Okullu olduk

Tufan Çakır yazdı

16 Eylül 2017 08:47
A
a
Sütiş Eskişehir
Okullar açıldı. Kreşlerden başlayarak, çocuklarımız eğitimlerini tamamlamak için dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir sınav kıskacı ve stresi ile dönemlerini açtılar. Biliyoruz ki eğitim sistemimiz ne yazık ki yap boz tahtasına dönen. Eğitimden çok çocukların, sınav sistemine göre hazırlandığı bir eğitim veriliyor. Bu da çocuklar üzerinde çok büyük bir baskı ve stres yaratıyor. Bu tür sorunları burada tekrar tekrar söylemeye veya belirtmeye gerek yok.
Ancak bu hafta da eğitim sistemimizin bu yapısal sorunlarının yanında biz velilere düşen, eğitimde kullanılan çocuklarımızla ilgili materyallerdeki sorunları dile getireceğiz. Örneğin küçük çocukların silgi, kalem, çanta gibi hatta sınıfların içinde çocuklarımızın kullandığı ürünlerdeki tehlikelerden bahsedeceğiz. Şu denetimsiz gelen ithal ürünlerden bahsedeceğiz. Bu ürünlerin sağlıklılarını nasıl bulacağımızı anlatacağız. Tabi dilimiz döndüğünce. 
Bu konuda T.C.Gümrük ve Ticaret BakanlığıTüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü diye bir kurum kurulmuş ve bu tür ürünlerin nasıl olması gerektiği bu kurum tarafından belirtilmiş.
 
“CE” işareti nedir? Hangi ürünlerde bulunması zorunludur?
CE işareti “Conformité Européenne” adının baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu işaret ürünün Avrupa Birliği direktiflerine uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini beyan eden bir birlik işaretidir. Ancak CE işareti ürünün nicelik ve nitelik açısından kalite kriterlerine uygunluğunu göstermemektedir. Ancak bu işaret en azından belli standartları taşıyan ürünlerde bulunmaktadır. Hiç CE işareti olmayanlara göre CE işareti olanlar tercih edilmesi gereken ürünlerdir.
Tüketicilerin, üzerinde CE işareti bulunan oyuncak ve oyuncak görünümlü kırtasiye ürünlerini tercih etmeleri gerekmektedir.
Kırtasiye malzemeleri ve yiyecek taklidi ürünlerin taşıması gereken asgari güvenlikkoşulları nelerdir? Bunlarda bu kurum tarafından belirtilmiştir.
 
Çocuklar tarafından kullanılan kırtasiye ürünlerinin ambalajındaki tüm ifadelerin tüketiciler tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde yazılması gerekmektedir. Üretici veya ithalatçının açık adı ve iletişime geçilebilecek açık adresi ambalaj üzerinde bulunmalıdır.
Ayrıca kırtasiye malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından belirlenmiş standartlar dâhilinde güvenli olması zorunludur. Kırtasiye malzemelerinin parçalarının ve yaylarının fiziksel yaralanma riskini en aza indirecek şekilde üretilmesi gerekmektedir. Çanta, kalem kutusu ve kalemlerde kullanılan oyun unsurlu aksesuarlar  gibi tekstil ve plastik içerikli ürünlerin kolay tutuşmayan, alevlenmeyen malzemelerden
yapılması gerekmektedir. Plastik dekoratif meyveler, meyve suyu görünümlü sabun ve şampuanlar, mıknatıslı buzdolabı süsleri gibi çocuklar tarafından gıda maddesi ile karıştırılarak ağza alınan, emilen veya yutularak boğulma veya zehirlenme gibi zararlara yol açan bu tür ürünlere yasaklamalar getirilmiştir. Ayrıca bu tür ürünlerin boğulmaya neden olabilecek
küçük parçalar içermemesi gerekir.
 
Oyuncak alışverişlerinde hangi ürünler tercih edilmelidir?
Tüketiciler, oyuncak alışverişlerinde çocukların yaşına uygun ürünler satın almalıdır.
Üzerinde CE işareti, ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisi bulunmayan ürünlerin satın alınmaması gerekmektedir.
3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmelidir. Yine aynı şekilde 3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin
bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgileri büyük önem arz etmektedir. Bu uyarılar mutlaka okunmalı ve titizlikle uygulanmalıdır.
Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketiciler ne yapmalı?
Alo 175 Tüketici Hattı’ndan ve www.tuketici.gov.tr adresinden ilgili kuruma yani T.C. Gümrük ve Ticaret BakanlığıTüketicinin Korunması ve Piyasa GözetimiGenel Müdürlüğüne ulaşabilirler. Şikayetlerini bildirebilirler.
Böyle bir bilgilendirmeyle belki gelecek nesillerimizin şimdiden çok çeşitli kimyasallarla zehirlenmelerini, onların zarar görmelerini bir nebze olsun azaltmak dileğiyle bu eğitim ve öğretim dönemimizde, biz velilerimizi bilgilendirmek, onların bu konudaki şikayetlerini bildirebilecekleri yolları göstermek istedik. Tekrar tüm öğrencilerimize başarılı, huzurlu onları geleceğe hazırlayan bir eğitim ve öğretim dönemi diliyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi