Ahmet Ataç 15 02 2024

Politik saikleri çöpe atalım, lobi işini kıvıralım

Eskişehir’deki kuraklık riskine, orman talanına, bilinçsiz su tüketimine ve bunlara bağlı olarak Porsuk Barajı’nın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmeye ısrarla devam edeceğim!

24 Aralık 2020 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’deki kuraklık riskine, orman talanına, bilinçsiz su tüketimine ve bunlara bağlı olarak Porsuk Barajı’nın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmeye ısrarla devam edeceğim!
 
*
 
Bu anlamda, önceki günlerde kaleme almış olduğum ‘su için irade’, ‘Politika olmasın insanlığımız kalsın’, Metin Nurullah Sazak umut verdi’ başlıklı yazılara, burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 
*
 
Evet…
Dün kaleme aldığım ‘Metin Nurullah Sazak umut verdi’ başlıklı yazımda, MHP Eskişehir Milletvekili Sazak’ın, şehrimizdeki kuraklık tehlikesine karşı parlamentoda yapmış olduğu konuşma ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinin içeriğini aktarmıştım.
 
*
 
Peki, Bakan Pakdemirli, Eskişehir’de yapımı süren barajların ne zaman tamamlanacağına ilişkin soruları yanıtladı mı?
 
*
 
Evet, yanıtladı!
 
*
 
İşte, Eskişehir’de yapımı devam eden beş barajın son durumu:
 
  • Gökpınar Barajı’nda 09.09.2015 tarihinde çalışmalara başlanılmıştır. Kapama seddesi imalatları ve gövde kazı imalatları tamamlanmıştır. Dipsavak ve su alma yapısı imalatları mekanik aksam harici tamamlanmıştır. 1 milyon 427 bin metreküp gövde dolgusu imalatının 931 bin metreküpü yapılmıştır. Gökpınar Barajı’nda gövde dolgu imalatının yapılmasına devam edilmektedir. Sözleşmeye göre gövde dolgusunun 2020 yılı içerisinde tamamlanarak, kalan imalatlarında sulama sezonu başlangıcına kadar tamamlanarak su tutulması planlanmaktadır.
 
  • Gündüzler Barajı’nda 18.08.2016 tarihinde çalışmalara başlanılmıştır. Dipsavak imalatları (mekanik aksam harici) ve gövde kazı imalatları tamamlanmıştır. Silindirle sıkıştırılmış beton gövde tipinde olan barajımız da 65 bin metreküp beton gövde dolgusu yapılarak, 15 metre yüksekliğe ulaşılmıştır.
 
  • Gürsöğüt 1-2 Barajı ve HES işinde 26.08.2019 tarihinde çalışmalara başlanmıştır ve en kısa sürede su tutularak, elektrik üretimine başlanılacaktır.
 
  • Sarıcakaya Laçin Göleti’nde 21.09.2016 tarihinde çalışmalara başlanılmıştır. Dipsavak imalatları ve gövde kazı imalatları tamamlanmıştır. 155 bin metreküp gövde dolgusu imalatı yapılmıştır. Çalışmalar devam etmektedir.
 
  • Mihalıççık Güreş Göleti’mizde yüzde 85 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Çalışmalar devam etmekte olup en kısa sürede kalan imalatlar tamamlanarak su tutulacaktır. 
*
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, MHP’li Sazak’ın ilettiği sorulara verdiği yanıtı yukarıda okudunuz.
Bahsi geçen barajların her biri, Eskişehir’in su ihtiyacını karşılama noktasında hayati önem taşıyor.
Ve anlaşıldığı üzere söz konusu beş barajın yapımı neredeyse bitmiş vaziyette.
O halde beklentimiz, barajlarımızın hizmete açılmasının hızlandırılması ve bir an önce su tutmalarının sağlanmasıdır.
 
*
 
Öte yandan…
 
*
 
MHP’li Sazak, Eskişehir’e ilişkin çözüm bekleyen pek çok konuyu Cumhur İttifakı milletvekili olmasına rağmen TBMM’de gündeme getiriyor, zaman zaman daha da ileriye giderek verdiği soru önergeleriyle bakanları terletiyor.
Sazak’ın bu tavrını önemsiyorum.
Niye?
Çünkü…
Politika yapanların neredeyse hepsi körü körüne hareket ediyorlar; hatta çoğu zaman, göz göre göre, yanlışı savunma psikolojisi içerisine giriyorlar.
Fakat Sazak, mensubu olduğu MHP’nin ittifak ortağı AK Parti’ye ‘iş yaptırmak adına’ olabildiğince yükleniyor.
İşte bu, Eskişehir’in yararına oluyor.
Bir taraftan da hükümetin lehine oluyor; zira yapıcı eleştiri iyidir, işleri rayına oturtur, sorunların çözümüne katkı sunar.
 
*
 
Dedim ya…
Sazak, Eskişehir’le ilgili pek çok konuyu meclis gündemine taşıyor.
Son olarak Genel Kurul’da gerçekleştirilen bütçe görüşmelerinde konuşan Sazak, Eskişehir’deki kuraklık tehlikesinin yanında, bakın başka nelere dikkat çekmiş?
Okuyoruz… 
 
            ALPU’DA RAYLI SİSTEM ÜSSÜ VURGUSU
  • “Yapımı devam eden Ulusal Raylı Sistemler Test Ve Araştırma Merkezi’nin (URAYSİM) tamamlanmasıyla birlikte Eskişehir'in ülkemizin raylı sistemler üssü olması beklenmektedir. Türkiye'nin ilk buharlı lokomotifi Karakurt'u imal eden bu raylı sistemler hafızası olan Eskişehir'e ilk yerli yüksek hızlı treni de üretme görevi verilmiştir. Bu köklü üretim hafızası, Eskişehir ve halkının bu millî görevden alnının akıyla çıkmasını sağlayacaktır.”
 
‘LİMANA DEMİRYOLU BAĞLANTISI PROJESİ HIZLANDIRILMALI’
  • “İleri teknoloji ürünleri ihracatının iller bazındaki lideri Eskişehir'in işçilerine ve sanayicilerine yapılacak destekler zorlu pandemi dönemi sonrasında çarkların daha hızlı dönmesi için büyük önem taşımaktadır. Söz konusu destekler kapsamında geçtiğimiz yıllarda dış ticaret fazlası veren şehrin üretim üssü olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin kullanacağı enerjinin karbonsuz ve sürdürülebilir yatırımlarla desteklenmesine ve bu bölgenin limana erişimiyle yük taşımacılığında maliyet ve enerji tasarrufu sağlayacak demir yolu bağlantı projesine ivme kazandırılmalıdır.”
 
TÜRKİYE’NİN MODERN VE ÜRETKEN YÜZÜ
  • “Yeri gelmişken Eskişehir'le alakalı sosyal bir durumu da sizlere arz etmek istiyorum. Bilindiği üzere, Eskişehir, sivil ve askerî toplulukların sosyal hayatta aktif olarak birbirlerine katkıda bulunarak yaşadığı, Türkiye'nin modern ve üretken yüzüdür. Yüksek teknoloji sanayisi, bilim yapan üniversiteleri, hoşgörülü nüfusuyla aktif ve sorunsuz bir sosyal yaşama sahip olan Eskişehir'e gereken desteklerin verilmesini bekliyoruz.”
 
*
 
Sazak’ın ifadeleri önemli ve bir o kadar da dikkat çekici.
 
*
 
Ne diyor?
Son zamanlarda tartışma konusu olan URAYSİM’in bitmesiyle beraber Eskişehir’in raylı sistemler merkezi olabileceğini söylüyor; sanıyorum bunu söylerken, Eskişehir Sanayi Odası’nın gündeme getirdiği Raylı Sistemler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de Sazak’ın aklına geldi diye düşünüyorum.
 
*
 
Başka ne diyor?
Eskişehir Sanayisinin desteklenmesini ve özellikle liman-demiryolu bağlantı projesinin ivedilikle gerçekleştirilmesini istiyor.
 
*
 
Başka?
Eskişehir’in ileri teknoloji sanayisine dikkat çekiyor.
 
*
 
Keşke…
Politik saikleri çöpe atabilsek…
Bir araya gelebilsek…
Omuz omuza verebilsek…
Şu lobi işini kıvırabilsek…
 
*
 
Ve Sazak’ın vurgu yaptığı işleri hızlandırabilsek, Eskişehir’in sorunlarını çözebilsek...
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Bedri lalahan 25 Aralık 2020 00:47

Baraj yol köprü yapmak mütahitleri zengin eder beton ekonomisi beton . Ancak eskişehire yapılması istenilince iktidar yapmıyor . Alpu yolu , seyitgazi yolu niye yapılmıyor . Yahu her zaman olmasada bazen olsun suyunuza pilav salınabilsin be abiler.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi