Rant santrali mi / 1

Cihan Yıldırım yazdı

6 Şubat 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Alpu’daki kömür rezervini değerlendirmek isteyen Hükümet, bölgeye termik santral yapmaya karar verdi. Santralin yapılacağı bölge, Eskişehir’in en verimli arazilerinin olduğu ova...
Eskişehir’deki en verimli arazilerin yüzde 43’ü Alpu Ovası’nda...
Termik santral yapımı günümüz dünyasında başlı başına bir ‘tartışma’ konusu... Kimi ülkeler kömürle çalışan termik santral açmama kararı alıyor... Kimileri de mevcut santrallerini belli bir takvim sürecinde kapatılacağını açıklıyor...
Kömürle çalışan santrali terk eden ülkeler rüzgâr ve güneş gibi ‘temiz enerji’ kaynaklarına yöneliyor.
Termik santrallerin terk edilmeye başlandığı bir dönemde Eskişehir’e kömürle çalışan termik santral yapılması elbette ‘tepki’ görecekti.
Gördü de zaten...
Tepkileri ‘belirli grupların’ tepkisi olarak görmek mümkün değil. Marjinal tepkiler değil! Toplumun her kesiminden ciddi itirazlar geldi. İktidara yakın kişiler bile ‘çekincelerini’ yüksek sesle dile getirdi.
Yine iktidara yakın olup santrale destek vermeyenleri de bu kategoride değerlendirmek lazım.
Kentimize yapılacak termik santralin büyük tepki görmesinin bazı nedenleri var. Eskişehirlinin çevre, doğa hassasiyeti burada en önemli faktördür. Kentlilik bilinci de santral yapmak isteyenlerin işini zorlaştırıyor!
Santralin yapılmak istendiği yerin ‘ova’ olması da itirazcıların elini güçlendiriyor. Toprağın, suyun ve havanın geri dönülmez şekilde ‘zarar’ görecek olması insanları tedirgin ediyor.
Santrale karşı çıkanların bir dayanağı da yatırımın bir ‘gereklilik’ olduğuna inanmamaları! Burada Yılmaz Büyükerşen’in ‘enerji fazlamız var’ çıkışı etkili oldu. Ardından TMMOB yetkilisinin rakamlarla bunu ortaya koyması santralin ‘rant’ için yapıldığına dair iddiaları güçlendirdi.
Süreçte şuana kadar yaşananlar da ‘rant’ iddialarını besledi...
En önemlisi şüphesiz ‘yönetmelik’ değişikliği...
Tarım arazisine ‘tarım dışı’ bir faaliyet yapılacağı zaman ‘arazi tarım dışı kullanılabilir’ izni almak gerekiyor. İşte bu izin düne kadar üçte iki çoğunlukla alınıyordu. Yani nitelikli çoğunluk isteniyordu. Yani hayli zordu!
Bu izni almak ‘Eskişehir için’ kolaylaştırıldı! Tarım dışı faaliyet izini artık ‘oy çokluğuyla’ alınıyor.
Söz konusu izni veren İl Toprak Koruma Kurulu’nun üyeleri de ‘enteresan’ bir biçimde değişti. İlk oylamada ‘hayır’ oyu veren Ziraat Odaları İl Temsilcisi ikinci toplantıya çağrılmadı. Yasal olarak bir sıkıntı yok ama en hafif tabirle ‘şık değil’ diyelim.
Ya Ziraat Odaları İl Temsilcisi ya da Ticaret Borsası temsilcisi çağırılır deniyor. Santrale karşı çıkan Ziraat Odaları İl Temsilcisi’nin yerine davet edilen Ticaret Borsası temsilcisi toplantıya katılmadı!
ESOGÜ Temsilcisi de değişti! Ya da değiştirildi! İlk oylamada ‘evet’ diyen Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi yerine dekan katıldı. Buradaki ‘değişikliğin’ nedeni de anlaşılamadı! Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi’nin santralin yapılacağı bölgede ‘tarım yaptığı’ iddia edilmişti.
Yine Kurul’daki Tarım İl Müdürlüğü Temsilcisi de iki kez değişti. Evet oyu verenler de değişiyor! Burayı anlamak gerçekten zor!
Yönetmelik değişti, katılanlar değişti ve sonunda ‘kâğıt üzerinde’ sorun kalmadı! Kentin en verimli arazisine termik santral yapılması için bir ‘engel’ daha aşıldı.
Yarın ‘rant iddialarını’ kuvvetlendiren ‘eylem, kişi ve operasyonlara’ göz atalım...
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hayalci 7 Şubat 2018 02:03

Ney ney ; yahu iyice kafayı yediniz.Birazda son 6-7 yıldır çivi çakmayan belediyenin , halka hiçbir fayda sağlamayan lay lay lom işlerini yazarmısın CİHAN Bey;

2 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi