yardımlaşmayı, paylaşmayı, başkasının sorunlarını umursamadığımız için… İhtiyacımız olmasa da, başkalarının hayatları pahasına hep daha fazlasını istediğimiz için… Kısaca bu gezegeni biz insanlara, biz insanlar dar ediyoruz… Başkası değil…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi