On kitap

Cihan Yıldırım yazdı

9 Ekim 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’i çok şanslı bulduğum konulardan biri de ‘sahip olduğu’ kitaplardır. Konusu hiç önemli değil... Herhangi bir konu, kişi veya dönem hakkında yazılmış olabilir.
Bu kitapları okurken mutlaka kente dair önemli bilgiler öğreniriz. Nereden gelip nereye gittiğimizi görürüz. Bunlar aynı zamanda bize güç, umut ve cesaret veren kitaplardır.
Eskişehir neden şanslı?
Çünkü bu konuda gerçekten çok güzel örnekler ortaya kondu. Devam eden bazı çalışmalar da duyuyorum. Onları da heyecanla bekliyorum.
Bu yazıda o kitaplara yer vermek istiyorum. Elbette bildiğim, okuduğum, incelediğim kadarıyla... Muhtemelen daha pek çok değerli kitap vardır. Öğrenirsem ya da bir şekilde bana ulaşması durumunda onları da tanıtmak, duyurmak isterim.
Eskişehir hakkında konuşmak isteyenler bu kitaplara mutlaka göz atmalı.
Gelelim kitaplara...
İlk kitabımız Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü döneminde hazırlanan; “Kurtuluş ve Aydınlanma: Arşiv Belgeleriyle Eskişehir” isimli çalışma. Tam bir başucu kitabı... Edinmek biraz zor olabilir ama mutlaka bulmaya çalışın.
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut’un “Modern Eskişehir'in Doğuşu” kitabı da kente dair değerli bilgiler barındırıyor. Kemal Hoca’nın sade anlatımıyla kitap okunur ve anlaşılır...
Gazeteci arkadaşım Deniz Çağlar Fırat’ın Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği adına hazırladığı “Eskişehir Anadolu’nun Yıldızı” eseri de mutlaka kütüphanenizde yer almalı.
Ticaret Odası yayını olan “Eski Bir Şehrin Hikâyesi” kitabını Zafer Koylu ve Melis Birgün hazırladı. Eskişehir’in hikâyesine hayran olacaksınız.
Eskişehir Sanayi Odası, Başkan Savaş Özaydemir döneminde “Kendini Var Etmek... Bir Sanayileşme Mucizesi” çalışma yaptı. Sadece sanayi ve üretim yok. Mucizeler de var... Okuduktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunun ‘garantisini’ verebilirim.
Yine son dönemin en önemli kitaplarından birine Tepebaşı Belediyesi imza attı. Başkan Ahmet Ataç "Eskişehir: Kökleri Derinde Yepyeni Bir Şehir" kitabın tanıtımını yaptığında ‘hazine’ değerinde olduğunu anlamıştım. Hemen şöyle bi göz attım, yanılmadığımı gördüm. Fotoğraflarla desteklenen kitap bizi kentin ‘köklerine, derinlerine’ götürüyor.
Özgür Topyıldız’ın “Anadolu Yıldızı Eskişehirspor” isimli kitabı da özellikle “Eskişehirspor kapanmalı mı” tartışmalarının yaşandığı şu günlerde bir kez daha okunmayı hak ediyor. Eskişehirspor’un ‘bir futbol takımı’ olmadığını göreceksiniz.
Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez de kitap hazinemize katkı sunan isimlerden... İki yılda hazırlanan “Eskişehir Eczacılık Tarihi” kitabı kentin eczacılık tarihini, Eczacılık Fakültesinin tarihini ve yarım asrı aşan geçmişe sahip Eskişehir Eczacı Odası’nın tarihini anlatıyor. Bütün oda ve kurumların yapmasını istediğimiz bir çalışma.
Avukat Ahmet Vural’ın “Kendim Olabilmek” kitabı da okunması gereken kitaplar arasında. Vural, kişisel hayatının yanı sıra tanık olduğu önemli olayları da okurla paylaşıyor. Başka hiçbir yerde okunamayacak olaylar bu kitapta.
Ve son olarak kentin ‘resmi olmayan tarihi’ niteliğindeki Cemalettin N. Taşcı’ya ait “Yılmaz Büyükerşen: Zamanı Durduran Saat” kitabı... Taşçı’nın kalemi, Hoca’nın samimi anlatımıyla Eskişehir’in 50 yılına dair önemli bilgiler, tespitler sizi bekliyor.
Kent Kitaplığı denemem burada bitiyor. Bu çalışmalar Eskişehir’i daha değerli ve ölümsüz hale getirdi. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi