Ahmet Ataç 15 02 2024

Oto sahipleri dikkat MTV ve İdari para cezaları siliniyor

Tufan ÇAKIR yazdı

12 Ağustos 2017 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Bütün oto sahiplerinin yüzlerinin güldüğünü görür gibi oluyorum. Yalnız bu haber sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Bütün otoları kapsamıyor çünkü. Eskiden hurdaya çıkacak olan veya trafikten çekilmesi gerekli olan otoları çekebilmek için devlet çeşitli teşvikler veriyordu. Örneğin hurdaya çıkacak olan oto sahiplerine belli bir para ödeniyordu veya yeni alınacak sıfır arabalarda belli bir indirim yapılıyordu.
Bu günlerde de buna benzer bir uygulama yürürlüğe girdi. Bizde bu durumda olan oto sahiplerine hatırlatalım istedik.
Hurda araçların, motorlu taşıtlar vergisi borçları(MTV) ve idari para cezalarının silinmesi ile ilgili düzenlemelerden yararlanabilmeleri için.
Birinci şart; araçların modeli 1997 yılı veya daha eski olması gerekiyor.
İkinci şart ise bu eski otoların 31 Aralık 2018 tarihine kadar bedelsiz olarak il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya görevlendirilen hurda müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor.
Bu düzenlemelerden şu sonuç çıkıyor. Kısaca modeli 1997 yılı veya daha eski olan motorlu taşıtlarını, 31 Aralık 2018’e kadar hurdaya çıkaran araç sahipleri, taşıtlarına tahakkuk etmiş ve ödenmemiş MTV ile bu vergiye ilişkin gecikme faizleri, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016 ya kadar tescil edilmiş plakalara kesilen idari para cezalarından kurtulmuş olacak.
Bu düzenleme trafikte belli bir yaşa ulaşmış, trafikte olmaları ekonomik yönden avantajlı olmayan hurda olarak işlem görmesi daha uygun olan, motorlu tüm araçların trafikten çekilmesine yardımcı olacak ise ne mutlu. Ancak böyle bir uygulama gene her zaman söylediğimiz gibi, vergi adaletini bozan, kanunlara uyan dürüst mükellefleri cezalandıran bir sonucu doğurmaktadır. Dürüst mükelleflerin yasalara olan güvenini zedelemektedir. Bunun yerine geçmişte uygulandığı gibi belli bir ücret karşılığında bu araçlar trafikten men edilebilir. Tahakkuk edilen tüm ceza ve vergiler bu ücretten düşülebilir.
Yani kısaca bu türlü düzenlemeler dürüst mükellefleri pek memnun etmeyecektir. Bu düzenlemeler yerine daha adil, Vergisini, cezasını günü gününe ödeyen mükellefleri ve kişileri koruyan, kanunlara uymayanları cezalandıran düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir. Ne dersiniz?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi