Online alışveriş kolaylık mı? Yoksa!!!

Tufan Çakır yazdı

29 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Bir Konu Bir Yorum köşemizde her hafta bir konuyu çeşitli açılardan yorumlamaya çalışıyoruz. Bazen çok güncel konulara, sosyal, politik olaylara da değiniyoruz.
Bu hafta; tüketicilerine büyük kolaylıklar sağlayan; ama bazen de büyük sorunlar yaratan, internet üzerinden yapılan alışveriş sitelerinden bahsedeceğiz. Adı bende saklı olan, internet üzerinden alışveriş yapılan, kendilerini Türkiye’nin lideri olarak gören bir siteden alışveriş yapmam sebebiyle, başıma gelenler üzerine olacak. Yani bu olay benim başıma geldi, bir başka kişinin başına gelmemesi için yazıyorum. Bu konudaki mağduriyetimize karşılık tüketici, ya tüketici mahkemelerine başvuracak ya da sineye çekecek. Bu tür siteler de bunu çok iyi biliyorlar. İlgili sitelerle çalışanlar da, şirketler de sizden çok daha fazla bilgiye sahip ve kendilerini çok güzel garanti altına alabiliyorlar.
Neyse fazla uzatmayayım. Bu ünlü alışveriş sitelerinden birinden yaklaşık yüzde yetmiş indirimli bir mal sipariş ettim. Kredi kartı ile de ödemeyi yaptım. Başladım beklemeye, siteden devamlı mesajlar geliyor. Beni bilgilendiriyorlar. Benim de hoşuma gidiyor. ‘Malınız depoda, kargoya verildi, yolda’ gibi mesajlar telefonuma mesaj şeklinde geliyor. Günler geçiyor ama bir türlü aldığınız mal teslim edilmiyor. Kargo şirketini arıyorsunuz. O şirketin de adı bende saklı. İsim yapmış, aşina olduğumuz bir kargo şirketi. Kargo yetkilisine soruyorsunuz ‘Niçin ürünüm teslim edilmedi’ diye. Çünkü almış olduğunuz mal için, sizin telefonunuza ‘ürün teslim ediliyor’ diye uyarı geliyor. Kargo yetkilisi, ‘ürünün tedarikçi firma tarafından yanlış ürün gönderilmesi sebebiyle müşteriye teslim edilmeden geriye gönderilmesi gerektiğini söylediğini’ söylüyor. Üstelik; sizin haberiniz olmadan. Sizin isteğiniz dışında aldığınız ürün kargo şirketi tarafından iade işlemi ile geri gönderiliyor. Bu arada internet sitesi de sizin iade işlemini yaptığınızı söylüyor. Tedarikçi firma, indirimli malı size teslim etmediği gibi, aynı malı sitesine üç kat fazla fiyatla satışa koyuyor. Siz iade etmiş gibi gözüken ucuz malı alamıyorsunuz. Ve derdinizi anlatacak bir mercide bulamıyorsunuz. İnternet sitesi ve tedarikçi firma sizinle top gibi oynuyorlar. Sorumluluğu birbirlerine atıyorlar. Tabi bu arada telefon görüşmelerinin haddi hesabı yok.
Sonuç olarak sizin indirimli almış olduğunuz malınız, sizin isteğiniz dışında iade edilmesine rağmen, o indirimli malı alamıyorsunuz. Eğer isterseniz indirimsiz olarak aynı malı alabileceğiniz size söyleniyor. Ödediğiniz para kargo hariç geri ödeniyor. Peki kargo parası? Gönderilen mal, sizin tarafınızdan iade edilmemesine rağmen bir de iade kargo parasını ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yalnız burada benim çok itiraz etmem sebebiyle zorla da olsa kargo parasını da iade aldım. Ama gördüğüm bir şey var ki; bu türlü sitelerin hiç de güvenilir olmadığı. Evet sonuç olarak ben parasal bir zarara uğramadım. Fakat indirimli aldığım malı da teslim alamadım. Pahalı fiyattan malı almam gerektiğini söylediler. Her yerde bilinir ki, böyle isim yapmış firmalar tüketicilerine fiyat garantisi verirler. Sitede diyelim ki yanlış bir fiyat verilse bile, o mal yanlış veya düşük fiyattan almış, parasını ödemiş tüketiciye o fiyattan tekrar gönderilir. Bunu yapacak olan da bu çok ünlü online alışveriş siteleridir.
Bu ve buna benzer o kadar çok tüketici aleyhine olaylar olmaktadır ki. Benim başıma gelince, biraz olsun araştırınca anladım. Bu yüzden de sizleri uyarmak istedim. Bu tür sitelere karşı yapacağınız çok bir şey yok. Çünkü ispat edeceğiniz bir yapı yok. En kısa sürede internet üzerindeki bu ticaretin acilen her yönüyle düzenlenmesi gerekir. Vergiler açısından, tüketici hakları açısından, firmaların aralarındaki hukuki anlaşmalar ve aralarındaki yaptırımlar konusunda, kargo şirketlerinin sorumlulukları hakkında ayrıntılı bir hukuki düzenleme gerekir diye düşünüyorum. Gümrük ve Ticaret Bakanımıza ve tüketici derneklerine duyurulur.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi