Şehrin yükselen yıldızı: ESTÜ

18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesi’ndeki bazı birimlerin aktarılmasıyla kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), kuruluşunun ardından sadece iki yıl geçmesine rağmen birbirinden farklı alanlarda gösterilen üstün performanslarla adını duyurmayı başardı

22 Kasım 2020 10:26
A
a
Sütiş Eskişehir
Hilal Köver ile Hayat Arası 22 11 2020
18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesi’ndeki bazı birimlerin aktarılmasıyla kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), kuruluşunun ardından sadece iki yıl geçmesine rağmen birbirinden farklı alanlarda gösterilen üstün performanslarla adını duyurmayı başardı. Bünyesinde barındırdığı imkanlar, eğitim kalitesi ve akademik kadrosuyla ülkemizdeki pek çok üniversiteyi geride bırakan ESTÜ, medya çalışmalarıyla da göz dolduruyor. ESTÜ Aktif ve ESTÜ Radyo da kurumsal medya çalışmalarından… ESTÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç’ı hem daha yakından tanıdık hem de ESTÜ Aktif ve ESTÜ Radyo’yu konuştuk. Şimdi söz Abidin Hoca’da…

Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Ben Eskişehirliyim. İlk, orta ve lise öğrenimimi Ankara’da tamamladım. Sonrasında Anadolu Üniversitesi Fizik bölümünde öğrenime başladım. Mezun olduktan sonra sırasıyla araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görevimi sürdürüyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde şu an Sayın Rektörümüzün kurumsal iletişimden sorumlu danışmanı olarak görevimi devam ettiriyorum.

ESKİLERE DAYANAN BİR HİKAYE
Fizik eğitimi görmenize rağmen neden radyoculuk ile ilgili çalışmalara da ilgi duydunuz?
Bu çok eskilere dayanan bir hikaye aslında. 1990’lı yılların başında daha üniversitede 3’üncü sınıf öğrencisiydim. Tabi her öğrenci gibi biz de para kazanmak ihtiyacı hissediyorduk. Radyo işi tesadüfen başladı ve o dönemde iyi işler yaptığımızı düşünüyorum. Doğru insanlarla çalıştığımızı düşünüyorum. O dönemden arkadaşlarım halen Türkiye’de bu işi başarıyla sürdüren kişiler. Örneğin; Beyazıt Öztürk, Şebnem Sungur sevgili arkadaşlarım. Sanıyorum Eskişehir’e dönüş yapan başka arkadaşlarımız da var; Utku Görkem Kırdemir gibi… Onlarla radyoculuğun çok revaçta olduğu, çok sevildiği ve gerçekten radyoculuğun yapıldığı zamanlarda keyifle bu işleri yaptık. O günlerden bugüne kalan dostluklarımız, arkadaşlıklarımız var. Dinleyicilerimizden olup da hala görüştüğümüz insanlar bile var. Bu anlamda bu da iyi işler yaptığımızın göstergesi aslında.

Süreci daha detaylı öğrenebilir miyiz?
O süreçte ben akademik kariyerimi eğitimini aldığım alanda devam ettirmeyi tercih ettim. Dolayısıyla fizik alanında tercih ettim. Diğer arkadaşlarımın büyük bölümü radyoculuk, medya alanında çalışmalarını sürdürseler de ben eğitimini aldığım alanda kariyer yapmayı tercih ettim. Gelen teklifleri geri çevirerek, Anadolu Üniversitesi’nin açtığı araştırma görevlisi sınavını kazanarak akademik yaşantıya geçtim. Bundan da çok mutluyum. Akademik hayatın dışında medya içerisinde olmak da çok keyifli bir iş. Akademik hayatın getirdiği ağırlık, keyif de başka bir şey. Ben onu tercih ettim ama yaşam böyle bir şey işte 90’lı yılların başından aradan neredeyse 30 yıl geçmiş, yine radyoyla, medyayla yolumuz tekrar kesişti. Bu sefer serbest çalışan bir durum söz konusu değil. Kurumsal bir yapının kendi içerisindeki kimliğinin pekişmesi ve şehir ile dışarı ile bağının güçlendirilmesi söz konusu. Birbirinden biraz farklı ama özünde medya.

TİCARİ BİR RADYO DEĞİL
Radyo ESTÜ nasıl bir radyo, bahseder misiniz?
Bizim radyomuz internet üzerinden yayın yapan bir radyo. ESTÜ Radyo. Ticari bir radyo değil. Bunun kuruluş amacı sadece üniversitemizdeki Basın Yayın ve radyo televizyon programlarındaki öğrencilerimize tecrübe kazandırılması amacıyla planlanan, yapılan bir çalışma. Kurumsal bir yapı. Dolayısıyla buradaki içerik de buna göre hazırlanıyor. Ofis radyosu gibi düşünebiliriz. Ofisinizde çalışırken sizi rahatsız etmeden, rahatlıkla dinleyebileceğiniz, sizi işinize daha kolay motive olabileceğiniz bir ortamı yaratmak amacıyla yapılan bir çalışma. Üniversite öğrencilerimiz fiili olarak şu an olmadığı için, kendi içimizdeki yapımızla bunu götürmeye çalışıyoruz. Elektronik ortamdan yararlanıyoruz. Yavaş yavaş içeriği zenginleşecektir. Bir süre sonra sanıyorum bu içerik eğitim öğretim amaçlı da planlanacaktır. Stüdyomuzu hazırladık yakın bir geçmişte. Dolayısıyla daha iyi şeyler olacağını düşünüyorum. Radyoya üniversitemizin ana web sayfasından ulaşılabilir.

SES GETİRDİ KARŞILIK BULDU
ESTÜ Aktif fikri nasıl doğdu?
Doğrusu öncelikli olarak burası 18 Mayıs 2018 yılında yeniden yapılanması söz konusu olduğunda tabi ki kurumsal kimliğin oturması, anlaşılması, tanıtılması için bir takım çalışmalar yapılması gerekiyordu. Biz öncelikli olarak ESTÜ Aktif adlı bir e-Gazete çıkarmaya karar verdik. 15 günde bir yayınlanan, oldukça dolu, içeriği zengin bir e-Gazete bu. Ses de getirdi. Şehirden de ses getirdi, karşılık buldu. 20’nci sayımızı çıkarttık. Hem şehrimizin hem de ülkemizin tanınmış ve saygıdeğer yazarlarından aldığımız yazıların yanı sıra üniversitemizde yer alan değerli hocalarımızın da katkılarıyla bir içerik hazırlamaya çalışıyoruz. Örneğin; Sanayi Sonsuz Sınır dizisi şehrimizdeki sanayi tarihine ait önemli bir belge bence. Belki bunu gelecekte neden kitaplaştırmayalım diye düşünüyoruz ya da Ertuğrul Algan hocamızın fotoğrafları, Eskişehir tarihine dönük fotoğrafları da çok değerli ve belge niteliğinde. Neden bunların bir sergisini açmayalım? Tüm bunlar bizim çalışma takvimimizin içerisinde. Ancak pandemi nedeniyle öğrencilerimiz kampus uzağında olduğu için ve insanlara ulaşmakta tabi ki sorunlar yaşadığımız için bir süreliğine bu takvimimizi ertelemek durumunda kaldık ama gelecekte sanıyorum bunları gerçekleştireceğiz.

Ekibiniz kimlerden oluşuyor?
Bir yayın ekibimiz var. Editörümüz var, medya araçlarından sorumlu bir hocamız var. Porsuk Meslek Yüksekokulu’nda Basın Yayın ve Radyo Televizyon programları var. Bu programlarda görev yapan hocalarımız var. Görsel yayın yönetmenimiz var. Onlardan yoğun destek alıyoruz. Kurumsal iletişimin kendi elemanları da var. Onlardan oluşan ekiple bu işi yürütüyoruz.

BAŞARININ FORMÜLÜ DAHA DİSİPLİNLİ VE YOĞUN ÇALIŞMA
15 günde 1 e-Gazete çıkarmak yorucu ve zor olmuyor mu?
Medya işinde rahatlık pek iyi bir şey değil. Biraz koşturunca güzel işler ortaya çıkıyor. Geçmişte benim birazcık da gazetecilik ile ilgili bir tecrübem oldu. Oradan da biliyorum ki; işi ne kadar sıkı ve yoğun tutarsanız başarı o kadar yüksek oluyor. Yoksa rahatlattığınızda, geniş zamana yaydığınız zaman ben başarının düştüğünü ve içeriğin de zayıfladığını görüyorum. Daha disiplinli ve daha yoğun bir çalışma başarıyı getiren formül bence.

ESTÜ Aktif için ilerleyen zamanlarda farklı bir planınız var mı?
Son birkaç sayıdır basılı hale de getirdik. Üniversitemizin içinde dağıtıyoruz sadece. Ama dışarıdan herkes elektronik ortamda, üniversitemizin web sayfası aracılı ile e-Gazetemize ulaşabilir, okuyabilir. Gelecekte ne olabilir? Doğrusu bu üniversitemizin yakın zamanda hazırladığı ve çok yoğun bir hem iç hem dış paydaşların da oluşturduğu stratejik planlara bağlı kalarak belki yeni açılımlar yapılabilir. Bunu zaman gösterecek.

ALT YAPISI ÇOK GÜÇLÜ
Son olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Öğrenciler bu üniversiteyi tercih etmeli mi?
Eskişehir Teknik Üniversitesi geleceğe emin adımlarla ama sağlam adımlarla ilerleyen, köklü bir aile. Biz bir aileyiz. Bu şekilde hareket ediyoruz ve bunu da çok önemsiyoruz. Dolayısıyla biz iyi bir aileyiz ve bu iyi aile, güçlü aile gelecekte önemli başarılara imza atacak diye düşünüyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin alt yapısı çok güçlüdür. Çok önemli labaratuvarları var. Türkiye’de neredeyse hiçbir yerde olmayan birkaç tane laboratuvarlarımız var. Onları biz zaman zaman hem ESTÜ Aktif’te hem web sayfamızda tanıtıyoruz. Karşılık da buluyor bunlar. Bunların çıktıları zaman içerisinde daha zenginleşecek, daha değerlenecektir. Bunlara yenileri eklenecektir. Bu anlamda üniversitemizin gelecekte çok daha büyük başarılara aday olacağını düşünüyorum. Ben olsaydım tercih ederdim. O kadar net.
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mevlüt 22 Kasım 2020 18:22

Anadolu üniversitesi neden ayrılan Osmangazi üniversitesi de ilerleyemedi hiç. Estü de ilerleyemez çünkü tüm paralar Anadolu üniversitesi AÖF den geliyordu.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi