Seçimin en avantajlı partisi?

Arif Anbar yazdı

6 Haziran 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Seçimin en avantajlı partisi?

Şimdi sık sık dile getiriyoruz ya…
24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçiminde Eskişehir’deki en avantajlı parti CHP diye…
Bu iddiamızı öyle haybeye söylemiyoruz elbette.
Peki, niçin söylüyoruz?
Anlatayım…
 
*
 
Listenin açıklanmasıyla birlikte AK Parti’nin milletvekili adayları bölündü.
Özellikle listenin ilk dört sırasında yer alan milletvekili adaylarını bir arada pek göremiyoruz.
Öyle ki adaylar, gövde gösterisi yapılabilecek fırsatlardan bir tanesi olan seçim bürosu açılışlarında dahi bir araya gelip birlik mesajı veremiyorlar.
Dahası, Nabi Avcı-Emine Nur Günay ikilisi ile ve Harun Karacan arasındaki soğuk rüzgarın fırtınaya dönüşmesi an meselesi.
Bu duruma, listede hak etmediği bir sırada yer bulan Dündar Ünlü’nün kırgınlığı da eklenince, vahametin derecesi daha da artıyor.
 
*
 
Ya İYİ Parti?
Dün kaleme aldığım ‘İYİ Parti, elindeki bir vekili de CHP’ye kaptıracak’ başlıklı yazımda anlatmaya çalıştım…
Özetlemek gerekirse…
Sağlıksız kongreler süreci sonucunda oluşan hastalıklı bir teşkilat yapısına sahip İYİ Parti.
Liyakatin, başarının, tanınırlığın ve oy getirisinin hiçbir biçimde ölçü olarak alınmadığı milletvekili aday listesine sahip İYİ Parti.
Teşkilatta yaşanan vahametin müsebbibi olan Arslan Kabukçuoğlu’nun liste başı olarak gösterilmesi durumu var İYİ Parti’de.
İşte bu nedenlerden dolayı bahsi geçen partiye olan inanç ve umut, azımsanamayacak kadar azalmış durumda.
 
*
 
‘Avantajlı’ olarak bahsettiğimiz CHP’de ise durum şu.
17 aday adayı içerisinde (Gaye Usluer’i kenara alarak yorumluyorum) belki de yapılabilecek en mantıklı liste ortaya çıktı.
Evet…
AK Parti ve İYİ Parti’nin listelerinde olduğu gibi CHP listesi de şaşkınlık yarattı ve tepki gördü ancak söz konusu 7 adayın ve aday adayı olup da listeye giremeyen isimlerin sağduyusu sayesinde, liste tartışması kısa sürede sona erdi.
Zira bütün adaylar bir araya geliyor, ortak strateji toplantıları yapıyor, sık sık birlik ve bütünlük mesajları veriyor vesaire…
Aslında yukarıda bahsettiğim bu toparlanma ve birliğe, CHP’liler büyük bir özlem duyuyordu.
Çünkü klasik CHP’de, ortada bir yangın varsa, alevlerin daha da büyümesi için benzin dökülürdü.
Bu sefer aynısı olmadı, yangın büyümeden söndürüldü ve hedefe kilitlenildi.
Hedef ise 4 CHP’li ismi milletvekili olarak parlamentoya göndermek olarak belirlendi. 
 
*
 
CHP’nin, diğer partilerden daha ‘avantajlı’ olmasının nedeni sadece bu mu?
Tabii ki hayır.
Daha önemli bir nedeni var.
O da, kentte marka değeri oldukça yüksek olan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın varlığı.
Ve bu üç ismin, merkezdeki üç büyük belediyeyi, hatırı sayılır bir biçimde yönetmesi.
Bu üç ismin yanına Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’yı da eklememiz gerekir.
Çünkü onların da kırsal bölgelerde azımsanamayacak katkılarının olduğu söylenebilir.
 
*
 
Şuraya bir parantez açmak istiyorum.
Belediyeler ve belediyeleri yöneten marka isimler, partilere oldukça büyük bir güç katıyor.
Ancak o isimler arasında herhangi bir ‘arıza’ varsa bahsedilen o güç, yerinde ve verimli kullanılamayabiliyor.
Ancak…
Milletvekilli adaylarının ve listeye giremeyen aday adaylarının kenetlendiği gibi, Büyükerşen, Kurt ve Ataç üçlüsünün de işin ciddiyetinin farkına varıp kenetlendiğini net bir biçimde görebiliyoruz.
Hiç olmazsa 18 gün daha dişlerini sıkacaklar ve bununla beraber 24 Haziran’da partilerinin galip gelebilmesi için tüm imkanlarını seferber edecekler.
İşte bu durum, CHP’nin 4 milletvekili çıkarabilme yolunda önemli bir katma değer sağlayacak.
 
*
 
Bir avantajı daha var CHP’nin.
O da AK Parti hükümeti tarafından, Eskişehir’in ortaya yerine ısrarla kurulmak istenen kömürlü termik santral meselesi!
AK Parti’lisinden CHP’lisine; İYİ Parti’lisinden Saadet Parti’lisine kadar toplumun tüm kesimleri, söz konusu santralin kurulmasına karşı çıkıyor.
Bu anlamda AK Parti temsilcilerinin, kampanya sürecinde karşılaştıkları ve cevaplarken bir anlamda çaresiz kaldıkları sorulardan bir tanesi de kömürlü termik santral sorusu.
İşte bu nedenle…
Kömürlü termik santrale karşı gövdesini orta yere koymuş CHP’li temsilciler, diğer partilerin seçmenlerince de sempatiyle karşılanıyor.
 
*
 
İşte tüm bu nedenlerden dolayı…
Eskişehir’deki en avantajlı partinin CHP olduğunu düşünüyorum.
En azından bugün baktığımız tabloda görünen bu.
İlerleyen günlerde bu tablonun değişip değişmediğini hep birlikte göreceğiz.

Kaldır o afişi!
 
Kaldır o afişi!
 
Dün akşam saatlerinde, anadolugazetesi.com’da, ‘Seçim Kurulu’ndan AK Parti’ye: Kaldır o afişi!’ başlıklı bir haber girdik. O haberi, bir de MIH sütunlarında aynen paylaşmak istiyorum…
 
*
 
İşte o haber:
 
*
 
Tepebaşı 2. İlçe Seçim Kurulu, AK Parti tarafından İsmet İnönü-1 Caddesi üzerinde bulunan bir plazaya asılan dev afişin yasal olmadığına karar verdi. Kurul, Tepebaşı ilçe Emniyet Müdürlüğü’nden, afişin kaldırılması için gereğinin yapılmasını istedi. Ancak AK Parti İl Başkanlığı, 5 Haziran 2018’e kadar (dün) kaldırması gereken afişi kaldırmamakta ısrar ediyor.
 
CHP ŞİKAYET ETTİ
Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından, İsmet İnönü-1 Caddesi üzerinde bulunan plazanın ön cephesine dev bir afiş asılmıştı. AK Parti’nin söz konusu uygulamasının yasal olmadığını savunan Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı, Tepebaşı 2. İlçe Kurulu Başkanlığına şikayette bulundu. Konuyu değerlendiren Tepebaşı 2. İlçe Seçim Kurulu, Tepebaşı ilçe Emniyet Müdürlüğü’nden, afişin kaldırılması için gereğinin yapılmasını istedi.
 
 
İŞTE SEÇİM KURULUNUN GEREKÇESİ
Tepebaşı 2. İlçe Seçim Kurulu, Tepebaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazıda, AK Parti’ye ait söz konusu afişin kaldırılmasına ilişkin gerekçeyi şöyle açıkladı: ‘Yüksek Seçim Kurulunun 30.04.2018 tarih ve 332 sayılı kararının ilan ve reklam yerleri başlıklı H maddesinde vatandaşların konutlara, iş yerlerine veya taşıtlara, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri 5 Haziran 2018 Salı gününden 23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar asabileceği belirtilmiş olup; Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanlığı adına Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Kemal Sayılır’ın Kurulumuz Başkanlığı’na sunmuş olduğu 31.05.2018 havale tarihli şikayet dilekçesinde belirtilen Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü-1 Caddesi üzerinde bulunan Ilgazlar Plaza (Dublin Cafe karşısı) ön cephesinde bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ait afişin kaldırılması, ilgili afişin kaldırılmasının sonucunun Başkanlığımıza bildirilmesi hususu önemle rica olunur.’
 
İSKAN OLMADIĞI İDDİASI
Bunun yanı sıra söz konusu plazanın iskan ruhsatının olmadığı, bu nedenle plazanın zemin katına açılan AK Parti seçim bürosunun da kapatılması gerektiği iddia ediliyor.”
 
*
 
Evet, haberi okudunuz.
Bakalım AK Parti teşkilatı, söz konusu afişi kaldıracak mı?
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Burcin 17 Haziran 2018 00:15

Etrafimda AKPden artik bunalmis IYI partiye oy verebilcegini soyleyen insanlarin bircogu Kabukcuoglu’nun aday gosterilmesinden sonra fikir degistirdi. Tek kelimeyle liyakatin ayaklar altina alinmasi ulkede insanlari biktirmis durumda.

0 2 Cevap Yaz
Yorup yapmaya bile değmez bu zat. 7 Haziran 2018 07:59

Yorum yapmaya bile değmez bu zat.

4 5 Cevap Yaz
Yavuz Selim 7 Haziran 2018 07:22

Cok dogru ve yerinde tespitler yapiyorsunuz. Kabukcuoglu'nun il baskani yapilmasi bastan dehset verici bir hataydi. IYI partinin cikis gunlerinde yakaladigi tum ruzgari alt ust etti. Beni asil dusunduren IYI parti yol yakinken bu buyuk hatadan donmedi. Goz gore gore nasil tecrubesiz bir adami ilk siradan aday gosterirler, akil izan aciklayamiyor.

0 7 Cevap Yaz
esnaf 6 Haziran 2018 10:14

Gönül isterki Eskişehirimizde sonuç 7-0 CHP lehine olsun. Biraz fazla bir iyimserlik ama gelecekte inşallah oda olur.....

20 13 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi