Sarıcakaya Yasalara Meydan mı Okuyor?

Son aylarda Eskişehir ilçeleri ile ilgili nahoş, rahatsız edici ve şehrin hassas kimliğine aykırı pek çok gelişmeye tanık oluyoruz.

13 Mayıs 2022 09:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Son aylarda Eskişehir ilçeleri ile ilgili nahoş, rahatsız edici ve şehrin hassas kimliğine aykırı pek çok gelişmeye tanık oluyoruz.
 
Sağlık alanında, atamalarda, taciz olaylarında, asayiş vakalarında eskiye göre ciddi bir artış olduğu gözleniyor.
 
Ancak geçmişte örneğini pek görmediğimiz bir şekilde köpeklerin adeta katletildiği, işkenceye mahkum edildiği veya yasaya aykırı bakımevlerinde ölüme terk edildiği gelişmeler dikkat çekici bir hal aldı.
 
Mihalıççık’da geçtiğimiz günlerde yaşanan katliamın akıbeti sonuçlanmamış ve sızısı tazeyken bu kez Sarıcakaya’da yaşanan sorumsuzluğa tanık oluyoruz.
 
Sadece sorumsuzluk değil aslında yasaya, yasa çıkaranlara karşı bir meydan okuma bile diyebiliriz bu duruma.
 
Neden mi?
 
Sahipsiz hayvanların bakımı, tedavisi, rehabilitasyonu için sorumlu kurum yerel yönetimlerdir.
Yani belediyeler bu canların yaralıysa tedavisini ve bakımını yapar, kısır değil ise kısırlaştırır, küpelemesini yapar ve bakımevinde bir süre konuk ederek sahiplendirmeye çalışır.
Sahiplendiremez ise bir süre sonra o canı aldığı noktaya bırakır.
İlgili yasaya göre bunları yapmak zorundadır.
 
Yine ilgili yasa ve mevzuatlara göre bir belediyenin nasıl bir bakımevi-barınak yapabileceği, hangi şartlarda hizmet vereceği detaylarıyla bellidir.
Bir alana çevirip burası bakımevi diyemezsin. Kaç m2 olacağı, hangi kısımlardan oluşacağı, alanların büyüklüğü, zemin şartları, personel, veteriner v.s. hepsi bellidir.
Ciddi bir organizasyon ve detaylı şartlar içerir.
 
Şimdi bu bilgiler ışığında gelelim Sarıcakaya Belediyesi’nin ne yaptığına!
 
Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam,  geçtiğimiz aylarda sosyal medyadan bir video yayınladı. İlçede, dağ başı diye tabir edeceğimiz bir 100 m2 bir alanı çevirdiklerini ve burayı bakımevi-barınak yapacaklarını paylaştı.
Yüzlerce köpeği bu alanda toplayacak, bakacaklarmış!
 
Alanın 100 m2 olmasına mı kızarsın, üstünde güneşten koruyacak bir muhafaza olmamasına mı? O kadar köpeğin bir arada nasıl duracağına mı? Yoksa 100 m2 alana idari ofis, tedavi odası, depo gibi elzem bölümleri nasıl sığdıracağına mı?
 
Yani göstere göstere ben yasaya aykırı bir yer yapıyorum diye paylaşılan bu videoya tepkisiz kalamadık. Hayvan severlerde bu videonun ardından belediye’ye haklı bir tepki gösterdi ve ilgilileri göreve davet etti.
Zaten ertesi gün video yayından kaldırıldı ve Başkan Hüseyin Çam’ın bu işten vazgeçtiği, bu yerin kaldırılacağı ile ilgili hayvan severlere söz verdiği öğrenildi.
 
Gel gelelim önceki gün Sarıcakaya’dan gelen videolar bu sözün tutulmadığını ve üstüne üstlük oraya alınan birkaç köpeğin bakımsız ve kaderine terk edilecek bir sorumsuzlukla baş başa bırakıldığını gördük.
 
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ayakları tutmayan, muhtemelen felç olmuş bir köpeğin tedaviye alınmadan küçücük bir kafeste bırakıldığı ve minicik yavruların aç, susuz bırakıldığı net bir şekilde gözleniyor.
 
Daha da vahimi ilçede belediye tarafından toplandığı iddia edilen köpekler, bu çakma barınakta yok. Akıbetleri meçhul.
 
İlgili yasaya aykırı bu barınak ve ilçede toplanan köpeklerin durumuyla ilgili, bilmeden değil, uyarılara ve yasaya aykırı olduğu somut olarak bildirilmesine rağmen buna aldırmayan, durdurdum diyen ama işe devam ettiği görülen Sarıcakaya Belediyesi ile ilgili
buradan suç duyurusunda bulunuyorum.
 
Adı sahipsiz olsa da, hem gökyüzünde hem yeryüzünde o savunmasız canların sahibi olduğunu hatırlatıyor ve gelişmeleri takip edeceğimi de altını çizerek belirtmek istiyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Es 26 13 Mayıs 2022 19:18

Eskişehir de başı boş sokak köpekleri varlığı devam ediyor. Vatandaş olarak korku içindeyiz buradakiler görevlerini yapmıyorsa devlet neden yok neden müdahale etmiyor anlamak mümkün değil hayretle izliyoruz.

5 1 Cevap Yaz
Belediyeleri denetleyen yok 13 Mayıs 2022 09:41

Bizim burada, Mihallıçık belediyesinin iş makinelerini, çöp kamyonu, arazöz vb kamu hizmet araçlarını servis aracı gibi kullanan bile var. Belediyede çalışan hangi insana evi uzak diye belediyenin kamyonlarını, hizmet araçlarını makam aracı misali veriyorlar ? Adam Odunpazarında oturuyor, bi bakıyosun birgün evine belediyenin çöp kamyonu ile gelmiş, bir bakıyorsun evine belediyenin arazözü ile gelmiş. Sizce bu durum yasal ve etik mi ? Yada bu kişiye belediye servis ayarlayamamış mı ? Yol parası vermiyor mu ? Bu ne hoyratlık ? Araçlar belediye hizmet aracı, litresi 22tl olan mazot belediyeden ohh ne ala memleket. Belediyenin kamu hizmet araçlarını şahsi araç gibi kullananlarıda haber yapın biraz

7 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi