Öğrenciler kara kara düşünüyor

Her gencin hayali olan üniversite, son günlerde gençler için gerçekten bir hayal oldu.

1 Ekim 2022 09:17
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Her gencin hayali olan üniversite, son günlerde gençler için gerçekten bir hayal oldu.
Öğrencilerin hayallerini süsleyen renkli üniversite yaşamı yerini karamsar düşüncelere bıraktı.
Gençler artık kara kara düşünüyor; Nasıl geçineceğim? Nerede kalacağım? Ne yiyeceğim? Ekstra iş bulabilecek miyim?
Sadece okulunu, derslerini, geleceğini düşünmüyorlar! Tam da düşünmeleri gereken noktaları…
Durum tüm Türkiye’de aynı. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’i diğer şehirlerden ayırmak isterdim ama şehrimizde de maalesef aynı tabloyla karşı karşıyayız.
CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in basına servis edilen öğrencilerle buluştuğu haber, vaziyeti bir kez daha gözler önüne serdi.
Bir öğrenci, “Kampüste yaşam, sosyalleşme artık hepimize hayal oldu. Amasya’dan geldim. Kaldığım yer sadece bir oda. Her şey içinde 3 bin lira isteniyor. Benim gibi bir kardeşim daha başka şehirde üniversite okuyor. Ben memlekete ailemin yanına döneceğim ve sadece sınavlar için okula geleceğim” demiş. Bir başka öğrenci, “Sınavlara çalışmak bile artık bizim için lüks oldu. İkinci el kitaplar alıyoruz. Temel ders kitaplarımızdan bir tanesi 200 lira!” ifadelerini kullanmış. Bir öğrenci de kredi ile yaşam sürdüğünü, “Gazetecilik bölümü öğrencileriyiz. Fotoğraf makinası, bilgisayar almamız lazım. Ama alamıyoruz. Gençler, üniversite öğrencileri olarak bizler de artık kredilerle hayatımızı döndürmeye başladık. Kredi çekiyoruz, onu ödemek için sonra başka bir kredi çekiyoruz” şeklinde anlatmış.

Görüldüğü üzere öğrenciler kiralarını ödeyemiyor, kitaplarını alamıyor. Daha yolun başında krediler ile geçinmeye mecbur kalıyor.
Bir kısmı okumaktan vazgeçiyor. “Çalışsam daha iyi” diye düşünüyor. Bazıları “Zaten iş bulamayacağım” kaygısını taşıyor. Kimisi eksikleri nedeniyle istedikleri eğitimi yeterli biçimde alamıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde Sakarya’dan gençlere seslenerek, “Türkiye'nin geleceğini zihni ve bedeni esir edilmiş mankurtlara değil, ancak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, ufku açık gençlere emanet edebiliriz. Milletimiz geleceğini ancak aklı selim ile düşünen, kalbi selim ile hisseden, zevki selim ile üreten gençlere emanet edebiliriz. Sapkınlıklarını gençlerimize teşmil etmeye çalışanlar, boş durmayacak. Gençlerimizi rahat bırakın, yakasından düşün, yalan söylemeyin, gözünü boyamaya çalışmayın. Bu ülkenin gençlerine karamsarlık aşılamaktan vazgeçin” şeklinde konuşmuştu.
Sayın Cumhurbaşkanı dediklerinde çok haklı. Ancak… Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler, geleceklerini düşünemedikleri gibi anı da ekonomik problemlerden dolayı yaşayamıyor. Gençlerin aklında kira var, faturalar var. Kalbinde alamadıkları eğitim var. Üretmek için gerekli koşulları yok. Biraz olsun kafalarını dağıtabilecekleri konserleri yok, festivalleri yok. Düşüncelerini ‘tam anlamıyla özgürce’ paylaşabilecekleri platformlar yok.
Evet, bu ülkenin gençlerine karamsarlık hiç yakışmıyor.  Koşulların değişeceğini umalım ve umut dolu, aydınlık yarınlara diyelim öyleyse…
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
esesli 3 Ekim 2022 02:53

yurtlar ne işe yarıyor.ailenin durumu yoksa yurt zaten çıkar.

0 0 Cevap Yaz
Adsız 2 Ekim 2022 09:24

Devlet yurduna gitsinler derneklerin STK larin yurtlarında kalsınlar kendi nefislerine göre kalmak isterse kara kara düşünüyor olur tabi

0 0 Cevap Yaz
Okur 1 Ekim 2022 22:23

Durum senin dediğin kadar kötü değil hilalcim. Devlet her alanda toplumun öğrencinin yanında.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi